miercuri, 9 septembrie 2020

Haihui printre imagini (Ut pictura poesis)

 Roman Tolici*

Sună idealist, însă trăiesc din pictură, o iau aproape ca pe un job.
Vreau să îmi păstrez unicitatea şi particularitatea.

Vreau să îmi păstrez unicitatea şi particularitatea.

* S-a născut în 1974, în satul Ghetlova, raionul Orhei (Republica Moldova).
Mama era librar iar tatăl , proiecționist de cinema.

A ajuns în România în 1990, după ce a absolvit Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău. A urmat și cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, continuîndu-și apoi studiile la Academia de Arte, ulterior stabilindu-se, definitiv, în București. 

A scris literatură, a creat benzi desenate și a lucrat în publicitate pentru a-și câștiga traiul zilnic.

A inițiat un grup de interese artistice cu scopul declarat de a înfința galerii independente de artă. Astfel a apărut, în 2001, „Galeria de Interese”.

Actualmente, își cîștigă existența exclusiv din banii câștigați din vînzarea propriilor lucrări.


Lucrările lui Roman Tolici au fost găzduite de galerii și muzee independente din Moscova, Stuttgart, Berlin, Paris, Praga, Viena, Graz, Frankfurt, Bruxelles, San Francisco și New York.

„Roman Tolici este asociat cu un realism fotografic infuzat de poezie și un sentiment suprarealist al existenței cotidiene. Picturile lui par să fie detalii ale unei povestiri monumentale, aflate în legătură directă cu întrebări și anxietăți general umane. Această forță narativă transformă subiectele recurente în capitole neîntrerupte și reflecții ale vieții cotidiene în proiecții despre timp, memorie și urme surprinse de percepția delicată a artistului.” (igloo.ro)


HOMO DEUS
(Ulei pe canvas-242 x 200 cm)


LOVE
 (Ulei pe canvas, 200 x 242 cm)

Accidentul din Piața Amzei



JOB

(Ulei pe canvas, 200 x 242 cm)


 



Niciun comentariu:

Altițe & Bibiluri

„Cred în Dumnezeu așa cum cred în răsăritul soarelui. Nu pentru că îl văd, ci pentru că văd tot ce atinge.” Clive Staples Lewis (1898-1963)