vineri, 30 aprilie 2021

Eveniment

Ziua Internațională a Jazzului


În noiembrie 2011, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a desemnat, oficial, 30 aprilie drept „Ziua Internațională a Jazzului”, pentru a evidenția această artă și rolul ei de liant diplomatic al oamenilor din toate colțurile globului.
„Ziua Internațională a Jazzului” este prezidată și condusă de directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay și de legendarul pianist și compozitor de jazz Herbie Hancock, ambasador UNESCO pentru dialog intercultural și președinte al „Institutului de Jazz «Herbie Hancock»”. Institutul este o organizație nonprofit, însărcinată cu organizarea, promovarea și producerea acestei sărbători anuale.

Herbie Hancock

Ziua Internațională a Jazzului” reunește comunități, școli, artiști, istorici, universitari și pasionați de jazz din întreaga lume, pentru a sărbători și a se informa despre jazz și rădăcinile sale, despre viitorul și impactul său. Manifestarea dorește conștientizarea necesității dialogului intercultural și a înțelegerii reciproce precum și consolidarea acestora, cooperarea și comunicarea internațională.
În fiecare an, pe 30 aprilie, această formă de artă internațională își propune să elogieze pacea, dialogul între culturi, diversitatea, respectarea drepturilor omului și a demnității umane, să militeze pentru eradicarea discriminării, promovarea libertății de exprimare, favorizarea egalității de gen și consolidarea rolului tinerilor în adoptarea schimbărilor sociale.
Așadar, ziua de 30 reprezintă punctul culminant al lunii aprilie, o lună dedicată aprecierii jazzului, care aduce în atenția publicului larg această formă de exprimare muzicală și moștenirea sa extraordinară.
În decembrie 2012, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a salutat în mod oficial decizia Conferinței Generale a UNESCO de a proclama 30 aprilie drept „Ziua Internațională a Jazzului”.
Organizația Națiunilor Unite și UNESCO recunosc acum această zi în calendarele lor oficiale.


Evenimentul va culmina cu un concert universal virtual, susținut de artiști de pe tot globul, transmis în direct pe site-ul jazzday.com., pe 1 mai, ora 24. 00 (ora României). Concertul „2021 International Jazz Day Virtual Global Concert” mai poate fi urmărit și pe canalul oficial de pe youtube al „International Jazz Day”, aici:

Un comentariu:

Unknown spunea...

Nu știam că jazzul are o zi a sa, dar mă bucur să aflu asta. E binemeritată!

Hristos a înviat!

Să avem tihnă în suflete, pentru că atunci și numai atunci cînd inima ne este liniștită, putem vedea cu ea,  fapt care nu înseamnă altceva d...