marți, 9 martie 2021

Remember

Dan Andrei Aldea


Pe numele său întreg, Dan Andrei Vladimir Aldea (n. 9 martie 1950, București) a fost solist vocal, multi-instrumentist (chitară, vioară, pian și instrumente cu clape, blockflöte, muzicuță, bas), aranjor și compozitor. A fost licențiat al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București (la clasa de vioară a maestrului Dan Cumpăta) în 1973.
La doar 19 ani, se alătură basistului Corneliu „Bibi” Ionescu și bateristului Marian Toroimac, devenind lider al grupului rămas în istoria muzicii rock românești sub numele de „Sfinx”. Unanim considerat drept unul dintre cei mai creativi și valoroși chitariști români, stăpînind o tehnică ireproșabilă, el a scris și interpretat cu „Sfinx” piese precum „Șir de cocori”, „Noi nu ne temem / Zece arici înamorați”, „Din nou acasă”, „Fetele albinele”, „Om bun”. A editat, alături de aceșai grup, L.P.-urile „Lume Albă” (1975) și „Zalmoxe” (1978), acesta din urmă unul dintre primele albume-concept de rock-progresiv românești.


Compozitor introvertit, rafinat și cultivat, a scris cîteva sute de piese sub nume propriu sau în colaborare cu alți muzicieni, piesele sale au acoperit o largă paletă stilistică, de la creații semi-simfonice (precum ar fi binecunoscuta prelucrare după „Languir me fais”, din opusul 15, „Șapte cîntece pe versuri de Clément Marot”, de George Enescu), pînă la piese de blues-rock, folk, jazz ori country-rock.
În 1981 a plecat în Belgia (unde a cerut azil politic) apoi s-a stabilit în Germania unde și-a înființat propriul studio de înregistrări, „Danʼs Own”.

 
A colaborat (în calitate de compozitor sau de instrumentist) la înregistrarea albumelor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă sau Valeriu Sterian.
A scris muzică pentru teatru (la spectacolele „Suferințele tânărului Werther” de J. W. Goethe, „Elisabeta I” și „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare), din muzica acestuia din urmă rămînînd celebru „Cîntecul bufonului”. A compus, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia, coloana sonoră a peliculei „Nunta de piatră” (Mircea Veroiu / Dan Pița, 1973).
În 2014, după 33 de ani de exil, Dan Andrei Aldea a revenit în România.
Încetează din viață în 18 ianuarie 2020, în locuința sa din Călărași.


Zalmoxe



Cîntecul bufonului




Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...