miercuri, 20 martie 2024

Memento

DINU LIPATTI

Micul Dinu cu nașul său, George Enescu.

Dinu Lipatti alături de soția sa, Madelaine...
(sursa foto: dinulipatti.org)

În 19 martie 1917 se năștea marele pianist, compozitor și pedagog Dinu Lipatti (m. 1950). În țară a fost dicipolul profesorului Mihail Jora și al Floricăi Musicescu iar în Franța, al lui Alfred Cortot și Paul Dukas (compoziție) și, îndeosebi, al Nadiei Boulanger. În analele istoriei muzicii clasice este considerat drept unul dintre cei mai valoroși pianiști ai tuturor timpurilor. A fost membru (post-mortem) al Academiei Române.
Repertoriul său permanent era impresionant, conținînd lucrări de J. S. Bach, L. v. Beethoven, W. A. Mozart, G. Enescu, B. Bartok, C. Debussy, F. Chopin, pe care, conform mărturisirilor elevilor săi, le putea interpreta pe loc, în orice tonalitate.
Compoziții (selectiv): Fantezie pentru pian, vioară și violoncel (op. 1, 1933), Șătrarii (suită pentru orchestră, op. 2,1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră (op. 3, 1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde (op. 5, 1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941).

6 septembrie 1950. La Festivalul Internațional de la Besançon (Franța), Dinu Lipatti susţinea cel de pe urmă recital al său înaintea plecării definitive din această lume. Acest ultim moment public din viaţa sa constituie subiectul de la care a pornit regizorul şi producătorul francez Philippe Roger pentru realizarea filmului său documentar, Recitalul de la Besançon


Recitalul de la Besançon

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...