joi, 17 martie 2022

Raftul revistelor

MARCEL PETRIȘOR
(13 aprilie 1930 - 12 octombrie 2021)

„Cel mai mare lucru pe care l-ar putea face un tânăr este «să nu se învețe minte», indiferent prin ce ar trece, că eu așa am făcut. Un Don Quijote cumințit la ce ar fi mai bun, decât să crească oi și albine și să-l înnebunească pe cumintele Sancho Panza?”
Marcel Petrișor

Cel mai recent număr al revistei de cercetare științifică și de educație ortodoxă ATITUDINI (nr. 73, februarie 2022) conține un consistent dosar dedicat profesorului, memorialistului și scriitorului Marcel Petrișor (n.13.04.1930), fost deținut politic între 1952 și 1964 și lider marcant al „Asociației foștilor deținuți politici din România” (AFDPR). Este unanim considerat drept unul dintre cei mai avizați și valoroși cercetători și memorialiști ai sistemului concentraționar românesc. A colaborat la publicații precum „România literară”, „Luceafărul”, „Familia”, „Cronica”, „Contemporanul”, „Transilvania”, „Revista de filosofie”, „Revue d’Esthetique” (Franţa). A tradus din Jean-Paul Sartre, Galienne şi Pierre Francastel, Jean Coue, Rene Berger, J. Baltrusaitis, Ciabua Amiredjibi. A fost co-autor al volumului „Scriitori francezi. Mic dicţionar” (1978).

A debutat editorial în anul 1971 cu volumul „Serile-n sat la Ocișor” (povestiri, ed. Albatros, București). Alte volume publicate: „Curente estetice contemporane” (1972), „La Rochefoucauld. Aventura orgoliului” (1973), „Vitralii” (eseuri,1978), „Temeri” (roman, 1985), „Fortul 13. Convorbiri din detenție” (1991), „Secretul Fortului 13. Reeducări și execuții” (1995), „N. V. Gogol și paradoxurile literaturii moderne” (1996), „Trecute vieți de domni, de robi și de tovarăși” (2009), „Quelque part a l'Est” ( 2011), „Petre Țuțea – sacerdotul fără parohie” ( 2019), „Ogive” (eseuri de epistemologie estetică, 2020). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. Marcel Petrișor a trecut la cele veșnice în 12 octombrie 2021.

Dosar
MARCEL PETRIȘOR
Editorial
„Pescar de oameni”
(de Anca Crivăț, pp. 1-4)
„Mai greu era de înțeles cum de el – care trecuse prin 13 ani de detenție, prin tortură, foame și boală ce l-au adus nu o dată în preajma morții – se purta atât de liber, atât de fără frică, în vreme ce unii ca noi, care trăim «în libertate», ne purtăm ca și când am fi fost la închisoare.”
Memorialistul mărturisitor al temnițelor comuniste
(un documentar alcătuit de maicile de la Mănăstirea Paltin, Petru Vodă; pp. 6-17)
„Spirit iubitor de libertate și doritor să evadeze din șabloanele rigide ale cunoașterii, Marcel Petrișor nu se va împăca cu studiul medicinii, amintindu-și de cugetarea înțeleaptă a unui preot profesor din Brad: «Ce e omul și ce face el, se mai află, dar e foarte interesant ce gândește omul, ce visează, ce intenții are. Cu asta se ocupă altcineva decât medicina».”
Dascălul și prietenul Marcel Petrișor
(mărturii consemnate de Lucian D. Popescu, pp.18-20)
„În cele din urmă, Marcel Petrișor și prietenii lui, nu s-au luptat împotriva comunismului sau pentru o altă ideologie. Ci, făcând binele, ei s-au apărat pe sine, s-au apărat unii pe alții și ne-au apărat pe noi toți de un demon. Astfel au luptat ei lupta cea bună.”
Mai e un lucru de făcut: să-l rugăm pe Dumnezeu să intervină! Și Dumnezeu intervine!
(interviu cu Marcel Petrișor realizat de maicile de la Mănăstirea Paltin, împreună cu regizorul Andrei Negoiță, septembrie 2020, pp. 21-31)
„Cînd ajungi să îți cunoști anumite lucruri din străfundurile tale, te rușinezi pentru că avem conștientul, avem inconștientul și subconștientul, care este o menajerie de fiare, de care îți vine nici să nu mai auzi. Omul vrea, printr-un fel de povestire să-și prezinte doar faptele bune. Nu știm noi rațiunile pentru care îi e dat să treacă prin diverse încercări, spre folosul lui, zicem noi, pentru că în iconomia divină știm că nimic nu se petrece fără Dumnezeu.” (M.P.)
„În colțul de sus, e un colț în care Dumnezeu stă și supraveghează. Dumnezeu știe ce se petrece întotdeauna în lumea asta.” (M.P.)

Alte articole din cuprins:
Războiul este început chiar de la nașterea omului...
(o convorbire cu părintele Justin Pârvu realizată de maicile de la Mănăstirea Paltin, 2009)

Am nostalgia suferinței și acum umblu după suferință...
(memorialistică; o convorbire realizată de maicile de la Mănăstirea Paltin, în decembrie 2021 cu medicul psihiatru Galina Răduleanu, fost deținut politic, pp. 39-49)

Părintele Justin Pârvu și libertatea duhului în lumina isihasmului martiric din temnițele comuniste și în contextul vremurilor de acum
(o evocare de prof. VASILE PĂVĂLEANU, pp.70-78)

Academic. Adevărul științific nu se cuantifică statistic
(de prof. dr. Vasile Astărăstoae, pp. 79-86)

Medical. Să luptăm pentru libertatea noastră, să avem o răspundere civică!
(prof. dr. Ștefan Mindea, pp. 87-89)

Conferință. Când poporul se teme de guvern, aceasta înseamnă tiranie. Dar când guvernul se teme de popor, aceasta-i libertate
(Kitty Werthmann, supraviețuitoare a holocaustului, pp. 96-103)

Un comentariu:

Anonim spunea...

A mai publicat si o senzarionala carte de calatorii in halucinanta Coree de Nord... Binevenit dosarul.

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)