vineri, 19 martie 2021

Memento

Nicolae Filimon
(6 septembrie 1819 –19 martie 1865)


Un roman popular și senzational ca factură, istoric și de moravuri ca temă, cum nu sunt puține după 1860, dar care are norocul primului personaj excepțional din istoria genului la noi: Dinu Păturică. George Călinescu l-a caracterizat superb: «Dinu Păturică e un Julien Sorel valah...». ... Filimon a vrut sa scrie o fiziologie la sfârșitul căreia să putem exclama: «iată tipul ciocoiului...!». Cu alte cuvinte, un soi de manual al perfectului arivist, reprezentând în acest domeniu ceea ce Principele lui Machiavelli sau Curteanul lui Castiglione au reprezentat în ale lor. Dinu Păturică e un monstru, însă unul exemplar, credibil și excesiv, realist și simbolic. Ciocoii e, inainte de toate, un roman paradigmatic, o ilustrare.” 
Nicolae Manolescu

Ciocoii vechi și noi

Libertatea presei îl supără, căci descoperă inichităţile vieţei sale şi nu-l lasă să despoaie de averi pe stat şi pe particolari; funcţiunile statului le împarte la ciocoi cu cea mai mare prodigalitate şi, ca să se poată folosi mai bine de orînduirile în servicie, îşi recrutează un ciocoi tot de calibrul său şi speculează printr-însul pîinea nenorociţilor funcţionari.
Iată tipul ciocoiului din toate ţările şi mai cu seamă din ţara noastră, unde lumina adevăratei civilizaţiuni n-a rispit încă norii cei groşi ai ignoranţei şi ai depravaţiunei.”
***
Pe masă erau rînduite o mulţime de farfurii cu mezelicuri: marinată de stacoji*, farfurioare mai mici cu icre proaspete de morun, licurini** jupuiţi, sardele muiate în untdelemn de Mitilene amestecat cu piper şi zeamă de lămîi de Messina, măsline dulci de Tessalia, grămădite în formă piramidală, icre tari de chefal, smochine de Santorini, halva de Adrianopole [...]. Toate aceste mezelicuri erau aşezate după o regulă militară, avînd la fiecare distanţă de două palme cîte o carafă cu vin galben de Drăgăşani, cu pelin roşu din viile mănăstirei Bistriţa şi cu vinuri orientale de diferite colori şi gusturi, fără a lipsi paporniţele*** cu anason de Chio şi mastică de Corint.”

* homari, raci de mare
** varietate de chefal afumat
*** butilii îmbrăcate cu papură
(note de N. F.)

N.B. Romanul „Ciocoii vechi şi noi”, apărut mai întîi în „Revista Română” condusă de Al. I. Odobescu, în anii 1862–1863, iar în volum în anul 1863, este primul roman românesc de valoare, cel dintîi roman tipologic şi de evocare a epocii de la sfîrşitul domniilor fanariote.
În fotografie, coperta ediției romanului din 1930

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...