joi, 20 august 2020

Muzicoteca de dinamită

Robert Plant 72!

Robert Anthony Plant CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic) compozitor, textier și solist vocal al trupei Led Zeppelin – împlinește astăzi 72 de ani. Îl sărbătorim și noi, dezvăluind cîteva detalii mai puțin cunoscute din viața și cariera sa, însoțite de cîteva dintre piesele sale de rezistență:

1. Robert Plant a încercat să devină expert contabil. Tatăl său își dorea ca el să devină contabil, așadar Robert a făcut tot ce a putut să învețe, dar a renunțat după două săptămîni.
2. Nu a fost prima alegere a trupei Led Zeppelin pentru solist. Jimmy Page i-a luat mai întîi în considerare pe Terry Reid, Donovan Phillips Leitch și Steve Windwood înainte de a-l alege pe el.
3. A cîștigat un premiu pentru barba sa. În 2007, a primit premiul Barba Anului de la Frontul de Eliberare a Bărbii.
4. În afară de trei, Plant a scris toate piesele de pe primul album al formației.
5. Cîntecul Kashmir a fost influențat de călătoriile lui în Maroc.
6. Piesa Black Dog de pe al patrulea album al trupei și-a primit numele de la un cîine pe care Plant îl vedea mereu plimbîndu-se pe lîngă studio.
7. Elvis Presley a fost una dintre cele mai mari influențe muzicale ale sale. Led Zeppelin și Elvis Presley s-au apropiat destul de mult în anii ʹ70. S-au întîlnit în numeroase circumstanțe, iar Led Zeppelin au fost la cel puțin două concerte de-ale lui Elvis, pe primul rînd, în centru.
8. A avut o cădere psihică după moartea fiului său, Karac. Pe 26 iulie 1977, fiul său, Karac, în vîrstă de 5 ani, a murit din pricina unui virus stomacal. Hiturile All of My Love și I Believe îi sînt dedicate lui.
9. Lui Robert Plant i-a fost decernat premiul Grammy pentru întreaga activitate în 2005. A primit și premiul Polar Music în 2006.
10. Plant a făcut o donație de 10 000 de dolari, la un moment dat, către un post de radio din Oregon, în schimbul promisiunii că nu vor mai difuza niciodată piesa Stairway to Heaven.
11. NPR (National Public Radio) l-a inclus pe Robert Plant printre primele 50 cele mai bune voci din lume, de-a lungul istoriei.
12. În 2006, revista Hit Parader l-a numit cel mai bun vocal de metal-music din toate timpurile.
Sînziana Constantin

Babe I'm Gonna Leave You


Kashmir

Black Dog

All Of My Love

I Believe

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...