vineri, 12 martie 2021

Memento

Lou Ottens
(1927-2021)

Caseta este istorie. 
Îmi place cînd vine ceva nou.
Lou Ottens
(Sursa foto: BBC)

Inginerul olandez Lou Ottens, inventatorul casetei audio, a murit weekendul trecut la vîrsta de 94 de ani, în locuinţa lui din oraşul natal Duizel, conform unei știri anunțate ieri de BBC, care a preluat un anunț al familiei sale.
Lou Ottens a devenit directorul departamentului de dezvoltare de produse din cadrul companiei «Philips» în anul 1960, unde echipa lui a creat conceptul de «casetă audio», care a intrat în producție la compania «Hasselt», proprietara mărcii «Endhoven Philips».
În 1963, caseta audio a fost prezentată la tîrgul de produse electronice «IFA - Berlin Radio» din Germania, în scurt timp devenind un succes mondial. Comercializarea lor a început în Europa în 1965, în 1969 ele ajungînd și în SUA, în momentul în care casa de discuri «Mercury Records», deținută de «Philips», a comandat 49 de casete.
Lou Ottens a încheiat acorduri cu «Philips» şi «Sony», prin care modelul creat de el a fost confirmat şi patentat, după ce mai multe companii japoneze au produs casete similare, de diverse mărimi.
Cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a invenţiei sale, inginerul olandez a declarat pentru revista «Time» că acest produs a fost «o senzaţie», încă din prima zi după apariţia sa pe piaţă.
Lou Ottens a contribuit şi la dezvoltarea compact-discurilor (CD), peste 200 de miliarde de asemenea suporturi fiind vîndute pînă acum în lume.
În 1982, cînd Philips a prezentat publicului primul său CD Player, Lou Ottens a spus: «De acum înainte, casetofonul convenţional este depăşit!».
Inginerul olandez s-a retras din activitate în 1986. Invitat să vorbească despre cariera sa, Ottens a spus că regretul său cel mai mare este că gigantul «Sony» și nu «Philips», a fost acela care a creat legendarul casetofon portabil – un model rămas în istorie sub numele de «Walkman».
Casetele audio se bucură de o neaşteptată revenire de popularitate în ultimii ani. Mai mulţi artişti importanţi, printre care Lady Gaga şi The Killers, au lansat single-uri şi albume pe astfel de suporturi muzicale.
Potrivit «Official Charts Company», vânzările de casete audio din Marea Britanie au crescut în prima jumătate a anului 2020, cu 103% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a lui 2019.
În Statele Unite, potrivit «Nielsen Music», vînzările de casete audio au crescut cu 23% în 2018 în comparaţie cu anul precedent.
Invenţia lui Ottens a revoluționat modul în care oamenii ascultau muzică pînă atunci (pe discuri de vinyl și benzi de magnetofon), în ultimii ani constatîndu-se un reviriment al casetelor audio.
Aproximativ 100 de miliarde de casete audio au fost vîndute la nivel mondial după ce aceste produse au fost lansate pe piaţă în anii ʼ60.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Ce rol fabulos a putu să aibă în difuzarea muzicii!

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...