luni, 19 iulie 2021

Memento

Sir Brian Harold May
(19 iulie 1947)



Sînt relativ puțini aceia care cunosc faptul că fondatorul celebrui grup rock Queen, chitaristul, compozitorul şi producătorul Brian May, Comandor al Imperiului Britanic (2005), care a studiat fizica și matematica la „Imperial College London”, absolvind cu o notă foarte bună (Upper Second-Class Honours), este membru asociat al Colegiului Regal de Ştiință şi membru al Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie.
Însă datorită excepționalei sale cariere muzicale, el şi-a întrerupt (timp de 37 de ani!) studiile pentru doctorat (cu o lucrare – „A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud”– despre lumina reflectată din praful interplanetar și viteza prafului în planul Sistemului Solar), pe care, ulterior, și l-a luat în luna august a anului 2007, la „Imperial College” din Londra, ceea ce nu l-a împiedicat ca, în această perioadă, să sprijine editarea a două lucrări științifice (MgI Emission in the Night-Sky Spectrum și An Investigation of the Motion of Zodiacal light Particles «Part I»), care erau bazate și pe studiile sale, efectuate la Observatorul Astronomic „Teide”, din insula Tenerife.




Sir Brian May este co-autor (alături de Sir Patrick Moore şi dr. Chriss Lintott) al lucrărilor Bang! The Complete History Of The Universe (apărută în anul 2006 la Johns Hopkins University Press şi, în traducere românească, „Bang! Istoria completă a Universului”, în anul 2007, la editura RAO) și „The Cosmic Tourist” (Carlton Books Ltd, 2012)
În onoarea lui, asteroidul 1998 BM3 a fost rebotezat, căpătînd indicativul 52665 Brianmay, în 2008, pe 18 iunie, la cererea astrofizicianului Sir Patrick Moore, probabil influențat de vechea denumire a corpului ceresc.

Who Wants To Live Forever

Božo Paradžik (contrabas, chitară)
Wolfgang Sieber (orgă) 
Înregistrare efectuată în biserica Sf. Leodegar (Hofkirche, Lucerna, Elveția)

Love Of My Life

Brian May & Božo Paradžik


Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...