În cadrul suitei de manifestări „Zilele Bibliotecii Județene «Nicolae Iorga» din Ploiești” (Biblioteca Judeteana Prahova), care se va desfășura între 20 și 22 martie 2019, va avea loc, joi, 21 martie, ora 12.00, în Sala de lectură „Nichita Stănescu a instituției, lansarea antologiei Despre «Bastilia» cu drag, un volum coordonat, îngrijit și prefațat de Virgil Daschievici.
Volumul, care conține textele a 19 autori (în ordinea apariției lor, ei sînt: Iulian NEGULESCU, Adrian Nicolae CRIȘ, Emy SEGALLA-MEHR, Teodor COSTACHE, Marius POPESCU, Cornelia MARINESCU-MAIERU, Silviu MALIȚA, Martin WEISMAN, Gheorghe VÂLCEREANU, Romulus CÂMPEANU, Mihai PETCULESCU, Aspasia VASILIU (+) Mihail FABIAN, Ioan RADU, Mihai TUDOR, Virgil DASCHIEVICI, Ion STANCIU și Virgil ANDRONACHE) se dorește a fi un omagiu adus de cei amintiți – care reprezintă doar o mică parte dintre elevii promoției 1963, dar ce elevi! – aniversării a 55 de ani de la absolvirea Liceului „I. L. Caragiale” din Ploiești.
Volumul, apărut la sfîrșitul anului 2018, la editura bucureșteană Smart Publishing, în excelente condiții grafice, datorate în primul rînd, aceluia care s-a ocupat de această elegantă haină a sa, arhitectul Teodor Costache (el însuși semnatar și al unui text din sumar) reprezintă, așa cum însuși dl Virgil Daschievici amintea în prefața domniei sale, un exercițiu de rememorare a unor emoționante întîmplări-clipe de viață din perioada adolescenței autorilor (și nu numai), pe de o parte și, am adăuga noi, în egală măsură, de admirație (parafrazînd titlul unei celebre cărți a lui Emil Cioran) și recunoștință față de admirabilii și, deopotrivă, remarcabilii dumnealor dascăli.
Este un volum care se citește pe nerăsuflate, cu sufletul la gură, cum se spune, scris foarte frumos, cu zîmbetul pe buze și cu limpiditate, cu luciditate și o nostalgie dulce-amăruie (deloc dulceagă, însă) și cu o mînă foarte sigură de un grup de intelectuali cu ștaif, animați de cele mai bune sentimente și de cele mai sincere gînduri față de toți aceia despre care își amintesc. Și, nu în ultimul rînd, față de liceul în care și-au petrecut cei mai frumoși și lipsiți de griji ani ai vieții și, deopotrivă, de orașul care le-a marcat defintiv existența și devenirea: Ploiești.
Iată doar cîteva lucruri, puține, pentru care absolut toți aceia care au contribuit la aducerea pe lume a acestei minunate cărți, merită din plin felicitările noastre.
Curator eveniment,
Bogdan-Lucian Stoicescu
Mulțumiri speciale colegei mele, dna Nicoleta Berendei, împreună cu care am realizat afișul acestui eveniment
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu