luni, 19 august 2019

Lumea în care trăim

Un studiu iniţiat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzător, că 95.26% dintre români înțeleg spontan limba oficială a Republicii Moldova, respectiv, „limba moldovenească”.
Fenomenul este cu atît mai teribil, cu cît limba în cauza este, după cum probabil se cunoaşte, una dintre cele mai noi limbi indo-europene, apărută pe planetă de abia trei decenii, mai exact, din anul 1989.
Uluiţi, cercetătorii britanici afirmă că singura explicație plauzibilă este că românii sînt înzestrați nativ cu o inteligență deosebită, talent în comunicare şi o profundă înclinație către limbile străine.
Un argument invocat în sprijinul acestei teorii este şi acela că procentul de 4.74% din populație care nu manifestă o asemenea înțelegere spontană, este reprezentat de minoritățile naționale (în special de cea maghiară), care, de asemenea, nu înțeleg nici limba română.
Studiul a fost demarat de autoritățile europene, în încercarea de a cuantifica necesarul de traducători autorizaţi din limba română, în „limba moldovenească”.
Nu-i banc dar e tare bun!

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...