vineri, 11 decembrie 2020

Raftul revistelor

 

Atitudini este o revistă aflată în cel de-al XII-lea an de existență, ea fiind întemeiată de arhimandritul Justin Pârvu și elaborată de membrii fundației omonime ce-și are sediul la Mănăstirea Paltin din localitatea Petru Vodă (județul Neamț). Publicația apare o dată la două luni, iar textele și bogatul material iconografic din cuprinsul celor o sută de pagini se bucură de o haină grafică elegantă, sobră și, în același timp, foarte modernă.

Cel mai recent număr (67, decembrie 2020) este tot unul cu greutate specifică mare, grație unor texte valoroase aparținînd, pe de o parte, unor nume prestigioase ale ortodoxiei românești și din Grecia, iar pe de alta, unor personalități ale vieții culturale și spirituale autohtone. Fiecare număr are ca punct nodal un „dosar”, conținînd documente (evocări, manuscrise, iconografie, interviuri, mărturisiri) despre o personalitate definitorie aparținînd, fie vieții religioase și teologice, fie provenind din spații culturale sau științifice conexe. Acest număr este dedicat vieții și operei părintelui Porfirie Kavsokalivitul, unanim considerat drept unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Greciei, alături de Cuviosul Paisie Aghioritul.

 

Din sumar:

«Constantin (Tache) Rodas, biruitorul» de Monahia Fotini (editorial)

* Părintele Porfirie: «Saturi pentru o viață plină de iubire și de bucurie»

* Sfântul Porfirie – un înainte-văzător și mare făcător de minuni. Întâmplări minunate din relatările ucenicilor

* Părintele Justin Pârvu: «Să ne întărim unii pe alții să putem supraviețui în această realitate dură!»

* Părintele Dimitrie Bejan și familia creștină de Monahia Gavriila

* Părintele Gheorghe Calciu: „Trăim într-o lume în care creștinismul nu este aplaudat, nu este iubit“ (predică la prăznuirea Sf. arhidiacon Ștefan)

* Î.P.S. Amfilohie Radovic, mitropolitul Muntenegrului și apărătorul ortodoxiei în vremuri de restriște

* „Testul credinței sau «Bun venit d-le Arie»“ de dr. Galina Răduleanu:

* «Suferința nu este o țintă sau o dorință, este o cale nemijlocită pentru a ajunge la starea de trăire» (dialog  cu academicianul Radu Ciuceanu)

* „Nu se poate vorbi despre creștinism fără latinitate și nu se poate vorbi despre românism fără creștinism“ de pr. prof. Ionuț Aștefănoae

* «Unde sunt marele progres tehnologic și atotputernicia omului?» de Î.P.S. Serafim de Pireu

* «Cum să ne raportăm corect la pandemie?» (sugestii ale părinților duhovnicești Ierótheos Vlachos, mitropolit de Nafpaktos, starețul Efrem Vatopedinul și ieromonahul Chiril de la Mănăstirea Vatoped)

* «Lucrurile se desfășoară în ritm alert spre o nouă tragedie» de Aspazia Oțel Petrescu

Niciun comentariu:

Vise & amintiri

„ M i-am pierdut bunicii și părinții, nu mi-am întemeiat propria familie, n-am copii și mă amăgesc că am prieteni (acele personaje cu care m...