luni, 19 iulie 2021

In memoriam

Regina Maria și princepele Mihai, viitorul Rege Mihai I al României

S-au împlint 83 de ani de la trecerea în eternitate (întîmplată la 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor, Sinaia, România) a Reginei Maria a României (născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha la 29 octombrie 1875, în Eastwell Park, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei.

Întotdeauna faptul de a zice adio unui loc sau unei ființe a fost pentru mine un chin. Sunt din fire statornică și mă leg adînc de ceea ce iubesc; rădăcinile se întind departe și smulgerea lor e o nemiloasă durere. Îmi place să mă duc de colo-colo, dar să nu părăsesc nimic... Am cunoscut și eu mai multe dezrădăcinări, mai multe despărțiri și părăsiri, și toate au fost dureroase.”

Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdatoare, foarte răbdatoare. (...) Te binecuvantez, iubită Romanie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trait în inima mea şi ale cărei cărari le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii, tu, veşnic îmbelşugată, fii, tu, mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”

Viaţa mea a fost intensă şi plină, experienţele mele, diverse şi cu siguranţă deloc serbede, chiar dacă lumina şi umbra s-au jucat mereu cu ea. A fost viaţa unei femei care n-a uitat niciodată că era femeie, deşi de multe ori a avut de jucat rol de barbat.“

De acum înainte nu vă voi mai putea trimite nici un semn; dar mai presus de toate, aminteşte-ţi, Poporul meu, că te-am iubit şi că te binecuvântez cu ultima mea suflare”.
Regina Maria

Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă
Un film documentar de Sorin Ilieșiu
(© VideoDialog, 2006; în rolul Reginei, actrița Maia Morgenstern)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...