marți, 25 octombrie 2022

Eveniment

Joi după-amiază, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești, la ora 17.00, va avea loc lansarea celui mai recent volum de poeme, «Gînduri fluide», purtînd semnătura distinsei doamne Liana Dupont.


Cu străbunici, bunici și părinți ploieșteni, deci coborîtoare (cel puțin pe linie maternă) dintr-o veche familie de sorginte locală, Liana Dupont s-a născut în acest loc în urmă cu 63 de ani, unde, de altfel, avea să-și înceapă și încheie studiile gimnaziale și liceale ( pe acestea din urmă la actualul Colegiu Național «Mihai Viteazul», unde am fost colegi, eu fiind cu un an mai mare), și unde își va petrece cei mai frumoși ani ai tinereții.

O perioadă, își va desfășura activitatea în cadrul laboratorului de restaurare al Complexului Muzeal Prahova, în paralel, continuîndu-și studiile la București, în domeniul restaurării ceramicii, porțelanului și sticlei, devenind specialist-expert în restaurare. Se va desăvîrși profesional în același domeniu, în urma unor stagii de pregătire efectuate în Italia.

Primii pași în lumea artelor plastice i-au fost atent călăuziți de străbunicul său, reputatul pictor Rudolf Schweitzer-Cumpăna (1886–1975), a cărui elevă, de altfel, a și fost. O perioadă importantă pe drumul împlinirii sale artistice, de altfel, pe care ea însăși o va evoca, mai tîrziu, în rînduri pline de sensibilitate și nostalgie („Frânturi de viață”), în volumul monografic «Pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpăna», o lucrare apărută în anul 2014.

Debutul său publicistic în poezie se va întîmpla în anul 1995, în revista literară «Ramuri», cu un grupaj de haiku-uri, vegheată fiind pe atunci de soțul său, regretatul poet Ion Stratan, care în aceeași revistă îi va dedica poemul „Liană”: „Tu iubito de departe vină / Și rămână lângă mine, da, rămână / Dragostea aproape de departe / Tu ce-mi ești chiar cele șapte arte.”

În anul 2005 va apărea volumul colectiv „Stihuri peste generații”, în care Liana va fi prezentă cu un grupaj de versuri alături de cîteva membre ale familiei sale (provenind din trei generații), printre care și mama sa, doamna Zoe Gabriela Apostolache.


În anul 2020 îi va apărea primul volum de poeme, „Cuvintele pictate”, o rafinată apariție editorială, a cărei prezentare artistică îi aparține autoarei, cele cîteva cuvinte de prezentare fiind scrise de poetul Ioan Vieru.

Cel mai recent volum, pe care joi vi-l supun atenției, „Gânduri fluide”, este apărut anul acesta la editura bucureșteană Everest, coperta, macheta și prezentarea artistică fiind semnate de Andrei Teodorescu, prefața aparținîndu-i poetului și publicistului Florin Dochia. Evenimentul va fi complinit de o mică expoziție cu lucrări ale Lianei Dupont și cu proiecția unui film documentar realizat de regizorul Cătălin Apostol, Inima mea ca o Grecie, dedicat vieții și operei poetului Ion Stratan.

Invitația de a ne fi oaspeți, vine de la sine...

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)