Moto:
Nu pot să-ţi dau creier, dar pot să-ţi dau o diplomă.
(Opţiunea OZ-iană)
Murphy. Edward Aloysius Murphy. Inginer. În 1949, pe cînd era implicat în experimentele cu glisierele de lansare a rachetelor (Proiectul MX 981) ce aveau ca scop stabilirea limitei de decelerare pe care un pilot o poate suporta la prăbuşire, Murphy ar fi exclamat, enervat pe un tehnician care nu îşi făcuse bine treaba: If there is any way to do it wrong, he will! (Dacă există o metodă de a greşi, el a găsit-o!).
Incidentul a fost relatat ulterior de colonelul USAF John Paul Stapp într-o conferinţă de presă, cînd a fost întrebat cum de nimeni nu a fost rănit în experimentele efectuate. Stapp a răspuns nonşalant că: Noi (adică el şi echipa sa) luăm mereu în considerare Legea lui Murphy, pentru a fi siguri că totul decurge cum trebuie. Stapp a fost contemporan cu Chuck Yeager (primul om care a depăşit viteza sunetului în aer) şi a fost pilot de încercări în Proiectul MX981. În 1954, Stapp a fost primul om care a depăşit viteza sunetului la sol (1,6 Mach), pentru acest lucru fiind supranumit „cel mai rapid om de pe Pământ”. Isteţimea şi carisma lui Stapp l-au facut popular în presă, acest lucru ajutînd la răspîndirea legii lui Murphy şi crearea unui adevărat cult în jurul ei, fiind preluată, adaptată şi repetată de comentatori în programele de radio şi televiziune, cea mai cunoscută variantă a ei rămânând însă Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost. În 1992 Stapp şi-a publicat propria colecţie de legi strînse din îndelungata lui experienţă de inginer în proiecte aeronautice.
Cele mai multe referinţe la legea lui Murphy subliniază ideea că aceasta este o aplicare a legii a doua a termodinamicii (legea entropiei) la societatea umană, ambele stipulând în fapt că toate sistemele, fie termodinamice sau sociale, au tendinţa să evolueze de la o formă organizată la una dezorganizată.
* Pe Pământ sunt două lucruri omniprezente: hidrogenul şi proştii. (Legea lui ZAPPA, FRANK)
* Tot ce merge rău, merge rău dintr-o dată. (Revizuirea cantitativ-temporală a legii lui MURPHY)
* Înclinaţia universală pentru stupiditate face ca orice realizare umană să pară un miracol incredibil.( Paradoxul ironic al lui STAPP, JOHN P.)
* Asociază-te cu persoane bine crescute şi manierele tale se vor îmbunătăţi. Mergi cu oameni cumsecade şi propriile tale instincte bune se vor întări. Fii în compania vagabonzilor şi vei deveni vagabond. Împrietenește-te cu oameni bogaţi şi vei sfârşi falit. (Legea lui WALKER)
* Creativitatea este minunată, însă plagiatul este mai rapid. (Legea motivației)
* Nu te lua niciodată la bătaie cu oamenii urâți, nu au nimic de pierdut. (Legea realității)
* Nu poți să cazi de pe podea. (Legea beției)
* Nu poți ști dinainte care parte a tartinei să o ungi cu unt. (Legea stângăciei)
* Cel care plătește cel mai puțin, se plânge cel mai mult. (Legea practicii profesionale a lui Drew)
* Probabilitatea ca cineva să te privească este proporțională cu stupiditatea acțiunii tale. (Prima lege a lui Hartley)
* Un expert este cineva venit din alt oraş (Legea lui Mars)
* Aceia care pot, fac. Aceia care nu pot, îi învaţă pe alţii. Aceia care nu pot să-i înveţe pe alţii, conduc. (Principiile lui MENCKEN, HENRY L.)
Orice lucru este ușor pentru omul care nu trebuie să îl facă. (Legea lui Holt)
* Orice este posibil, dacă habar n-ai despre ce vorbești. (Legea argumentului logic)
* Întotdeauna îți vor lipsi fie timpul, fie banii. (Legea lui Lerman)
* Lucrul în echipă este foarte important: îți permite să dai vina pe altcineva. (A opta regulă a lui Finagle)
* Pe măsură ce o discuţie online se aprinde, probabilitatea apariţiei unei comparaţii cu Hitler creşte. (Legea lui GODWIN, MIKE)
* Dacă vezi apropiindu-se un om cu intenţia evidentă de a-ţi face bine, fugi cât te ţin picioarele. (Legea lui THOREAU)
* Dacă pare uşor, e greu. Dacă pare greu, e imposibil. (Legea lui STOCKMAYER)
* Dacă părăseşti sala, vei fi ales. (Legea MATILDA)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu