joi, 25 martie 2021

„Inima mea ca o Grecie...”



Sub acest generic reproducînd un vers dintr-un poem al lui Ion Stratan, în sala de lectură „Nichita Stănescu” a bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploiești a avut loc ieri, 24 martie, o întîlnire a prietenilor poetului, prilejuită de acordarea premiilor primei ediții a concursului național de creație literară (poezie, proză) și arte plastice, dedicată unuia dintre cei mai valoroși poeți români contemporani. Au fost prezenți Sânziana Constantin (scriitoare și co-organizatoare a concursului), Cătălin Apostol (regizor și scriitor), Florin Manole (scriitor și teolog, director al publicației https://24pharte.ro/ a asociației culturale omonime), Eugen Petri (sculptor și profesor la liceul de arte „Carmen Sylva” din Ploiești, autor, printre altele, al monumentului funerar al poetului Ion Stratan de la Cimitirul „Bellu” din București), graficianul Marian Avramescu, Ioan Vintilă Fintiș (poet și președinte al cenaclului literar „I. L. Caragiale din Ploiești), scriitorii și jurnaliștii Ioan Groșescu și Leonida Corneliu Chifu, eseistul Sorin Vânătoru și profesorul universitar Alexandru Popa. Gazde au fost doamna Mihaela Radu (director al bibliotecii „Nicolae Iorga”) și Bogdan Stoicescu (scriitor, bibliograf în compartimentulul de specialitate al bibliotecii, co-organizator al concursului și curator al acestei reunini). Manifestarea s-a desfășurat în cadrul suitei de evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea instituției și s-a desfășurat într-o atmosferă lipsită de convenționalism și de-o elevată ținută intelctuală.
Pe de altă parte, a fost o întîlnire cu o mare încărcătură emoțională, generată, în bună măsură, de evocările celor amintiți, vizînd viața și opera poetului Ion Stratan. De altfel, în marea lor majoritate, vorbitorii au fost prieteni apropiați ai poetului în diferite etape ale vieții acestuia. Un moment cu adevărat emoționant al acestei întîlniri dacă nu cumva chiar punctul ei culminant, l-a reprezentat proiecția filmului biografic „Inima mea ca o Grecie” (scris și regizat de Cătălin Apostol), un documentar sentimental, duios și mustind de umor, conținînd numeroase imagini de arhivă din viața poetului Ion Stratan.
Pe toată durata manifestării, graficianul Marian Avramescu a realizat ad-hoc portretele invitaților, în finalul reuninunii, într-o atmosferă destinsă și non-conformistă, el dăruindu-le acestora lucrările sale, nu înainte de a face o „identificare” a portretelor cu modelele din realitate care l-au inspirat, un moment care a complinit în cel mai fericit mod cu putință întreaga manifestare.
Nu pot să nu le mulțumesc încă o dată, și pe această cale, tuturor prietenilor care au răspuns invitației noastre și, deopotrivă, publicului prezent la acest moment cu adevărat nepereche...
Felicitări merită a primi, în egală măsură și toți aceia care, într-un fel sau altul au contribuit la excelenta organizare a acestei întîlniri.

De la stînga: Bogdan, Sânziana,  Eugen, Alexandru Popa, Fintiș și Groșescu

Sânziana, Bogdan, Eugen și dl Popa


Bogdan arată volumul lui Nino, „Cafeaua cu sare”...

 „Aer cu diamante”...

...și  „Lux”

Cu Cătălin Apostol

La mijloc, Eugen Petri

Eugen scriind în „Cartea de Aur” a bibliotecii...

Cadre din film... 


Fintiș și Groșescu

Leonida Corneliu „Firi” Chifu

Florin Manole

Florin cu Sorin Vînătoru

Jean Groșescu cu Mihaela Radu

Jean și „Cartea de Aur”

Marian Avramescu arată publicului portretele desenate ...







Portretul realizat lui Ion Stratan


Marian și „Cartea de Aur”...


Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)