luni, 7 septembrie 2020

Muzicoteca de dinamită

Memento

Rogers Waters

Cred că există momente în povestea vieții mele care mi-au stimulat creativitatea. Dispariția tatălui meu pe front, de exemplu, a constituit unul dintre cele mai «bune» lucruri care i s-au putut întîmpla unui copil, care visa că va scrie poezie și cântece.
Îți asumi riscul de a fi respins. Însă dacă îți dorești să fii un artist adevărat, indiferent de care, trebuie să iei în calcul și eventualitatea că, la un moment dat, semenii tăi te vor repudia, spunîndu-ți că ești un nenorocit.
Mi-ar plăcea ca muzica mea, oricum va fi ea numită, să nu lase celor care-o ascultă impresia că e lipsită de semnificație.

Pe numele său întreg George Roger Waters s-a născut pe 6 septembrie 1943, în Great Bookham, Surrey, Marea Britanie.

Alături de chitaristul și compozitorul Syd Barrett, fondează, în 1964, grupul care va rămîne în istoria muzicii rock progresive (și nu numai) sub numele de Pink Floyd și care, pînă în prezent, se estimează că a vîndut peste 350 de milioane de albume în toată lumea.

În acest grup (pe care-l va părăsi în 1985) alături de bateristul Nick Mason și pianistul Richard Wright va fi basist, vocalist, autor al textelor, aranjor și compozitor, contribuind decisiv la apariția unor albume emblematice, precum «A Saucerful of Secrets» (1968), «The Dark Side of the Moon» (1973), «Animals» (1977), «The Wall» (1979) sau «The Final Cut» (1983). Va mai cînta alături de prietenii săi din Pink Floyd o singură dată, într-un concert live, la Londra, în anul 2005.
Moartea bunicului său patern (în primul război modial) și a tatălui său (în cel de-al doilea) vor marca definitiv întreaga sa viață și creație muzicală, ecouri ale acestor tragice evenimente apărînd obsesiv în cîntecele sale de pe albumele «The Wall» (1979) și «The Final Cut» (1983), dar îndeosebi în creația sa post-Pink Floyd.

Din 1985 începe o prodigioasă carieră solo, creația sa materializîndu-se în cîteva albume de studio antologice, cum ar fi «Radio K.A.O.S.» (1987), «Amused to Death» (1992), «Is This the Life We Really Want?» (2017).
Desfășoară, în paralel, o impresionantă activitate concertistică, materializată în turnee pe întreaga planetă, concertele sale fiind grandioase spectacole de sunet și lumină, în care sînt folosite aparatură de scenă audio-video și instalații de lumini de ultimă generație, desfășurîndu-se în fața a milioane de spectatori, ulterior ele făcînd obiectul unor înregistrări ale căror standarde de calitate sînt greu de egalat. De altfel, Waters este recunoscut drept un excelent inginer de sunet, un perfecționist în adevăratul sens al cuvîntului, tehnologia de vîrf pe care o folosește asigurînd o calitate desăvîrșită a înregistrărilor. Mega-concertul său «The Wall – Live in Berlin» (10 septembrie 1990), dedicat căderii zidului Berlinului, la care au participat personalități marcante ale muzicii rock ale momentului (Scorpions, Cyndi Lauper, Sinéad OʼConnor, Van Morrison, Bryan Adams sau Marianne Faithfull), s-a desfășurat în fața a peste 350.000 de spectatori, el fiind, de altfel, înregistrat și pe suport DVD.

Creația sa muzicală, care include și muzică de film dar și o operă, «Ça Ira», este greu încadrabilă unui gen anume, ea reprezentînd o fericită și extrem de rafinată fuziune între curente muzicale care doar aparent par a fi ireconciliabile (precum rock, blues, jazz, electronic și electro-acustic, serialism atonal, muzică experimentală și, nu în ultimul rînd, muzică clasică), dar care își găsesc o perfectă simbioză în universul său muzical, Roger Waters fiind unanim considerat de marele public, dar și de specialiști, drept unul dintre cei mai importanți și creativi muzicieni ai tuturor timpurilor, pe care ne-am obișnuit a-i încadra, cu un termen generic însă limitativ, în genul rock. Asta în ciuda unei deficiențe de auz, care-l împiedică să distingă corect anumite tonalități, fapt pentru care, în concerte, folosește căști speciale ajutătoare!
În anul 2003, albumul său de studio «Radio K.A.O.S.» a fost inclus de către influenta revistă «Classic Rock Magazine» în top-ul celor mai bune albume-concept din toate timpurile, pe poziția a 24-a.
Este tatăl a trei copii, a fost căsătorit de patru ori, în prezent el trăind retras într-o mică localitate din statul New York (SUA), fiind foarte activ pe rețelele sociale, îndeosebi pe canalul său Youtube, în detrimentul televiziunii, pe care-o urăște.
Mother



Un comentariu:

Unknown spunea...

Să ne trăiască!

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...