joi, 1 iulie 2021

Altițe & Bibiluri (poveste mică)


Legenda spune că o scriitoare și curtezană celebră din secolul al XVII-lea, pe numele ei Anne Ninon de lʼEnclos (1620–1705), foarte frumoasă, extrem de inteligentă și de cultivată, ale cărei saloane literare (și nu numai) erau frecventate, printre alții, de scriitori celebri în epocă precum Molière, Jean Racine, Jean de la La Fontaine ori Cyrano de Bergerac, de muzicieni de notorietate precum Jean-Baptiste Lully, de oameni politici, de stat precum și de alte personalități marcante ale vremii, a primit 50.000 de coroane, o sumă fabulosă pentru acele vremuri, de la însuși cardinalul Richelieu, pentru o noapte de amor. Celebra curtezană a luat banii dar în locul ei a trimis o altă colegă de breaslă. Mai tînără, însă la fel de frumoasă și cu care semăna destul de bine...
La maturitate, a renunțat la stilul său de viață extravagant și libertin, transformîndu-se într-o asiduă protectoare a artelor și artiștilor, în general. Nu s-a căsătorit niciodată, murind în preajma vîrstei de 85 de ani.
Cu cu cîteva luni înainte de moartea sa, a lăsat prin testament o sumă de bani fabuloasă pentru acele vremuri (2000 de livre) unui tînăr în vîrstă de 11 ani, foarte inteligent (care învăța pe atunci la un renumit colegi iezuit parizian, „Louis-Le-Grand”), pentru a-și cumpăra cărțile și cele necesare studiului, pe numele său François-Marie Arouet.
Peste ani, tînărul avea să devină un genial scriitor, filosof și enciclopedist, aparținînd curentului de gîndire iluminist, rămas în istoria modială a culturii sub numele de Voltaire (1694–1778).

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...