miercuri, 2 noiembrie 2022

Bibliophilia

Una dintre cele mai frumoase librării din lume...


Inaugurată în 1906, librăria «Livraria Lello» din Porto (Portugalia), este adăpostită într-o clădire care reprezintă un excepțional cumul de detalii arhitectonice unice, de-o valoare excepțională.
Clădirea care găzduiește cea mai faimoasă librărie din Porto (și nu numai!) a fost construită în 1906, la comanda fraților Antonio și José Lello, care conduceau deja o librărie de notorietate la acea vreme, și care l-au angajat pe constructorul Xavier Esteves să ridice «Livraria Lello», pe Rua das Carmelitas din Porto.


Fațada și interiorul librăriei sînt construite în stil neo-gotic cu influențe de art-nouveau.


Pe măsura trecerii timpului, librăria a devenit un adevărat centru cultural, care în afară de faptul că adăpostește peste 100.000 de mii de volume (vechi și noi, majoritatea în limba portugheză dar și în alte limbi de circulație internațională) este gazda unor evenimente culturale de primă mînă, care reunesc artiști, scriitori, oameni de știință, mari personalități și celebrități din lumea largă.


Popularitatea librăriei a crescut exponențial odată cu asocierea ei poveștii lui Harry Potter.

J. K. Rowling, autoarea celebrei serii de romane fantastice care a cucerit o lume întreagă, a locuit zece ani în Porto, activînd ca profesoară de limba engleză, ea fiind o obișnuită a acestei librării, care a inspirat-o pentru a plăsmui din cuvinte celebra bibliotecă din castelul Hogwarts. Librăria a devenit, astfel, un loc de pelerinaj (și) pentru fanii seriei Harry Potter. De altfel, însuși orașul Porto a fost folosit ca principală sursă de inspirație pentru crearea atmosferei acțiunii celebrelor volume ale seriei, fapt care a determinat o afluență fără precedent a publicului, mai ales în sezonul turistic, cînd pragurile ei sînt trecute de peste 4000 de vizitatori zilnic!


C
lădirea care adăpostește librăria a fost complet restaurată și modernizată în anul 1995.


Î
n anul 2008, publicații celebre de pe mapamond au plasat librăria portugheză pe primele locuri în clasamentele pe care le-au întocmit. Astfel, «The Guardian» a plasat-o pe locul 3 în topul celor mai frumoase librării, poziție pe care i-a acordat-o și ghidul «Lonely Planet» în 2012 iar în 2015, «Times» a catalogat-o drept „una dintre cele mai atractive și bine administrate librării”. Tot în 2015, revista «Travel & Leisure» a așezat-o prima în topul celor mai valoroase librării din lume iar în 2017, ea a ocupat același loc în „Top 16” al celor mai frumoase librării din lume, realizat de periodicul «The Telegraph».

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...