marți, 25 octombrie 2022

Raftul revistelor

Toată lumea se plînge că talentele și inteligențele românești părăsesc țara. E o temă națională, sentimentală, electorală. O temă care provoacă suferință cronică. Ca tot ce mișcă în ziua de azi, fenomenul a căpătat și un nume englezesc: «brain drain». Spui «brain drain» și produci, simultan, lacrimi și panică.
În ce mă privește, nu sînt foarte impresionat de acest tapaj. Mai întîi că e normal să pleci, cînd țara nu te percepe și nu te motivează în nici un fel. Apoi, odată plecat, identitatea ta te urmează. Dacă ai success, succesul se răsfrînge, inevitabil, și asupra locului de baștină: e (și) un succes românesc. Nu poți fi decît fericit că Brâncuși, Enescu, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, E.M. Cioran sau George Palade au plecat. Legați de glie, n-ar fi avut nici o șansă.
Pe de altă parte, nu se poate dovedi statistic că toți cei care pleacă sînt geniali, «creiere pure», sau că toți cei care rămîn sînt proști. Una peste alta, e multă retorică vidă în lamentația generală privitoare la exilul valorilor.”
Andrei Pleșu
(«Soluția Mariana Nicolesco», Dilema Veche, nr. 967, 2022)

N.B. Este un text mai vechi al dlui Pleșu (din 2007), republicat în cel mai recent număr al revistei, motivul fiind tocmai valabilitatea lui nealterată, în ciuda trecerii celor 15 ani de cînd a fost scris. Textul integral poate fi citit la adresa: https://dilemaveche.ro/.../solutia-mariana-nicolesco...

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)