marți, 13 septembrie 2022

Eveniment editorial

Am răspuns bucuros invitației bunului meu prieten, istoricul și scriitorul Codruț Darie Constantinescu, un nume binecunoscut al spațiului cultural prahovean și nu numai, să spun cîteva cuvinte în cadrul unei noi serate culturale organizată de el la librăria „Elstar” din Câmpina, despre cartea aparținînd unui alt drag prieten, binecunoscutul jurnalist și frenetic fotoreporter ploieștean, Ioan Popescu, unul dintre decanii de vîrstă ai presei prahovene și naționale. Cel de-al treilea prieten care ne va fi alături este însuși Paul Dan Voicu, editorul volumului și directorul editurii „Karta-Graphic” din Ploiești, grație diligențelor căruia elegantul op a fost tipărit în excelente condiții grafice. Este cea de-a 54-a serată organizată de Codruț, o manifestare care, iată, a devenit deja o tradiție de neneglijat a celui de-al doilea municipiu prahovean, la care amfitrionul nostru a avut de-a lungul timpului ca oaspeți nume importante ale vieții culturale și artistice locale și naționale.
Volumul «Oameni de nota 10» de Ioan Popescu – îndeobște cunoscut de prieteni și de cititorii săi statornici sub apelativul Jean – reunește în cele 271 de pagini ale sale o suită de interviuri și convorbiri (41 cu toate), realizate în mai bine de 30 de ani de activitate profesională (cifră care reprezintă ceva mai puțin de jumătate din întreaga sa carieră jurnalistică) în presa scrisă locală și nu numai.
Cititorul care va deschide paginile cărții va avea surpriza să descopere în acest adevărat florilegiu, numele unor varii peronalități provenind din felurite domenii, multe dintre acestea nemaiavînd nevoie de nici o prezentare: ziaristul prahovean Lucian Avramescu, Martin Harris (ambasador al Marii Britanii și al Regatului Unit în România), academicianul basarabean Mihai Cimpoi, celebra cîntăreață de muzică ușoară Lumința Dobrescu, fosta glorie a fotbalului ploieștean și național, Mircea Dridea, regretatul scriitor și om politic Mircea Ionescu-Quintus, actrițele Stela Popescu și Medeea Marinescu, istoricul Marius Oprea, academicianul Eugen Simion, regretatul poet basarabean Grigore Vieru și mulți, mulți alții. Ca fapt inedit, volumul conține și un hazos însă plin de farmec dialog imaginar, închipuit de autor cu singurul primar al Ploieștiului căruia, de-a lungul timpului, urbea noastră i-a ridicat, spre nemurire, o statuie: Radu Stanian!
Sînt dialoguri vii, de cele mai multe ori chiar incitante, mustind de informații și mărturisiri, care fac din acest volum o lectură mai mult decît agreabilă, scris fluent și dovedind, o dată în plus, măiestria intervievatorului.
„Ioan Popescu – Jean, cum îi spun prietenii – a fost și a rămas un jurnalist redutabil. A făcut carieră mai întîi ca fotoreporter, la ziarul «Flamura Prahovei», care l-a afirmat repede ca pe un veritabil artist al imaginii, el fiind, de altfel, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România». (...) În ultimii ani, s-a dedicat mai ales interviului, purtat cu oameni de anvergură din România, dar și din străinătate: politicieni, istorici, scriitori, artiști plastici ș.a. (...)”, scrie despre om și cartea sa, cu o preciziune chiruirgicală, scriitorul și publicistul Nicolae Dumitrescu, prieten de-o viață al autorului.
Volumul conține și o foarte bogată iconografie, care complinește perfect ansamblul lucrării, căreia îi conferă, pe bună dreptate, toate atributele unui adevărat eveniment editorial.
Pentru toți aceia care în luna iulie nu au putut participa la prima lansare a volumului pe care am organizat-o la biblioteca Nicolae Iorga din Ploiești, invitația de a participa la noua lansare a cărții la Câmpina, vine de la sine.

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...