vineri, 21 august 2020

Raftul cărților

 

Iubirea nu poate să aibă decât un sens, o singură definiţie, un singur obiect, un singur subiect, pentru că iubire este chiar numele lui Dumnezeu. Noi despărţim numele lui Dumnezeu de iubire, sau despărţim iubirea de numele lui Dumnezeu. Pentru că, iubirea în orice formă s-ar putea manifesta ea, este spre Dumnezeu. Când spunem iubire nu spunem nici plăcere, nici falsitate, nici senzualitate, nici ceea ce este pământesc, ci spunem numai ceea ce este ceresc. În ce constă greşeala noastră? Greşeala constă în faptul că nu vrem să înţelegem că noi, oamenii pământeşti, putem trăi pământeşte, totuşi tinzând spre cer.”
Părintele Nicolae Tănase

Tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta, deşi se cunoaşte dedicarea zilelor: luni este pentru îngeri, marţi pentru proroci, miercuri ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joi pentru apostoli, vineri este ziua Crucii, sâmbătă pentru morţi, duminica este Ziua Învierii. Cum să faci nuntă în ziua morţilor şi să-ţi meargă bine? Dar de ce se fac sâmbăta? Ca să lipsească lumea duminică de la Liturghie şi să vină asupra ta, ca mire şi mireasă, această greşeală. Din păcate, acum s-a despărţit cununia de Liturghie, căci înainte se făceau odată, mirii se împărtăşeau, fiind pregătiţi deja de câteva zile. Aşa ne învaţă Sfântul Ioan Gură de Aur că este de folos.”

Părintele Nicolae Tănase*

(din volumul „Soțul ideal, soția ideală”, Editura Anastasis, 2001, pp. 151–152)

 

* Părintele Nicolae Tănase este preot paroh al bisericii din comuna Valea Plopului (județul Prahova) unde, în același timp, se îngrijește, sub egida Centrului Social PRO-VITA (al cărui fondator este), în tabăra din satul Valea Screzii (sat aparținător de comuna pomenită) de viața a 120 de persoane (din care 80 sînt copii și adolescenți, tineri orfani), femei și bărbați în vârstă. Restul asistaților (peste 400 de persoane) se află în grija familiilor din satele amintite. 

Părintele este un cunoscut militant anti-avort, un susținător al familiei tradiționale și al integrării copiilor în acestea, care în desele dumisale conferințe publice abordează o varietate de teme, precum sînt acelea despre prietenie, iubire, căsătorie, valoare a vieţii şi libertate a cuplului, familia în post şi postul în familie, avort, singurătate etc., teme prezente și în volumul pe care vi-l supun atenției.

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)