joi, 26 iunie 2025

ANTONI GAUDÍ - ARHITECTUL LUI DUMNEZEU





Aceia care folosesc legile naturii ca suport pentru lucrările lor colaborează, de
fapt, cu Creatorul. 
 Antoni Gaudí




Așa a fost supranumit deseori ANTONI PLACID GAUDÍ I CORNET (născut la 25 iunie 1852), celebru arhitect catalan, cunoscut în întreaga lume pentru stilul său de-o originalitate șocantă, nepereche, dusă pînă la fanatism, așa cum spunea istoricul Nikolaus Pevsner, bazat pe forme organice, naturale combinate cu elemente neo-gotice, de Art Nouveau și anumite liniaturi și coloristici marocane, pus cum nu se poate mai bine în evidență de capodopera sa (încă neterminată), Bazilica și Templul Expiatoriu «Sagrada Família» din Barcelona, un ansamblu dedicat «Sfintei Familii». Ridicarea impresionantei construcții a fost începută în 1882 de arhitectul Francisco de Paula del Villar, cu bani obținuți din fonduri publice, dar care după un an a demisionat. Gaudi a preluat proiectul în 1883, continuînd să lucreze la el pînă la moartea sa, survenită în 1926, în urma unui stupid accident, în care a fost lovit de un tramvai. Acest complex monumental este încă în lucru, finalizarea sa fiind preconizată să se petreacă în anul 2026, cînd se vor împlini 100 de ani de la moartea arhitectului.
Sagrada Família (detaliu)

Tînăr cu o sănătate șubredă, introvertit, un singuratic îndrăgostit pînă peste cap de natură și un rafinat observator al acesteia, a avut o existență extrem de austeră, plină de privațiuni, în ultimii săi ani renunțînd complet la o viață socială activă. 
A trăit într-o cameră mică a atelierului său de la «Sagrada Família» (în a cărei criptă este înmormîntat), mîncînd pe apucate (deseori hrănindu-se doar cu pîine și lapte) și purtînd haine ponosite, uzate de o prea îndelungată folosire.

Gaudí a avut o perioadă în care a adoptat o dietă vegetariană, influențat fiind de filozofia naturistă a vremii, crezînd în ideea purificării trupului și sufletului prin alimentație și post. A fost un credincios fervent, aproape un mistic, religia catolică fiind vitală pentru el, mai ales în ultima parte a vieții, în care ajunsese să spună că arhitectura pe care o practică e o formă de rugăciune (în zilele noastre el se află în plin proces de beatificare, inițiat la Vatican). Gaudí nu era adeptul planurilor arhitecturale rigide. El prefera să modeleze clădirile aproape în mod fractal, direct din ipsos și lut, pe măsură ce erau ridicate, ajustîndu-le din mers. Multe dintre ideile și planurile sale nu au fost niciodată schițate pe hîrtie, ceea ce face ca finalizarea operelor sale neterminate să fie extrem de dificilă. De exemplu, a folosit tehnici proprii pentru a determina formele ideale ale arcurilor și bolților, din acest punct de vedere el fiind un pionier în ingineria structurală.
Casa Milà

În cripta de la «Colònia Güell», a folosit un sistem de oglinzi și fire pentru a proiecta în mod natural formele structurale. Deși inițial a fost ignorat sau chiar ridiculizat, mulți specialiști contemporani l-au considerat un excentric, stilul său fiind văzut ca un moft baroc, încărcat fără rost. Abia în secolul al XX-lea arta sa a fost pe deplin înțeleasă și el recunoscut drept un geniu al arhitecturii.

Casa Batllo
Eusebi Güell i Bacigalupi
(1846-1918), un industriaș bogat care, după ce a văzut cîteva lucrări ale sale, a rămas fascinat de talentul tînarului artist, avea să devină protectorul său. Între cei doi s-a închegat o prietenie puternică, ce avea să dureze pînă la moartea bogătașului. De altfel, Bacigalupi a fost acela care i-a oferit susținerea financiară necesară realizării unora dintre cele mai importante opere ale sale precum Palatul Güell (1889), clădire care va fi înscrisă mai tîrziu în patrimoniul mondial al UNESCO, împreună cu alte opere ale sale, precum Casa Milà (construită în 1907) sau Parcul Güell (amenajat între 1900 și 1914).

În anul 2010, Papa Benedict al XVI-lea a sfințit «Sagrada Família», moment cu o deosebită încărcătură emoțională, cînd Snactitatea Sa a subliniat faptul că geniul lui Antoni Gaudí a transformat această biserică într-o laudă din piatră adusă lui Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Știri din lumea în care trăim...

Love is the answer, and you know that for sure. John Lennon All things must pass, but love is forever.  George Harrison Cei doi membri sup...