marți, 6 aprilie 2021

Memento

Tudor Vornicu
(29.I.1926 - 2.IV.1989)


Gazetar și un excepțional realizator de emisiuni tv, Vornicu a fost redactor-șef al redacției de Actualități și, mai mulți ani, director de programe al televiziunii publice.
A fost inițiatorul și directorul coordonator al Festivalului „Cerbul de Aur”.
Printre emisiunile create de remarcabilul realizator de programe TV amintesc „De la A la… Infinit”, „Studio N”, „Mozaic duminical”, „Fotograme din realitate”, „Album duminical”, „Post Meridian”, „Punct”, „Contrapunct”, „Gala Desenului Animat”, „Metamorfoze”, „Cum vă place?” sau „Parada duetelor”...
Tudor Vornicu a murit la 2 aprilie 1989, la București, la scurtă vreme după ce fusese îndepărtat din Televiziunea Română, la numai 63 de ani.
Trei zile mai târziu a fost înmormântat la cimitirul Bellu, fiind condus pe ultimul drum de o muţime de oameni care l-au preţuit.

Sunt ani buni de când a dispărut şi îmi doresc, azi poate mai mult decât oricând, ca în urma lui Tudor Vornicu să nu rămână doar o biografie 'tehnică', alături de o arhivă care îi demonstrează profesionalismul, perfecţionismul şi încăpăţânarea de a face televiziune de calitate, oricare ar fi fost împrejurările materiale ori istorice. Îmi doresc să se păstreze la fel de vie amintirea lui Tudor Vornicu jucătorul de echipă, marele timid, modelul şi susţinătorul tinerelor generaţii în televiziune, uriaşul cu carură de rugbist şi unghere de inimă de copil, pasionatul de natură, deţinătorul unui umor împletit cu imaginaţie şi cultură, părintele extraordinar şi omul printre oameni. Pentru că Tudor Vornicu a fost toate acestea şi încă ceva special în plus, altceva pentru fiecare dintre cei care l-am cunoscut şi l-am iubit.” 
(Smaranda Vornicu Shalit)

În dialog cu Jean Constantin


Niciun comentariu:

Hristos a înviat!

Să avem tihnă în suflete, pentru că atunci și numai atunci cînd inima ne este liniștită, putem vedea cu ea,  fapt care nu înseamnă altceva d...