marți, 22 noiembrie 2022

Eveniment

 

Atribuțiile mareșalului îl plasau în postura în care autoritatea sa la Curte era omniprezentă. El coordona și supraveghea activitatea personalului, asigurând ordinea și întervenind când sesiza nereguli. Răspundea de protocol, îngrijindu-se astfel de reputația Casei Regale. Ținea legătura între Palat și autorități, rol care îl plasa în postura de personalitate indispensabilă a vieții publice din cadrul statului român. Postul de mareșal conferea prestigiu, iar sarcinile ingrate au fost, la început, mai degrabă rezervate Administrației de care depindeau toate serviciile Curții.” 
Tudor Vișan-Miu

Mareșalii Palatului. Demnitari ai Curții regilor României, 1866–1947, volum apărut anul acesta la editura Corint (colecția «Istorie cu blazon»), pe care tînărul istoric Tudor Vișan-Miu* îl va lansa vineri la biblioteca „Nicolae Iorga” din Ploiești, este o lucrare temeinică, acribioasă pe măsură, cu o arhitectură solidă, bine definită, făcînd parte din familia cărților de restituire a istoriei României, privită din unghiul evoluției importantei funcții de mareșal al Palatului Regal (văzută drept cea mai înaltă demnitate civilă a Curții, introdusă de regele Carol I, cu intenția de a menține neutralitatea în fața presiunii permanente a factorului politic) și, implicit, al rolului acestuia în buna funcționare a Casei Regale. Atribuțiile acestei funcții (statuate după proclamarea Regatului România la 1881) au inclus, în primul rînd asigurarea gestiunii Casei Regale (inclusiv a averii private a Regelui), elaborarea și aplicarea normelor de protocol (un loc important fiind destinat comportamentului membrilor Casei Regale), precum și supervizarea relațiilor Casei Regale cu autoritățile publice.

Tudor Vișan-Miu
(n. 1995) urmează, în prezent, programul de studii doctorale al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, în continuarea cursurilor de licență și master absolvite în cadrul aceleiași instituții. Preocupările sale pentru istoria regalității românești și biografiile familiale ale unora dintre membrii ei s-au concretizat în cîteva lucrări publicate, precum și a unei serii de contribuții în volume colective și a mai multor articole sub semnătură proprie.
Este autor al cîtorva bloguri personale și colaborator (cu articole și interviuri) la «Syntopic», o platformă publicistică al cărei scop este promovarea performanței intelectuale prin încurajarea lecturii sistematice și dezbaterii de idei.
În anul 2020 a primit „Medalia Regală pentru Loialitate”, distincție acordată de casa Regală a României, iar în anul 2021 a fost membru fondator al „Asociației Tineretului Regalist”. 
Este membru asociat al Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta” din Iași.
Pînă acum a publicat volumele: La școală cu regele Mihai. Povestea clasei palatine. (editura Corint, 2016) și O viață... Tudor Vișan-Miu în dialog cu Dinu Zamfirescu (editura Corint, 2019), ambele făcînd parte din colecția «Istorie cu blazon».

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)