miercuri, 28 iulie 2021

Stamatiada (treapta a 11-a)

Foto: © Gabi Stamate

Condițională: dacă divinitatea există cu adevărat, ca izvor al tuturor văzutelor și nevăzutelor, ea nu este aceea pe care ne-o prezintă preoții, în costumația lor ridicolă și cu limbajul lor împotmolit.
Ca să înțelegeți ce vreau să spun, e suficient să vă băgați un cui sub unghie și să experimentați suferința.
Așadar, curmarea suferinței grele și ireversibile (a animalelor și a oamenilor deopotrivă, căci omul nu este excepțional în raport cu celelalte viețuitoare) ar trebui socotit un gest nobil, nu un păcat. Dar omenirea este lașă și incapabilă să-și asume o atare atitudine. Ipocrit și fără remușcări, omul invocă legi pretins universale. Înainte de a muri, vieții i se fac operații.
Omul evită întrebările capitale, iar puținele sale răspunsuri sînt vagi. Omul trăiește laș și superficial și crede că vede, cînd de fapt este orb și – chiar mai grav de atît –, nu înțelege nimic.” (p. 183)
Gabi STAMATE
(CRUD, v 3.0_full_beta, roman, 2021)

Muzicoteca de dinamită

John Rutter
(n. 24 septembrie 1945)

Distant Land. 
Beatles Concerto for two pianos and orchestra
(1979)

Este un compozitor, dirijor, aranjor, editor muzical și producător englez. A compus lucrări simfonice orchestrale și corale, care prin tematica și abordarea muzicală trimit cu gîndul la creația unui alt celebru compozitor britanic, 
Sir Andrew Lloyd Weber.
Concertul Beatles este o lucrare compusă și aranjată de Rutter și care pleacă de la temele muzicale ale unor celebre melodii ale grupului britanic The Beatles, transpuse componistic în structura clasică a unui concert de pian, alcătuit din trei părți.


Partea întîia
Mæstoso - Allegro Moderato 
(She Loves You - Eleanor Rigby - Yesterday - All My Loving - Hey Jude) 8:00

Partea a doua
Andante Espressivo 
(Here, There and Everywhere - Something) 7:36

Partea a treia
Presto 
(Can't Buy Me Love - The Long and Winding Road) 7:53

Pianiști: 
Peter Rostal și Paul Schaefer

John Rutter dirijează Royal Philharmonic Orchestra.




marți, 27 iulie 2021

Paraponuʼ zilii







„Prostia omenească se exprimă prin opinia publică.”
Pamfil Șeicaru

Haihui printre cuvinte

„(...) «Scandalagiul», însă, e mlădiţă autohtonă altoită c-un sufix turcind, potrivit accentului francez care cade ca o ghilotină pe ultima silabă. «A face scandal» e a face caterincă, a face ca toţi dracii, a face gît, a face urît, a vocifera. «A ieşi cu scandal» ori cu şucăr mare e a ajunge la un conflict violent. Ceva poate ieşi cu scandal; nimic însă nu intră cu scandal, căci româna nu acceptă mişcarea centripetă ori implozivă a scandalului. Astfel, «a-i face cuiva scandal», a mustra temeinic, aspru şi cu tonul ridicat e, de asemenea, un act mai mult exploziv decît expresiv, prin care, adjudecîndu-şi dreptul de judecare, cel ce te judecă îşi pune, poate,-o mînă-n brîu, în timp ce indexul celeilalte arată spre tine indicativ, imperativ, metronomic, răsunător.”
Călin Andrei Mihăilescu
(„Scandal, skándalon”)

Altițe & Bibiluri

„Într-o căsnicie, soţii trebuie să se mai certe din cînd în cînd, pentru a afla, în felul acesta, cîte ceva unul despre altul.”
J. W. Goethe
(„Afinităţi elective”)

Texte cu elice


Drumurile oricărui oraș pornesc dintr-o gară...

Drumurile oricărui oraș se sfîrșesc într-o gară...
Pentru că doar aici și numai aici se aude timpul vibrînd metalic, sacadat, sub roțile de oțel...
O gară este o metaforă alcătuită din emoții și gesturi simple, firești. Din nerăbdarea febrilă a revederii celui drag, ori din fluturarea tristă a unei mîini înmănușate, la despărțire.
Într-o gară, timpul devine, brusc, amintire, topindu-se ca un fum...

Memento

Sorin Stoica

…printre cei care produc texte, scriitorii sunt o minoritate.

S-a născut în în localitatea Bănești (județul Prahova), la 27 iulie 1978.
Absolvent al Facultății de Jurnalism și știintele Comunicării a Universității din București (2000) * Masterat în Comunicare și preparator asociat la catedra de Antropologie Culturala a FJSC * A fost cercetător la Muzeul țăranului Român în cadrul secţiei «Programe etnologice şi antropologie vizuală» * Colaborator (cu proză și publicistică) la periodicele „Vatra”, „Dilema Veche”, „Deci”, „Formula As”, „Ultimul Atu”, „Cultura”, „Partener”.
A fost titularul rubricii „Liberul arbitru“ din „Suplimentul de Cultură”.
A murit pe 6 ianuarie 2006, în urma unei boli cronice.


Lucrări antume
„Povestiri cu înjurături” (Paralela 45, 2000) * „Dincolo de frontiere” (Paralela 45, 2002) * „O limbă comună” (Polirom, 2005) * Prezent cu texte în două volume de proză împreună cu Călin Torsan, Ciprian Voicilă, Cosmin Manolache: „Povestiri mici și mijlocii” (Curtea Veche, 2004) și „Cartea cu euri” (Curtea Veche, 2005).
A coordonat, împreună cu sociologul și antropologul Zóltan Rostás, două culegeri de texte de istorie orală ale studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, „Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale” (Tritonic, 2003) și „Televizorul în «micul infern» (Tritonic, 2005).

Lucrări postume
„Jurnal ” (ed. Polirom, 2006), „Aberaţii de bun simţ” (povestiri, prefaţă de Antonio Patraş, colecţia Ego.Proză, ed. Polirom, Iaşi, 2007) „Jurnal de cămin” (împreună cu Zoltan Rostás, ed. Curtea Veche, 2008) * În anul 2007, la editura Humanitas, a apărut volumul Cartea cu bunici – in memoriam Sorin Stoica (coordonator şi argument: Marius Chivu), în care semnează proza „Bunici neidentificaţi” * Avea în lucru o istorie orală a Muzeului Ţăranului Român, o carte de povestiri şi un studiu asupra troiţei din Burluşi ca obiect social total * A fost membru al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO)
Distincții
În anul 2005 a primit premiul Academiei Române pentru volumul „O limbă comună”.



„Apariție stranie ori măcar una care nu te lăsa să o uiți prea curând, prietenul ăsta al meu, cel din care am citat mai sus, unul corpolent și parcă mereu pus pe harță, încrucișând săbii în privirile mai totdeauna încruntate, avea înșurubat pe creștetul capului, vară, iarnă, un fes negru. Sigur, văzându-l de atâtea ori cum nădușea sub cușmă, în timpul primăverilor sau al zilelor toride din iunie, iulie și august, te puteai întreba de ce dracului nu dă odată cu căciula aia de pământ, să mai lase să-i respire scăfârlia. De dat, dădea el, dar în câini, atunci când se-apuca să-ți înșire, ochi în ochi, defectele cu care te împovăraseși în viață sau de-a lungul orelor în care așternea litere colțuroase despre prostia oamenilor, mirându-se după aceea, semn al candorii, de ce este atât de singur. Ba, chiar ajunsese să își pună întrebarea dacă nu cumva singurătatea este un păcat.” 
Călin Torsan 
(„Sorin Stoica. Om dintr-o bucată, scriitor într-o ureche”)

Schiță de autoportret
Despre mine ar trebui să ştiţi aşa. M-am născut pe 27 iulie 1978 la ora 7.20 seara. Pentru că aveam o voce foarte groasă, toată lumea îmi spunea Armstrong. Toată lumea bună, evident. Mai târziu am avut şi alte porecle pe care nu vi le mai spun pentru a nu vă da idei.
Am fost un copil încă de foarte mic. Mi-am spart capul, am jucat fotbal până la epuizare şi m-am plimbat cu o bicicletă căreia îi cădea mereu lanţul. M-am dat. Aşa se zicea. Am copilărit în Băneşti, un sat din Prahova care nu e neapărat frumos, dar care e al meu. Deşi eu nu prea mai sunt al lui.
Am făcut liceul la Câmpina şi nu m-am remarcat acolo prin nimic deosebit. Când nimeni nu se mai aştepta, după o criză de seriozitate, am intrat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Acum când scriu, criza de seriozitate continuă, pentru că sunt încă masterand în antropologie.
Am scris nenumărate compuneri şcolare de care s-au bucurat colegii mei. Am publicat şi în Vatra, Dilema, Formula As. Deci, dar mai ales, am scris cu o inconştienţă veselă într-o tipăritură câmpineană numită Partener. Câmpina a fost o vreme terenul meu antropologic.
Acum predau la facultatea pe care am absolvit-o, scriu şi în general mă simt destul de bine, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră.
În 2000 am publicat la Paralela 45 un volum de proză scurtă intitulat oarecum stupid Povestiri cu înjurături. Cerşeam bani pentru sponsorizare şi un cârnăţar m-a întrebat, cu ce e, bă, cartea ta, cu gagici? Nu, bre, cu înjurături! Şi aşa i-a rămas numele.
Peste doi ani am cerşit iar bani, de data asta pentru un roman, Dincolo de frontiere. Tot la Paralela 45 a apărut şi ăsta.
În 2003, în plină criză de seriozitate, am coordonat împreună cu Zoltán Rostás un volum de istorie orală care se numea Istorie la firul ierbii.
După toate astea, au scris despre mine destul de frumos următorii: Paul Cernat, Nicoleta Cliveţ, Radu Cosaşu, Daniel Cristea Enache, Marius Chivu, Tudor Octavian, Dan C. Mihăilescu, Luminiţa Marcu, Iulia Popovici, Sorin Preda, Costi Rogozanu, Simona Sora şi alţii.
În rest ar mai trebui să ştiţi că am 1,79 înălţime, am în cap încă vreo 3-4 cărţi şi trebuie să slăbesc vreo 10 kilograme.

Poveste cu oameni prevăzători
Ne dădeau niște pastile mici, așa pufoase ca niște piersici date la apă. Pastile căptușite, aș putea spune, deși nu știu prea bine ce să înțeleg din asta. Venea cineva de la dispensar, de obicei o tanti grasă și gălăgioasă, se întrerupeau orele și ne chema pe fiecare să ne bage pe gît pastilele alea mici. Să nu facem gușă. De-aia ni le dădeau. La dispensar era plin de oameni prevăzători. Apa de la robinet avea niște substanțe pe care pastilele alea trebuia să le anihileze. Altfel, v-am spus, făceam o gușă pânʼ la buric. Și asta nu era deloc un lucru bun.
Stăteam la coadă, gura maaaaare, și tanti aia grasă avea grijă de noi și ne dădea să bem apă. Să se ducă pastila aia pe gît, să alunece corespunzător. Era așa, prin iunie. Anul nu-l mai știu dar simt gustul prafului din curtea școlii. Praf care se înălța perpendicular când jucam fotbal. Tot timpul adică. Praf, deci secetă. Și de unde, logic, deducem mai departe și existența unor alți oameni prevăzători care făceau economie la apă. Undeva la stația de epurare lucrau ei. Se vorbea despre ei, așa, misterios, de parcă nimeni nu-i cunoștea. Nu făceau o treabă de toată mâna.
Apa nu curgea la pompă, la chiuvetă. Pe nicăieri. Nici urmă. Dacă vă spun! Așa că tanti de la dispensar, prevăzătoare până în măduva oaselor, cărase după dumneaei o sticlă. Și ne îngăduia să bem o gură. Maxim două. Cât să se ducă pastila. Era o tehnică specială. Să nu consumi prea mult. Să ajungă la toți. Să te gândești și la colectiv. Așa.
E rușinos, dar trebuie să vă spun că atunci când mi-a venit rândul n-am reușit să înghit pastila. Aveam gâtul uscat, sau ceva mai strâmt, amigdale inflamate. Nu știu. Umilința însă o țin bine minte. Cum tanti aia a țipat la mine băăăăă, nici atâta lucru nu știi! Mi-a altoit probabil și una după ceafă să se ducă pastila fără câcâieli. Am băut cam jumătate de sticlă până să îmi iasă pasiența, până să înghit. Porția a 7-8 colegi de-ai mei. Sigur că toți hăhăiau, ce, ți-era frică să nu te îneci? Așa umilință mai rar. Vă spun drept!
Și-atunci, o fată, căreia bineînțeles că îi port veșnică recunoștință, a dres impecabil busuiocul. Lasʼ că știu io, bă, panaramă, că tu doar ai făcut pe nebunul! Le-ai zis lor că nu poți să înghiți ca, pe seceta asta, să le bei toată apa. Al dracuʼ ce poți să fii! Și io am încuviințat derutat pentru că mă prindea extraordinar noua și nesperata mea condiție de om prevăzător, care a avut grijă să se hidrateze la timp. 
(„Aberații de bun simț” în Partener, nr. 179, 11 septembrie 2003)

Alte amănunte, aici: https://biblioteca-judeteana-nicolae-iorga-ph.webnode.ro/sorin-stoica-celule-nediferentiate/?fbclid=IwAR3PCEAmPybfG2q9gy63MDFIETaR3jOqyTL4qoBTQaiynPpIRmCzTc_vv7Y

luni, 26 iulie 2021

L.P. – ul zilei

 „Nu trîntiți ușa!” 

(1993)






(feat. Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici & Adrian Ordean)

Eurostar, CDS CS 0126


Autografe:

„Hitler purta părul scurt” (Florian Pittiș)


și

„Prietenie sinceră, 1993” (Mircea Vintilă)


„La o şuetă cu Florian Pittiş şi Mircea Vintilă, doi membri marcanţi ai Partidului... John Lennon!”

„Ploaia care va veni” 
(Florian Pittiș)


„Miruna” 



La lumina plăpîndă a candelei


Dumnezeu nu este sus, ci înlăuntrul nostru. Puterea lui este cea a faptelor şi gîndurilor noastre şi nu are margini. Atîta vreme cît Îl vom căuta în alte părţi, învăţătura Lui ne va fi departe, iar teama şi răul vor sălăşui în noi. Să-L căutăm pe Dumnezeu în noi şi, învăţînd să iubim, vom deveni mai deştepţi, mai buni.”
(din apoftegmele Sfinţilor Părinţi ai Pustiei)

vineri, 23 iulie 2021

Vise & amintiri

Alături de Nicu Alifantis (cu o mie de ani în urmă,
după un concert în care mai cîntaseră Alexandru Andrieș și Mircea Vintilă),
care-mi oferea o dedicație pe unul dintre albumele dumisale
 cele mai dragi inimii mele, „După melci” (1979)...

(fotografie de Virgil Angheloiu)



După melci
(1979)
Nicu Alifantis - compoziții, voce, chitară, double six, * Costin Petrescu - tobe, percutie * Nicolae Enache - pian electric, strings, synthesizers; Evandro Rossetti - cobză, chitară, double six * Sorin Minghiat - flaut, glockenspiel * Ioan Oagăn - chitară solo, bas.
Versuri: Ion Barbu


Gînd în fuior

E nevoie să mai spunem cine a fost Caragiale? Să tăiem în scrisurile lui, luminișuri ipotetice, cînd tot ce a scris el e atît de limpede și atît de just luminat? N-ajunge numai indicația prea cunoscută de altfel a scrupulelor lui cînd scria ca să știm că el era un artist (...). Pe unele din paginile lui pare că ți-ai plimba pipăitul, ca să descoperi subt fluiditatea degetelor, ca atunci cînd înconjuri cu mîna o tiară veche de aur, pietrele scumpe prinse definitiv în metalul de preț.”

Tudor Arghezi

Corona Story








Cum ne dăm seama dacă noua tulpină a virusului este sau nu de proveninență britanică?
Păi, dacă este, se vede cu ochiul liber: are volanul pe dreapta!

joi, 22 iulie 2021

Stamatiada (treapta a 10-a)

Desen de Egon Schiele
În pat, lungită lîngă mine. Lipiți. Am deschis ochii și i-am privit umărul, clavicula, gîtul ridat. Îmbătrînise. Apoi ridicată în picioare, relata ceva despre serviciul ei. Am privit-o între picioare, în timp ce-și trăgea chiloții. Cîndva o iubisem. Acum îmi era indiferentă și politețea luase locul admirației dintîi. M-am obișnuit singur. Și-a închis sutienul cu mișcări sigure. Nu mai eram împreună demult și nu o doream. Slabă și cu sînii lăsați, tatonînd subpatul în căutarea pantofilor., arăta ca un crochiu de-al lui Egon Schiele. Înălțată pe tocuri, prezența ei mă stînjenea.

Mă-mbrăcasem, ea era deja îmbrăcată, își fixa broșa, ne pregăteam să ieșim. Am spus: «Tot ceea ce credem că desoperim sînt doar aduceri aminte, să fie clar.» Mi-am pus geanta pe umăr. Am pregătit legătura de chei. Prezența ei nu-mi spunea nimic. Poate vagi amintiri, atît. Am așteptat să iasă și am urmat-o prin întuneric, după miros.”

Gabi STAMATE
(CRUD, v 3.0_full_beta, roman, 2021)

Paraponu' zilii



Nu mă poate convinge nimeni, în ruptul capului, că acela care a blagoslovit vulcanul islandez cu numele Eyjafjallajökull, nu a adormit cu capul pe tastatură!

Din ciclul „Întâlnirile titanilor”

Româno*- americanul Harvey Keitel (82), într-o scenă memorabilă cu cel mai bun prieten al său, americanul Robert De Niro (78), din capodopera lui Martin Scorsese, «Taxi Driver» (1976).

* Mama sa, o evreică pe nume Miriam, s-a născut în Leordina, județul Maramureș.


miercuri, 21 iulie 2021

Poemoteca

Francesco Petrarca*
(Arezzo, 20 iulie 1304 – Arquà, 19 iulie 1374)

Petrarca - portret aflat într-un codice păstrat la Montpellier.


Pe coperta întîia a volumului a fost reprodusă o inițială desenată din manuscrisul 

„De remediis utrivsque fortunae”, 1380 

(Veneția, Biblioteca Națională din San Marco)


Rime**

XX

De cîte ori, iubito, mi-e rușine
că nu mă-ncumet să te cînt, m-apasă
clipa dintîi, cînd te-am văzut frumoasă
cum nu e alta-n lume decît tine.

Dar nu-i povară vrednică de mine,
nici trudă pentru dalta mea colțoasă,
de-aceea minte dă-napoi sfioasă
și nu-ndrăznește versuri să-ți închine.

De cîte ori simt vorba cum se-mbie
și moare-apoi în chinul neputinții!
Dar ce cuvînt ar ști să mi te cînte?

De cîte ori n-am început a scrie!
Ci peana, mîna și puterea minții
din prima luptă au rămas înfrînte.

Ilustrație la „Canțonierul”, Veneția, 1561.


LXIII

Cînd ochii tăi mi-au cunoscut paloarea
ce lumii gîndul morții i-amintește,
m-ai salutat zîmbind dumnezeiește
și-ai readus pe buza mea suflarea.

Un strop de viață de-a rămas în mine
E darul tău, al ochilor pe care
Îi îndrăgesc și-al vocii tale-n parte.
Prin ele-s viu; căci, după cum tresare
sub pinteni calul, tot așa prin tine
am tresărit și m-am întors din moarte.
Privirea ta deopotrivă-mparte
amărăciuni ori bucurii și-mi place
bătut de vînturi valul să mă joace,
căci tot ce-mi dai mi-alină întristarea.

Pagină din „Canțonierul”, codice aflat la biblioteca Trivulziana din Milano.

* Francesco Petrarca a fost un umanist erudit și un eminent poet florentin. Alături de Dante Alighieri și Giovanni Boccaccio, este unanim considerat drept unul dintre primii mari autori ai literaturii italiene și unul dintre cei mai reprezentativi și influenți poeți ai umanității.
Mai mult decît Dante Alighieri cu Beatrice, Messer Francesco Petrarca a rămas în posteritate grație perfecțiunii poeziei sale, în ale cărei versuri este invocată dragostea sa pentru Laura de Sade. Atît pentru specialiști dar îndeosebi pentru marele public, faima operei sale, dublată de uriașa sa influență stilistică și deopotrivă, lingvistică pe care o exercită ea pînă în zilele noastre, este datorată unui singur volum, „Canzoniere” („Canțonierul”), cuprinzînd poezii lirice de dragoste.
„Canțonierul” a fost compus între 1342–1347, el fiind reordonat și recizelat permanent de-a lungul întregii sale vieți, de însuși autorul său.
Poemele sînt dedicate iubirii pentru Laura, fiica lui Audiberto de Noves (măritată în 1325 cu Ugo de Sade), pe care poetul o întîlnește întîia dată în ziua de 6 aprilie 1327, în biserica „Santa Chiara” din Avignon și de care se îndrăgostește definitiv. Aceasta este data care marchează începutul unei iubiri abnorme, care se va întinde pe durata a 21 de ani și apoi a încă 10 după moartea Laurei (survenită în 1348), și pe care poetul nu va înceta să o invoce pînă la sfîrșitul vieții sale. Așa cum mărturisește în nota asupra ediției din volumul „Rime” poeta și traducătoarea Eta Boeriu (1923–1984), autoarea celei mai bune versiuni în limba română a operei petrarchiene, acesta „cuprinde 129 de sonete din totalul de 318 cîte numără «Canțonierul», precum și 38 de alte compuneri poetice, canțone, sextine, balade și madrigale (după denumirea în care ele figurează în alte ediții), din totalul de 48 care întregesc alături de sonete numărul de 366 de poezii destinate de autor lecturii zilnice pe un an întreg.”
Poemele din „Canțonierul” sînt grupate în două părți: „Întru viața Madonei Laura”, cea mai amplă și „Întru moartea Madonei Laura”, care așa cum amintește aceeași traducătoare, oferă „cititorului posibilitatea de a înțelege valoarea estetică și umană a operei și a poetului, înlesnindu-i pătrunderea în aura dulce-amară a «Canțonierului», fără a-i lua însă posibilitatea de a cunoaște și cealaltă față a lui Petrarca, pe care lacrimile nu izvorăsc din din dragoste pentru Laura, ci din durerea pricinuită de rănile ce însîngerau trupul Italiei dezmembrate.”

** Traducere, antologare, note și tabel cronologic de Eta Boeriu, cu un cuvînt înainte de Alexandru Balaci, Editura Univers, București, 1970

marți, 20 iulie 2021

Corona Story

Eu, unul, refuz să cred că Bunul Dumnezeu are reflexe de șef de post. Prefer să sufăr ca Iov, adică să cer lămuriri, să cer să mi se arate cumva sensul nenorocirii. Aștept, adică, să mă simt însoțit în catastrofă de asistența divină, să pricep rostul răului. Iar cîtă vreme nu pricep, să mi se îngăduie să pun întrebări, să-mi declar nedumerirea, să sper într-um liniștitor mesaj dumnezeiesc. Din cartea lui Iov, rezultă că însuși Creatorul preferă un interlocutor ofensiv unor «avocați» de ocazie, adormiți într-o conformitate funcționărească.”
Andrei Pleșu
[Mică antologie coronavirus (I)]

luni, 19 iulie 2021

Memento

Sir Brian Harold May
(19 iulie 1947)



Sînt relativ puțini aceia care cunosc faptul că fondatorul celebrui grup rock Queen, chitaristul, compozitorul şi producătorul Brian May, Comandor al Imperiului Britanic (2005), care a studiat fizica și matematica la „Imperial College London”, absolvind cu o notă foarte bună (Upper Second-Class Honours), este membru asociat al Colegiului Regal de Ştiință şi membru al Societății Regale de Astronomie din Marea Britanie.
Însă datorită excepționalei sale cariere muzicale, el şi-a întrerupt (timp de 37 de ani!) studiile pentru doctorat (cu o lucrare – „A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud”– despre lumina reflectată din praful interplanetar și viteza prafului în planul Sistemului Solar), pe care, ulterior, și l-a luat în luna august a anului 2007, la „Imperial College” din Londra, ceea ce nu l-a împiedicat ca, în această perioadă, să sprijine editarea a două lucrări științifice (MgI Emission in the Night-Sky Spectrum și An Investigation of the Motion of Zodiacal light Particles «Part I»), care erau bazate și pe studiile sale, efectuate la Observatorul Astronomic „Teide”, din insula Tenerife.




Sir Brian May este co-autor (alături de Sir Patrick Moore şi dr. Chriss Lintott) al lucrărilor Bang! The Complete History Of The Universe (apărută în anul 2006 la Johns Hopkins University Press şi, în traducere românească, „Bang! Istoria completă a Universului”, în anul 2007, la editura RAO) și „The Cosmic Tourist” (Carlton Books Ltd, 2012)
În onoarea lui, asteroidul 1998 BM3 a fost rebotezat, căpătînd indicativul 52665 Brianmay, în 2008, pe 18 iunie, la cererea astrofizicianului Sir Patrick Moore, probabil influențat de vechea denumire a corpului ceresc.

Who Wants To Live Forever

Božo Paradžik (contrabas, chitară)
Wolfgang Sieber (orgă) 
Înregistrare efectuată în biserica Sf. Leodegar (Hofkirche, Lucerna, Elveția)

Love Of My Life

Brian May & Božo Paradžik


In memoriam

Regina Maria și princepele Mihai, viitorul Rege Mihai I al României

S-au împlint 83 de ani de la trecerea în eternitate (întîmplată la 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor, Sinaia, România) a Reginei Maria a României (născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha la 29 octombrie 1875, în Eastwell Park, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei.

Întotdeauna faptul de a zice adio unui loc sau unei ființe a fost pentru mine un chin. Sunt din fire statornică și mă leg adînc de ceea ce iubesc; rădăcinile se întind departe și smulgerea lor e o nemiloasă durere. Îmi place să mă duc de colo-colo, dar să nu părăsesc nimic... Am cunoscut și eu mai multe dezrădăcinări, mai multe despărțiri și părăsiri, și toate au fost dureroase.”

Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdatoare, foarte răbdatoare. (...) Te binecuvantez, iubită Romanie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trait în inima mea şi ale cărei cărari le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii, tu, veşnic îmbelşugată, fii, tu, mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.”

Viaţa mea a fost intensă şi plină, experienţele mele, diverse şi cu siguranţă deloc serbede, chiar dacă lumina şi umbra s-au jucat mereu cu ea. A fost viaţa unei femei care n-a uitat niciodată că era femeie, deşi de multe ori a avut de jucat rol de barbat.“

De acum înainte nu vă voi mai putea trimite nici un semn; dar mai presus de toate, aminteşte-ţi, Poporul meu, că te-am iubit şi că te binecuvântez cu ultima mea suflare”.
Regina Maria

Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă
Un film documentar de Sorin Ilieșiu
(© VideoDialog, 2006; în rolul Reginei, actrița Maia Morgenstern)

vineri, 16 iulie 2021

Stamatiada (treapta a 9-a)

© Gabi Stamate


146.
Îmi doresc să nu te mai știu. Nu-s mistic, dar mă voi ruga fierbinte pentru treaba asta. (...) Mă intimidezi. Mă-ncurci. Mă faci de gumă, de cîrpă, ești conștientă că ești frumoasă și faci paradă, du-te dracului! Tocmai eu care am început să înțeleg ceva din chichițele acestei lumi și încă mai învăț, tot timpul, de față cu tine uit tot ce știu și îndrug numai prostii. Simpla rostire a unui cuvînt mă epuizează, îmi tremură genunchii... A spus Fellini, cînd a văuzt-o pe Anita Eckberg pe coperta unei reviste: «Dumnezeule, fă să n-o întîlnesc niciodată!» La fel spun și eu: fugi! Poate ai treabă, dispari, nu-mi ține calea. Ești neîngăduit și neîndurător și criminal și oribil de frumoasă, de unde-atîtea alea, cum? Tentaculele-ți lungi și ochii, ochii de husky... așa că te implor, te conjur, piei, lasă-mă, uită-mă, nu, nu te cunosc, nu te vreau, consider că am acest drept, sînt om și eu, mandarino!”

Gabi STAMATE
(CRUD, v 3.0_full_beta, roman, 2021)

Fototeca de dinamită

„Nici toată apa cumplitului ocean
nu poate șterge mirul cu care este uns regele...”
Shakespeare
 
Regele Mihai I al României și Principesa Margareta în anul 1956

miercuri, 14 iulie 2021

Muzicoteca

Focus
Thijs van Leer - voce, clape, flaut
Jan Akkerman - chitară
Cyril Hevermans - bas
Pierre van der Linden - percuție

Focus II 
(Moving Waves)
1971



Poemoteca

Filip Kőllő
(1956-2018)


Neființa iluziei mele


Uite cum nu ne potrivim

în domeniul sentențios al răscrucilor

De-aceea despărțirea care ne unea s-a frânt.

Tu spre Septentrion

eu în cealaltă direcție oblic opusă.

Nu ne gonește nici o lacrimă

opțiunile diferite se îndârjesc polemic

privindu-se fix în cearcănele ochilor noștri.

Dragostea ne iubește la nebunie.

Așadar s-o luăm razna care-ncotro – și totuși –

Foarte calculați. Nu-ți uita gamela cu mure

mie-mi ajung desaga goală și melancolia

plină.

Mai e vreo lebădă despre care să mă-ntrebi?

Dar n-ai s-o faci pentru că ești inexistentă

Ești neființa iluziei mele.

(din volumul „Fiasco prudent”)


Favoritul doisprezece
(lui Nino Stratan)

Etern tern chip în chip

ce mască zilnică

ceea ce nu impietează cu nimic

asupra frumoaselor riduri strânse

cu grija celui trecut prin multe. Reflecții, ca și singure

altele, mi le-a ridicat livid câștigul înlocuit negativ în culisele

încăperii căpătate, mică, mică;

răsfăț sumbru.

Se petrec întâmplări neîntâmplătoare. Ți s-a stins mama

și ceri un milion împrumut la telefon. Da, Nino! Iar după ce

te-ai stins

și tu – basorelief ce nu-ți seamănă;

șapte etaje, atât. Fără îndoială

că se luminează de înserare

și de noaptea imbatabilă, de neevitat. Deși piața încă

funcționează.

Picior peste picior pe scaun

o țigară fumând

rezemată cu cotul de pepenii

de vânzare; strânși într-un țarc timorat, ca o uriașă mură

verde

sau un strugure expandat; pușcăriaș. Vesel pisoi în iarbă, cât

ea de înalt. Favoritul doisprezece.

Al iubirilor devorator-timpul, brunetă

Cu nervii la pământ, asfalt, tocuri groase... atât.

Pe când noi

vânăm stele căzătoare – dorinți mai mult ca sigur, nesigure.

(din volumul „Splendoarea capcanelor”)


„Filip Kőllő e unul dintre puținii pictori care fără a-și părăsi șevaletul, calchiindu-l pe Tudor Arghezi, periodic își schimbă penelul în condei, vopseaua în cerneală și pânza în coala de hârtie pentru un zbor liric inspirat întru potrivirea cuvintelor, la fel de expresiv precum o face în potriveala culorilor.
Dacă «ut pictura poesis» pare a-și fi pierdut temeiul în postmodernitatea multiculturală a zilelor noastre, poetul care își redă demnitatea ontică, fiind prin scriitură, totuși, un postmodernist cu nostalgia vânătorului de stele căzătoare, sub reversul frunzei.”
Cassian Maria Spiridon
(scriitor, redactor-șef al revistei „Convorbiri Literare”)

Un pictopoet valoros. Schiță de portret

S-a născut la 21 noiembrie 1956, la Ploiești. Poet, pictor (absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București) și profesor la clasa de pictură a Liceului de Arte „Carmen Sylva” din Ploiești. Din 1990, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (filiala Prahova), fiind prezent cu lucrări pe simezele a numeroase saloane naționale de pictură, în expoziții personale sau de grup. Multe dintre lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din țară și străinătate. 
 A participat la lucrările de restaurare ale bisericilor mănăstirilor „Zamfira” și „Cheia” din Prahova.
A publicat grupaje de poeme în prestigioase reviste culturale precum „România Literară”, „Ateneu”, „Poesis”, „Familia”, „Apostrof”, „Axioma”, „Poezia”, „Revista Nouă”, „Cronica” ori „Convorbiri Literare”. A fost membru al Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III” și al cenaclurilor „Atitudini” (al revistei omonime) și „I. L. Caragiale” din Ploiești. 
I-au fost publicate volumele de poeme „Plasa de platină” (2010) și „Fiasco prudent” (2014), ambele apărute la editura „Mileniul III” din Ploiești. Prezent cu poeme în antologia „Splendoarea capcanelor” (alături de Valentin Irimia, Sorin Vânătoru și Cornel Sântioan Cubleșan, volum apărut la editura „Premier”, 2013).
Prin prematura sa dispariție pămînteană (întîmplată în luna septembrie a anului 2018), am pierdut un pictor extrem de valoros, un poet stăpînind un registru liric pe cît de viguros, pe atît de tandru și firesc, un fin causeur, un boem rafinat și-un prieten insubstituibil.

luni, 12 iulie 2021

Memento

Constantin Noica*
(12. VII.1909–4.XII.1987)

Constantin Noica, un portret de © Dinu Lazăr.


Bisericuțele noastre

Recitesc, la capătul călătoriei: «Sunt încîntătoare bisericuțele acestea ale Bucovinei» și mă cuprinde revolta. Cum, asta e impresia rezumativă, asta să fie exclamația finală față de tot ce ți-a trecut pe dinaintea ochilor, cînd cercetezi întîia oară Bucovina?
Exclamația e a unui străin. A unui străin din Apusul catedralelor și al gigantescului de factură gotică.
E treaba lui, la urmă urmelor, dacă pierde măsura adevărată a lucrurilor și califică pe numele lor mic înfăptuiri mari ale trecutului românesc. Dar ne-am însușit și noi, ne-am însușit până la banalizare calificarea aceasta. Și iată în ghidurile noastre, iată în istoriile noastre, iată în inimile noastre cuvîntul gingaș, simțămîntul gingaș: «bisericuțele Bucovinei».
Falsificăm un întreg trecut – cu gingășie. Închipuim o dulce continuitate între natura românească și spiritul românesc, făcînd din bisericile acelea niște apariții ale firii, parcă. Nu sunt zidurile lor simple întregiri ale naturii înconjurătoare? Nu sunt picturile lor simple armonii de culori într-o armonie mai vastă? Totul e încîntător, micuț, gingaș.
Dar nu mai vedem? Nu mai înțelegem? Te apropii de Sucevița, cu făgăduiala diminutivului acestuia – cu adevărat fermecător – că vei întîlni un mic giuvaer; dar întîlnești ziduri, ziduri de cetate. Treci pe sub o poartă grea, și într-o clipă ți se revelează, odată cu scara către cer de pe peretele nordic al bisericii, puterea Movileștilor. Căci e putere aici. E voință domnească. E mîndrie și sete de laudă, singură sete care a știut să proiecteze arta în istorie.
Așa e la Voroneț, așa e la Vatra Moldoviței și așa e la Putna. Iar dacă minunea aceastade biserică a Humorului nu e zidită decît de logofătul Teodor Bubuiog, cu atît mai copleșitoare e impresia de putere: așadar nu numai domnitorii erau însetați de măreție, pe vremea aceea!
Ochiul nostru, stricat de gigantismul Apusului, reține imaginea catedralelor. Dar ce rost are alăturarea catedralelor, de bisericile noastre, cînd alta e măsură lăuntrică? Catedralele sunt ale orașelor, sunt zid lipit de zidul orașelor.
Cînd, în secolul al XVIII-lea, în prea luminatul secol al XVIII-lea, edilii orașului Chartres se hotărîseră să dărîme catedrala, singură pricină care i-a împiedicat s-o facă era că dărîmăturile catedralei ar împiedica circulația. Dar bisericile Bucovinei nu aveau nevoie să covîrșească alte clădiri. Ele stăpîneau natura.
Sînt în mijlocul naturii, și totuși nu sînt ale naturii. E destul să le privești că să vezi că e vorba de artă cultă. Nici o prejudecată fals semănătoristă nu te mai poate îndemna, de astă dată, să faci apel la sufletul țărănesc. E creație conștientă, meșteșug, artă în sensul propriu, în sensul mare. Ne-am lăudat prea mult – și, mai ales, ne-au lăudat alții – cu ce e țărănesc în noi, că să nu ne lăudăm odată cu nețărănescul nostru.
Pictorul de aici împrumută el cîteodată din credințele populare o viziune răzleață, cum ar fi învoiala lui Adam cu diavolul, sau vămile văzduhului; iar zugravul de la Voroneț pune el pe zid, alături de Maica Domnului, un cioban de-al nostru, cu portul lui; – dar nu cu sufletul țărănesc s-a înfăptuit și nu cu el se înțelege fapta aceasta de artă românească. Expresie de putere și expresie de sensibilitate cultă, bisericile acestea dezvăluie o altă dimensiune a sufletului românesc.
E, poate, dimensiunea noastră uitată. Și cît de adînc am uitat-o! Ne miniaturizam monumentele, facem din adevăratele noastre catedrale bisericuțe răsărite ici și colo în natură, iar când o curiozitate turistică ni le aruncă în față, singura noastră emoție este tandrețea.
Ce fermecătoare ne par! E păcat, numai, că vîntul și ploile au stricat aproape în întregime, în acești 400–500 de ani, picturile exterioare de pe peretele nordic. Dar ce putem noi face? Natura le-a ridicat, natura să le apere.
Și te întorci în orașul cu atîtea vitrine de cristal, îndărătul cărora stau cravate și parfumuri. Te întorci în orașul dezgustului modernist, unde sluțenia caselor noi nu e poleită decît de calitatea geamurilor mari de cristal. Cîțiva metri pătrați din geamurile aceste, cîteva sute de metri pătrați ar salva picturile exterioare ale bisericuțelor noastre. Dar n-am mai avut cristal și pentru ele.
Și vă gîndiți, oare, în noiembrie, cînd bate vîntul, cu ploaia de miazănoapte, vă gîndiți voi, așa cum stați îndărătul geamurilor voastre de cristal, la mesele voastre de bridge, vă gîndiți că moare cîte un sfînt pe pereții bisericuțelor din Bucovina? Dacă ar exista un Savonarola al artei, ar arunca cu pietre în geamurile voastre de cristal!
Nu, nu e simplă nepăsare și nepricepere. Privim mănăstirile, și nu mai înțelegem că acolo e duh al istoriei, sete de putere. Privim, și nu creștem, nu îndrăznim. Iar sfinții ne mor pe pereți și în suflete, pentru că nu îndrăznim.”
Constantin Noica

* Filozoful Constantin Noica a urmat cursurile liceului „Spiru Haret” din București, perioadă în care debutează cu eseuri la revista „Vlăstarul” (1927), iar apoi, între 1928 și 1931, urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București.
A făcut studii pentru specializare în Franța și a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea din București, cu teza „Schiță pentru istoria lui «Cum e cu putință ceva nou?»”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost referent pentru filosofie în cadrul Institutului româno-german de la Berlin și a editat, împreună cu C. Floru și Mircea Vulcănescu, patru cursuri universitare ale profesorului lor Nae Ionescu și anuarul „Izvoare de filosofie”.
A avut, între anii 1949–1958 domiciliul forțat la Cîmpulung-Muscel, iar între decembrie 1958 – august 1964 a fost deținut politic. S-a retras la Păltiniș în anul 1975, unde și este înmormîntat.
Începînd cu 1965 a fost cercetător principal la Centrul de Logică al Academiei Române, pînă la pensionare, în 1975. În 1988 i-a fost acordat Premiul Herder, iar în 1990 a fost primit membru post-mortem al Academiei Române.
În final, amintim o parte din opera sa, „hotar de preț filosofiei românești”: „Mathesis sau bucuriile simple” (1934), „Pagini despre sufletul românesc” (1944), „Rostirea filosofică românească” (1970), „Creație și frumos în rostirea românească” (1973), „Eminescu sau gînduri despre omul deplin al culturii românești” (1975), „Sentimentul românesc al ființei” (1978), „Povestiri despre om” (1980), „Devenirea întru ființă” (1981), „De dignitate Europae” (1988), „Introducere la miracolul Eminescian” (1992).
În fotografie, 

Raftul cărților

 Portretul lui M


Acest portret biografic al fiului meu, care s-a născut la 24 august 1977, în Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii, şi a decedat, înainte de a fi împlinit 26 de ani, la 1 martie 2003, în oraşul natal, a fost scris în patruzeci de zile după moartea lui, în acele patruzeci de zile simbolice de după moartea oricui. În acele zile n-am putut face nimic altceva decât să mă gândesc la el scriind, transcriind fragmente despre el din vechile mele jurnale intermitente, încercând să desluşesc adevărul fragil al unor amintiri care m-au cutreierat în tot acest timp şi care, ştiam, urmau să se risipească inevitabil în târziul ceţos al memoriei. N-am numărat zilele, dar întâmplarea a făcut ca în cea de-a patruzecea să mă simt împăcat cu durerea mea, înseninat în tristeţe. A rămas această meditaţie despre viaţa lui, dar şi despre acea parte din viaţa mea în care m-am străduit să înţeleg enigma întrupată de el. Enigma n-am înţeles-o, dar am înţeles altceva: că el a fost, aşa cum a fost şi cum continuă să fie pentru mine, un dar. Un dar al lui Dumnezeu? Chiar dacă eu nu pot fi sigur de asta, o murmură numele lui*, care este și al meu, din adâncurile etimologiei biblice. Un nume, se zice, este un semn – nomen est omen –, dar acest omen e întotdeauna indescifrabil, un mic mister înfășurat într-un mister mare, foarte mare, infinit. Am scris această carte pentru mine – ca un soi de exercițiu spiritual –, dar sper că ea ar putea fi de folos și altora. Această speranță mă face s-o încredințez tiparului.

Văd acest portret biografic al lui M ca pe un soi de «galaxie». Începe cu moartea și e virtual imens, de necuprins. Nu știu cum se va sfârși în finitudinea unei cărți – mai subțire, mai groasă –, dar va trebui să se sfârșească, arbitrar ca toate sfârșiturile, accidental sau din oboseală, sau din cine cine știe ce idee de încheiere, care mi se va părea potrivită, sugestivă, simbolică, sau printr-o întrerupere bruscă, într-un moment fără vreo semnificație specială. O galaxie de fragmente, de amintiri, de reflecții, de anecdote, de note de lectură (totdeauna legate de el), de vechi sau mai noi însemnări de jurnal, de comentarii la comentarii, într-o ordine aproximativă, în genere mergând în sensul invers al acelor de ceasornic, dar nu neapărat. Singura certitudiene e că totulk a început cu sfârșitul. ”**
Matei Călinescu ***
(1934 – 2009)

* Matthew (Matei) înseamnă în ebraică „dar al lui Dumnezeu”. El s-a născut în anul 1977, fiind botezat de Cristinel și Mircea Eliade la biserica română din Chicago, fiind un copil cu o inteligență precoce, deși fusese diagnosticat de timpuriu cu sindromul Asperger, o tulburare mai blîndă din spectrul autismului, caracterizată prin dificultăți sociale și de comunicare, precum și prin comportamente repetitive și/sau rigide. Afecțiunea se manifestă încă din copilărie, avînd un grad de incidență mai mare la bărbați, și care, în ciuda faptului că au un nivel ridicat de inteligență, întîmpină dificultăți semnificative în interacțiunea socială și de comunicare cu ceilalți, prezintă întîrzieri cognitive sau ale abilităților lingvistice, simptome care afectează semnificativ viața de zi cu zi, lucru care generează anxietate și confuzie. Ulterior, în perioada liceului, Matthew a fost diagnosticat și cu o formă severă de epilepsie, cu repetate crize, ultima fiindu-i fatală. „Probabil că el a fost primul care și-a dat seama că noi doi aparțineam unor specii diferite, că o comunicare reală, profundă între noi (…) era exclusă”, scrie, undeva, în jurnal, tatăl său, Matei Călinescu.

** Humanitas, 2016

*** Poet, prozator, eseist, critic, teoretician literar și profesor universitar de literatură comparată. Absolvent al Facultății de Filologie a Universității din București (secția de limbă engleză). Desfășoară o susținută activitate publicistică în revistele culturale ale vremii, apoi devine asistent al lui Tudor Vianu la catedra de literatură universală și comparată a facultății bucureștene. Din 1973 se stabilește împreună cu familia în Statele Unite și-și începe cariera universitară la Indiana University (din Bloomington). În țară publică şapte volume de critică şi istorie literară, trei de de poezie şi un roman („Viața și opiniile lui Zacharias Lichter”, apărut în 1969, este încununat, în același an, cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România). Timp de doi ani (1996–1998) este șeful catedrei de literatură comparată a universității americane. Printre volumele publicate în limba engleză amintim „Five Faces of Modernity” (1987), o ediție ediția adăugită a volumului „Faces of Modernity” din 1977 – tradusă în română cu titlul „Cinci feţe ale modernităţii. Modernism, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism” (1995) şi „Rereading” (1993), în versiunea românească adăugită, „A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii” (2003). În 1994 publică, împreună cu Ion Vianu, „Amintiri în dialog”. Urmează „Despre Ioan P. Culianu și Mircea Eliade: Amintiri, lecturi, reflecții” (2002), „Portretul lui M” (2003), „Tu. Elegii și invenții” (2004), „Un fel de jurnal (1973–1981)” în 2005, „Eugène Ionesco. Teme identitare și existențiale” (2006) și „Mateiu I. Caragiale. Recitiri” (2007). În 2016, Editura Humanitas a lansat seria de autor Matei Călinescu, care, urmînd îndeaproape dorința testamentară a autorului, a redat, pînă în 2020, opera omnia.


„Portretul lui M rămâne și după relectură una dintre cele mai dureroase și în același timp luminoase cărți pe care le-am citit. Este (...) portretul biografic pe care Matei Călinescu i l-a făcut fiului său, mort în 2003, la aproape 26 de ani, după o viață ruptă de ceea ce numim noi realitate, forma rară de autism de care suferea fiind complicată de crizele de epilepsie. (...)Tonul lipsit de patetism, de lamentații, de abisuri întunecate exhibate în pagină face ca deznădejdea înnebunitoare și speranțele răvășite să își strângă marginile și să se topească în tandrețea iubirii, făcând din Portretul lui M o carte unică, o confesiune amplă, împărtășire a unei experiențe existențiale pline de emoții delicate, un exercițiu spiritual îndreptat spre înseninarea din mijlocul tristeții. O carte de o frumusețe copleșitoare.” (Dana Pârvan în „Înseninare în tristețe”)

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...