joi, 5 martie 2020

Haihui printre cuvinte


1. „Îndrăgostirea este o stare de suspendare a realității imediate și, ca urmare, și de suspendare a ființei, dar, numai aparent paradoxal,  cu o intensificare a ființării. Ea desfide timpul, spațiul, vîrstele și orice alte determinări separatoare. Uneori desfide tot ceea ce este (aparent) logic pentru logica obișnuită umană, funcționînd în virtutea altei logici, ținînd de o lume a materiilor sublimate și transfigurate.
 2. (...) îndrăgostirea este o stare îngerească și, ca atare, cere curăție, deplină curăție. Cu făptuirea, cu cuvîntarea, cu privirea, cu gândirea. Gîndurile devin columbe neprihănite. De aceea, îndrăgostirea stinge în iubire orice accent pus pe trup și trupesc.
 3. Cel care aprinde focul este Dumnezeu Însuși. Numai că Dumnezeu lucrează prin oameni, prin trimiși. Cel de care te îndrăgostești este pentru tine un trimis al lui Dumnezeu, o îmbrățișare duioasă a Lui. Totul este să arzi fără să fii mistuit, să arzi frumos, ceea ce revine la a arde firesc (...).
 4. Îndrăgostirea este timpul în care spunerea și tăcerea alternează potrivit. Timpul declarațiilor înfocate. Timpul tăcerilor celor mai grăitoare. Îndrăgostirea cheamă Poesia, o cheamă întru ajutor și întru împodobire. Toate curg și decurg poetic... De aceea, în orice îndrăgostire există un pic de literatură, de ficțiune, de visare, de salt în alt plan de realitate decât cel al viații prozaice de fiecare zi.”
Costion Nicolescu
(din „Carte pentru îndrăgostiții care vor să se împrietenească”, Sophia, 2014)

Niciun comentariu:

Hristos a înviat!

Să avem tihnă în suflete, pentru că atunci și numai atunci cînd inima ne este liniștită, putem vedea cu ea,  fapt care nu înseamnă altceva d...