Nicolae Filimon
(6 septembrie 1819 -19 martie 1865)
„Pe masă erau rînduite o mulţime de farfurii cu mezelicuri: marinată de stacoji*, farfurioare mai mici cu icre proaspete de morun, licurini** jupuiţi, sardele muiate în untdelemn de Mitilene amestecat cu piper şi zeamă de lămîi de Messina, măsline dulci de Tessalia, grămădite în formă piramidală, icre tari de chefal, smochine de Santorini, halva de Adrianopole [...]. Toate aceste mezelicuri erau aşezate după o regulă militară, avînd la fiecare distanţă de două palme cîte o carafă cu vin galben de Drăgăşani, cu pelin roşu din viile mănăstirei Bistriţa şi cu vinuri orientale de diferite colori şi gusturi, fără a lipsi paporniţele*** cu anason de Chio şi mastică de Corint."
(„Ciocoii vechi și noi”)
(„Ciocoii vechi și noi”)
* homari, raci de mare
** varietate de chefal afumat
*** butilii îmbrăcate cu papură
(notă de N. F.)
** varietate de chefal afumat
*** butilii îmbrăcate cu papură
(notă de N. F.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu