joi, 15 septembrie 2022

Raftul cărților

Ceea ce numim de obicei iubire este doar începutul iubirii.”
Și totuși, s-ar cuveni să insistăm, nimic din toate acestea nu are legătură cu o poveste de iubire. Poveștile acestea nu încep când ne temem că s-ar putea ca celălalt să nu vrea să ne mai vadă, ci când decide că n-ar avea nimic împotrivă să ne vadă tot timpul; nu când are o mulțime de ocazii s-o ia la goană, ci când a promis solemn c-o să ne țină – și o să se lase ținut – prizonieri toată viața. Felul în care înțelegem iubirea a fost deturnat și păcălit de primele sale momente derutant de mișcătoare. Le-am îngăduit poveștilor noastre de iubire să se încheie mult prea devreme. Se pare că știm mult prea mult despre felul cum începe iubirea și nesăbuit de puțin despre cum ar putea să continue.”
Poveștile despre relații ce rezistă decenii întregi, fără nenorociri sau o fericire evidentă, rămân - fascinant și îngrijorător - excepții între narațiunile pe care îndrăznim să ni le spunem despre pașii pe care-i face iubirea.”
Alain de Botton*
(«Ce se întâmplă în iubire»,  Humanitas,  2017)

* Este un jurnalist, prozator și filozof britanic de origine elvețiană (n. 1969), fondator al instituției de învățămînd londoneze «The School Of Life», care promovează o nouă viziune asupra educației. Deține un masterat în istorie (la Universitatea Cambridge) și unul în filozofie la «King’s College» (University of London). Cărțile sale abordează subiecte variate, scrise într-o manieră neconvenţională și atacînd teme fundamentale (precum dragostea, religia ori frumosul), toate evidențiind, conform crezului său, însemnătatea filozofiei în viața de zi cu zi. În traducere românească, la editura Humanitas, i-au apărut volumele „Eseuri de îndrăgostit” (1993, 2003) și „Ce se întâmplă in iubire” (2017) iar „Statut și anxietate” (2015) și „Consolările filozofiei” (2018), la editura Vellant

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)