luni, 31 august 2020
Raftul cărților
Memento
Imagini din a doua zi a festivalului artelor Nichita la Echinocțiu (miercuri, 26 august, 2020), de la colocviul cu tema Cât mai contează azi ce citim, ce vedem, ce auzim? (au participat: Sînziana Constantin, Valter Paraschivescu, Bogdan-Lucian Stoicescu și Mihai Vasile). Colocviul a fost precedat de vernisajul expoziției de pictură „Minima theatralia și alte povestiri” aparținînd lui Mihai Vasile. Seara s-a încheiat cu dialoguri și comentarii, atît pe marginea expoziției, cât și a volumului Cealaltă parte a umbrei. Fals tratat de antropologie teatrală semnat de Mihai Vasile, recent apărut la Editura „Akakia” din București.
vineri, 28 august 2020
MEMENTO
Tot ce nu a fost spus, este spus pentru totdeauna. |
„Lucrurile acelea
care se întâmplă şi par coincidenţe, sau întâmplări, eu le-am simţit
întotdeauna, de mic copil, ca pe un sistem de reguli diferit de cel acceptat şi
cunoscut de toată lumea. Şi care mi se părea la fel de riguros şi de implacabil
ca şi regulile cele mai evidente. Aşa încât – ca să folosesc aceeaşi imagine –
legile nopţii, legi misterioase, aveau pentru mine aceeaşi forţă ca şi legile
zilei, şi nu eram absolut deloc uimit de lucruri care altora li se păreau
întâmplătoare, chiar surprinzătoare, sau coincidenţe neliniştitoare. Le luam ca
pe un rezultat al acestor legi şi chiar de mic am avut un fel de noţiune
triangulară a ceea ce mai târziu am numit formă. (...) De exemplu, pe
neaşteptate, trântitul unei uşi coincide cu un miros, e trântită o uşă, iar eu
percep un miros. Ceva din mine ştie atunci că, într-o anumită parte a casei, va
lătra un câine; iar câinele latră. Aşa se închide triunghiul”.**
În 1919, revine împreună cu familia în Argentina, instalându-se la Banfield, lîngă Buenos Aires.
Debutează cu volumul de poeme «Presencia», în 1938, sub pseudonimul Julio Denis.
Ține cursuri de limba și literatura engleză la Facultatea de litere și filozofie din Buenos Aires, în paralel colaborînd la reviste precum «Sur» și «Realidad».
În 1944, prima lui povestire, „Bruja”, este publicată în revista «Correo Literario».
În 1951 primește o bursă UNESCO la Paris, oraș în care va rămâne până la sfârșitul vieții. În același an publică volumul de povestiri «Bestiario».
Urmează «Final del juego» («Sfârșitul jocului», 1956), «Las armas secretas» («Armele secrete», 1959), «Historias de cronopios y de famas» («Povești cu cronopi și glorii», 1962), «Todos los fuegos el fuego» (Toate focurile, focul, 1966), «La vuelta al día en ochenta mundos» (1967), «Queremos tanto a Glenda» («Cât de mult o iubim pe Glenda»,1980), «Los autonautas de la cosmopista» (1983), care îl vor impune drept un maestru al prozei scurte de factură realist magică, fantastică și suprarealistă.
Este și autorul unor romane memorabile, printre care «Rayuela» («Șotron»,1964), «Los premios» («Premiile», 1960) și «Libro de Manuel» («Cartea lui Manuel», 1974).
Majoritatea operelor sale au cunoscut, de-a lungul timpului, traduceri în limba română.
Oponent al dictaturii militare instaurate de Juan Perón, emigrază în Franța unde se va stabili definitiv.
Moare la Paris, la 12 februarie 1984, în urma unei leucemii.
** din volumul „Fascinaţia cuvintelor” / convorbiri cu Omar Prego Gadea / traducere şi note de Radu Niciporuc, Editura Fabulator, Bucureşti, 2006)
Texte cu elice
„Eu nu sunt un scriitor internațional și nici nu mă pasionează să fiu. Nu scriu pentru americani, portughezi, nemți sau filipinezi. Dacă vor ajunge vreodată să mă citească, să fie sănătoși. Dar acum, cât mai pot să simt stiloul în mână, scriu pentru mine și pentru nenorociții ăștia de români, coada cozilor, ciuca bătăilor, ultimele găini din gostat pe harta Europei. Când o garderobieră, un pensionar, un student, un medic, un șofer, un român de pe stradă, pe care nu l-ai văzut în viața ta, îți spune sau îți scrie că nu vrea să-ți ceară nimic, că nu vrea să-ți dea nimic, vrea doar să știi că «i-a mers la suflet» ce-ai scris sau ce-ai spus, ăsta e Nobelul.”
joi, 27 august 2020
Jurnal de-a bușilea...
Mă gîndesc ca acum, ajuns la tinerețea a doua, cum se spune cu o sintagmă cam tocită de prea multă folosire, să mă apuc și io, în sfîrșit, de afaceri în stil mare. La care afaceri (cu stil cu tot), mărturisesc cu mîna pe inimă, m-am gîndit îndelung...
Drept pentru care, cred că n-ar fi rău s-o pun, pentru început, de-o făbricuță de îmbuteliat apă chioară (a.k.a. apă de ploaie), pe care-aș eticheta-o La Cișmeaua lu’ Nea Nelu, ca un fel de omagiu adus preocupărilor hidrologice de tinerețe ale ipochimenului, ex-președinte al Romanelei...
Mi-aș mai trage și o carmangerie, pentru prepararea & comercializarea exclusiv a cărnii de oaie capie și a derivatelor, pe care aș boteza-o La Berbecuʼ luʼ Jiji, întru veșnica amitire și pomenire a formei de viață proto-becaliene. Pe care aș cupla-o cu o crescătorie de măgari (patrupede cu mintea odihnită, încăpățînate, relativ tăcute și molcome, docile, extrem de folositoare omului și care nu ridică absolut nici un fel de probleme speciale privind îngrijirea), căreia – prin deposedarea filosofului Buridan de celebra sintagmă și atribuirea ei președintelui nostru – i-aș zice La măgaruʼ luʼ CiușKlaus.
Aș mai avea și alte asemenea idei de afaceri foarte profitabile dar, deocamdată, le țin secrete. Nu de alta, dar odată cu trecerea timpului, am constatat că, atunci cînd ai vreo idee, neapărat treʼ s-o ții sub cheie! Că, altfel, vine altul și ți-o rădică, vorba poetului...
Filmoteca de dinamită
Poemoteca
Rainer Maria Rilke
(René Karl Wilhelm Johann Maria Rilke, 1875–1926)
miercuri, 26 august 2020
Gînd în fuior
A-ţi iubi duşmanul nu este o treabă pentru oameni, ci pentru îngeri...
Borges
„ (...) autorii care m-au influențat cel mai mult nu sînt cei pe care-i prefer, ci autorii pe care pot să-i imit. (...) am fost influențat de Chesterton și Kafka. Dar nu sînt sigur că i-am admirat în mod deosebit. Aș fi preferat să sufăr alte influențe, nu știu dacă am vorbit pînă acum despre asta, dar aș fi dorit să fiu un discipol al lui Virgiliu sau al lui Voltaire. Nu sînt însă demn să fiu discipolul lor.”
Altițe & bibiluri
Care cred eu este expresia cea mai nefericită a globalizării?*
Muzicoteca de dinamită
Jordi Savall & Hespèrion XXI
Memento
Leonard Bernstein
(25 august 1918 – 14 octombrie 1990)
Poemoteca
Seara*
Creme, văpseluri, sulimanuri
„Fă bunătate şi schimbă patul, scoate plapăma, şi salteaua, şi mindirul, să iasă mirosul de mitocan, m-ai înţeles?”
marți, 25 august 2020
In memoriam
Ken Robinson
(1950–2020)
luni, 24 august 2020
Altițe & bibiluri
Andrei Pleșu, un om bine instalat în neliniștea sa,
a împlinit 72 de ani!
Memento
Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...
-
Călin Angelescu (2.03.1957 – 19.09.2002) Dor f Ea ascultǎ Bach, ea ascultǎ Bach în dimineaţa albǎ printre fotografii chiar în mijlocul trist...
-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...