miercuri, 10 octombrie 2018

14 gînduri despre creativitate



Învață să privești. Înțelege că fiecare lucru este conectat cu fiecare lucru. 
Leonardo da Vinci

Creativitatea cere curaj.
 Henri Matisse

Creativitatea ne inventează, ne desăvârșește și ne definește lumea. Ne explică și ne deconectează.

 John Hegarty
(partener fondator, „Bartle Bogle Hegarty”)


Ia o pauză. Schimbă peisajul, visează, plictisește-te, amână. Fă o plimbare, fă un duș, ieși la soare. Lasă-ți mintea să hoinărească, pentru a fi liberă să facă asocieri libere și conexiuni neașteptate. Îți vei reînvigora creativitatea.

Trezește-ți simțul umorului. Umorul și râsul sunt o funcție cognitivă complexă, care stimulează ambele emisfere ale creierului și sistemul limbic, ceea ce crește capacitatea de învățare. În plus, umorul detensionează, iar asta crește flexibilitatea de percepție.

Bucură-te de dimineți liniștite. În primele ore ale dimineții creierul este încă adormit, se mișcă agale, ceea ce înseamnă că este mai dezorganizat, mai flexibil și, în consecință, mai deschis la idei neconvenționale. Emisfera dreaptă este neobișnuit de activă dimineața.

Meditează. Meditația crește capacitatea cognitivă, ne ajută să ne relaxăm mai ușor și să aprofundăm realitatea. „Concentrează-te pe a nu fi concentrat” (apud. Johan Lehrer)

Fă combinații de concepte. Fă-ți timp și dezvoltă-ți abilitatea de a suprapune gânduri aparent fără legătură între ele, de a aplica soluții noi la situații vechi. Fă conexiuni neașteptate și neevidente. Combină idei în aparență contradictorii – amestecă arta și industria, medicina și muzica. Astfel de polenizări încrucișate vor genera idei surprinzătoare și inovatoare.

E bine să nu știi totul. Dacă nu știi, vei explora, vei experimenta. Este curajul de a renunța la certitudine, pentru a descoperi tărâmuri noi.

Apelează la ce este omenesc. Fă uz de emoții. Lasă tehnica deoparte. Emoțiile oferă acces la o dimensiune mult mai profundă a ființei umane și te ajută să înțelegi și să exprimi lucruri inaccesibile minții.

Inspiră-te. Expune-te la cât mai multe aspecte ale vieții. Experiența umană colectivă este o desăvârșită sursă de inspirație. Hrănește-ți imaginația, stimulează-ți mintea cu lucruri familiare și nefamiliare. Inspiră-te din artă, din natură, din ideile altora. Selectează ce vorbește direct sufletului tău. Și fii mereu atent la miracol. Lasă-te uimit!

Nu te ghida după ce spun ceilalți. Viziunea altuia nu te exprimă pe tine.

Fii autentic. 

Stăruie. Procesul creativ necesită stăruință, abilitatea de a privi o problemă până i se dezvăluie toate aspectele, până o înțelegi. Chiar și epifania este începutul, nu sfârșitul, procesului de creație. Muncește cu trudă și cu bucurie.
Găsește unicul. Găsește acel element al situației care este unic și interesant pentru tine. Găsește ce te însuflețește.

Nu căuta perfecțiunea. 

Iubește ce faci, fă lucrurile cu pasiune. Pasiunea îți dă energie, încredere, forță de exprimare, autenticitate.

Folosește-ți creativitatea. Creativitatea nu se poate consuma, se poate doar înmulți. Creativitatea este infinită. Cu cât creezi mai mult, cu atât mai creativ ești. La fel ca atunci când iubești.

Surse:


Niciun comentariu:

Vise & amintiri

„ M i-am pierdut bunicii și părinții, nu mi-am întemeiat propria familie, n-am copii și mă amăgesc că am prieteni (acele personaje cu care m...