miercuri, 25 iunie 2025

Memento

George Orwell


Ce fel de lume pregătim noi? Este exact opusul acelor Utopii hedonistice cretine pe care şi le imaginau vechii reformatori. Este o lume a fricii, a trădării, a chinurilor, o lume în care calci în picioare şi eşti călcat în picioare, o lume care, pe măsură ce se va perfecţiona, va deveni nu mai omenoasă, ci mai puţin omenoasă. În lumea asta, progresul va însemna progresul durerii. Vechile civilizaţii pretindeau că sunt întemeiate pe iubire şi dreptate. Civilizaţia noastră are la temelie ura. În lumea noastră, singurele sentimente vor fi teama, furia, triumful şi auto-flagelarea. Vom avea grijă să le distrugem pe toate celelalte.


În această zi a anului 1903 se năștea GEORGE ORWELL (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), important scriitor britanic (romancier, eseist, nuvelist, critic literar și jurnalist), comentator la radio BBC, editorialist și reporter, cunoscut pentru opera sa profund angajată politic și social. S-a născut și a crescut într-o familie britanică aparținînd clasei mijlocii, ducînd o viață modestă, trăind printre săraci în Paris și Londra, fapt ce avea să constituie sursa principală de inspirație pentru volumul de reportaje cu caracter autobiografic Down and Out in Paris and London (Fără un sfanț prin Paris și Londra, debutul său editorial din 1933, tradus și sub titlurile Fluierînd a pagubă prin Paris și Londra sau Vagabond prin Paris și Londra). A activat și ca ofițer al poliției imperiale în Birmania, o experiență care i-a influențat viziunea anticolonialistă și a luptat în Războiul Civil din Spania, în cadrul unei grupări de stînga, dar a fost profund dezamăgit de rivalitățile ideologice interne și de autoritarismul sovietic.

Opere importante:
– Omagiu Cataloniei (Homage to Catalonia, 1938), o relatare personală vizavi de experiențele trăite în războiul civil din Spania.
Ferma animalelor (Animal Farm, 1945), o alegorie politico-satirică a Revoluției Ruse și a derivelor regimului stalinist.


1984 (Nineteen Eighty-Four, 1949), un roman distopic care imaginează un stat totalitar în care libertatea individuală este complet suprimată. A folosit sintagme precum „big brother”, „gîndire dublă” sau „Ministerul Adevărului”, printre altele, care rapid au devenit simboluri ale spațiului concentraționar și manipulării. „1984” este frecvent amintit în dezbaterile critice vizavi de propaganda politică și libertatea de exprimare.


În eseurile și articolele sale politice și culturale a abordat teme variate: despre limba engleză, despre manipularea prin limbaj (Politics and the English Language / Politica și limba engleză) dar și despre pericolele ideologiilor extreme.
Bolnav de tuberculoză, a încetat din viață în 1950. Postum i-a fost publicat și jurnalul intim și care, recent, a fost  tradus și în limba română, așa cum, de altfel, majoritatea operelor sale au cunoscut versiuni românești, care au fost tipărite, în mare parte, de către editura Polirom.

Niciun comentariu:

Remember John Lord

Născut în 1941, britanicul Jonathan Douglas Lord a fost un muzician complex și complet (compozitor, pianist, organist), co-fondator (în 19...