sâmbătă, 9 martie 2024

Memento

Smoke On the Water 52!

(Deep Purple, Machine Head, 1972)

Deep Purple și o piesă celebră ajunsă în floarea vîrstei...

Povestea spune că Deep Purple a ajuns la Montreux pentru a imprima cîteva piese, într-un studio de înregistrări mobil închiriat de la trupaThe Rolling Stones. Sesiuneea urma să aibă loc după ce cîntau Frank Zappa & The Mothers of Invention. Dar sala a luat foc de la niște artificii aruncate din public spre acoperiș, iar întreaga clădire a fost grav afectată. Incendiul a fost serios și a distrus studioul, iar nori groși de fum s-au răspîndit peste întregul oraș.

În timp ce se aflau pe malul Lacului Geneva, cei patru membri ai trupei au observat fumul învălătucindu-se deasupra apei, imagine care i-a determinat să compună o piesă despre această întîmplare. Celebrul riff al Smoke on the Water, compus de Ritchie Blackmore, este una dintre cele mai cunoscute partituri pentru chitară din istoria muzicii rock.

Universal Music sărbătorește Machine Head cu o versiune nouă, care introduce mixuri noi și înregistrări live nelansate anterior. Machine Head: Super Deluxe Edition va fi disponibil pe LP/ 3CD/ Blu-RayAudio și digital pentru platformele de streaming și descărcare.

Pe lângă albumul original, proaspăt remixat, care este inclus pe LP și CD, ediția Super Deluxe conține și două spectacole live. Primul, înregistrat pe 9 martie 1972, la Paris Theatre din Londra, imortalizează grupul în timpul turneului Machine Head Tour. Al doilea, nelansat anterior, a fost înregistrat în aprilie 1971 la Cazinoul Montreux din Elveția, înainte de incendiul care a generat crearea piesei Smoke on the Water.

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...