marți, 25 octombrie 2022

MEMENTO

Regele Mihai I
(25 octombrie 1921, Sinaia, Prahova, România – 5 decembrie 2017, Aubonne, cantonul Vaud, Elveția)


Valoarea regalităţii stă deasupra alternativelor politice sau sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile.”

Nu văd România de astăzi ca pe o moşternire de la părinţi, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri.”

Coroana Regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei. Coroana este o reprezentare a statului în continuitatea lui istorică.”
Regele Mihai I

Res publica înseamnă treburile publice. Așa-zisele forme de guvernămînt republicane, prin care a trecut și trece România (după acel nenorocit eveniment întîmplat la 30 decembrie 1947), s-au ocupat și continuă să se ocupe de cu totul alte lucruri, lăsînd de izbeliște treburile publice. În timp ce monarhia românească s-a îngrijit de aceste treburi publice zidind, republicile năpîrlite de după ea au năruit și continuă s-o facă (...)
Alexandru Paleologu


N.B. Inși cu creierele odihnite, zamparagii de mîna a doua, tot bolborosesc agramat, cum că republica – în ceea ce ne privește, clocită în laboratoarele Kremlinului, apoi importată și «implementată» cu otuzbirul, împotriva firii, de activiști-avortoni, ale căror fantome bîntuie și astăzi, fără absolut nici o noimă și cu pierderi greu cuantificabile pentru țară – a reprezentat/reprezintă o „formă guvernamentală rațională”.
Atît de „rațională”, încît se vede și astăzi, cu ochiul liber, cam ce fel de „valori” generează ea: ambiții idioate și deșarte, parvenitism exacerbat devenit politică de stat, cumetrii, fripturism și pungășii la drumul mare, precum și o gamă atît de vastă, variată și „originală” de șarlatanii, încît tu, biet om zdravăn la cap, te miri, justificat, cum de nu li se pun cîrcei la mușchii gîndirii și cum de nu li se scrîntesc circumvoluțiunile de la atîta efort!
Astăzi ar fi trebuit să fie o sărbătoare națională a țării care ar fi trebuit să fie!

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)