miercuri, 30 decembrie 2020

Raftul cărților

 

12.

„Ce încîntător ar fi să poți sta la taifas între patru ochi cu cineva care gândește la fel cu tine, să împărtășești cu el plăcerile discuției fără ascunzișuri despre lucrurile amuzante și nebunești din această lume, dar astfel de prieteni sunt greu de aflat. Dacă trebuie să ai grijă ca părerile tale să nu se deosebească cu nici o iotă de cele ale persoanei cu care vorbești, ai putea la fel de bine să fii și singur. Ai putea crede că un om care ascultă, fiind, în mare, de acord cu spusele celuilalt, dar are păreri diferite în privința unor chestiuni mărunte – care poate să respingă o părere, zicând: «Cum aș putea să fiu de acord?» ori susține: «Tocmai din pricina ‹asta› situația ‹e aceea› –, ți-ar aduce mare alinare când ești plictisit , dar, de fapt, dacă s-ar rosti ceva pentru care să fie nevoie de dezvinovățiri* – desigur, chiar și când stai de vorbă cu oameni care nu gândesc la fel ca tine, deosebirile legate de obișnuitele bârfeli mărunte n-au importanță –, îți dai seama cu mâhnire ce depărtare e între acest om și prietenii adevărați pe care îi porți în inimă.”

 * Acest pasaj este ambiguu. Cuvintele ‹sukoshi kakotsu kata mo› au fost interpretate și ca „dacă atunci când te plângi de lume nu ești de acord” sau „dacă există ceva cu care ambele părți nu sunt de acord”.

 113.

„Dacă un bărbat trecut de patruzeci de ani are o poveste de dragoste tăinuită, ce poți face? Însă, dacă vorbește deschis despre ea, ori glumește despre relațiile sale cu femei ori despre problemele personale ale altor oameni, e un lucru necuvenit la vîrsta lui, și e urît.

În general, nimic nu-i mai supărător de auzit ori de văzut ca un om bătrân care se amestecă printre tineri și spune astfel de povești, nădăjduind să se facă plăcut; ori o persoană care nu e distinsă adresându-se unui om vestit de parcă ar fi prieteni la cataramă; ori un sărac, căruia-i plac ospețele, dându-se peste cap ca să-și distreze oaspeții”.

KENKŌ

(Urabe no Kaneyoshi, 1283?–1350?; din volumul „TSUREZUREGUSA. Însemnări din ceasuri de zăbavă”, Humanitas, 2015)

Niciun comentariu:

Memento

Traian T. Coșovei 70 (28.XI.1954 - 1.I.2014) Moto: Aş putea să rup limbile ceasului şi să scriu: „oricum e mai târziu decât crezi” Să mă las...