joi, 28 februarie 2019

Cîntec de iarnă

(foto: © B.-L.S.)
Eşti atât de frumoasă, iarna!
Cîmpul întins pe spate, lîngă orizont,
şi copacii opriţi, din fuga crivăţului…
Îmi tremură nările
şi nici o mireasmă,
şi nici o boare,
doar mirosul îndepărtat, de gheaţă,
al sorilor.
Ce limpezi sunt mîinile tale, iarna!
Şi nu trece nimeni
doar
sorii albi se rotesc liniştit, idolatru
şi gîndul creşte-n cercuri
sonorizând copacii
cîte doi
cîte patru.


Nichita Stănescu


Texte cu elice

Deși au trecut 5 (cinci) ani de la Revelionul din 2013 și aproape două luni de la cel de anul acesta, am constat cu o tristețe iremediabilă, vorba poetului, că programele dragilor noastre televiziuni, „la trecerea dintre ani”, cum se spune c-o sintagmă ruptă-n fund de prea multă folosire, se pare că nu s-au schimbat cu absolut nimic... 
Drept pentru care, îmi permit să repostez această „amintire”, pe care băiuțeii de la Facebook mi-au readus-o în memoria „ținerii de minte” (sic!)...
A! Să nu mint! Totuși, s-a mai întîmplat cîte ceva între timp, pe ici pe colo... Tembeliziunea numită OTV (Dan Diaconescu, taicule, pe un’ ți-or mai fi lucind ochișorii?) s-a îmbolnăvit de deces, dna avocat Paula Iacob a dat ortu’ popii, fie-i țărîna ușoară iar ex-premarii Oprescu (gheneral) și Vanghelie (de sector) au dispărut și ei, unul după altul, în șir indian, precum măgarii în ceață, cu încheietori de pluton Marius Marinescu & Mitică Dragomir (găsitorilor, bună recompensă!)
În rest, pace, voie bună, bunăstare și noroc, dragi tovarăși, cum glăsuia o exortație mobilizatoare de pe vremea odiosului și a sinistrei lui consoarte! Halal! 
(B.-L.S)

Tembelioane. În ordine alfabetică
Ghiciţi cum mi-am petrecut io, dragii moşului, nu sfîrşitul lumii ci blînda seară de Revelion! În cel mai paşnic şi casnic mod cu putinţă. Retras în vastu-mi apartament de 80 de metri pătraţi, la o cină romantică în sufragerie („sufrageria mă-sii de viaţă”, cum ar fi zis dragul meu Teodor Mazilu), la lumina mică a lumînărelelor din brad, „departe de lumea dezlănţuită”, alături de consoartă şi cu „inamicul public nr. 1”, televizorul, în faţa ochilor. E adevărat că în prima parte a serii ne-am delectat cu două filme. Însă cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii şi încă 1 1/2 după, am baleiat cîteva dintre posturile băştinoase, spre a ne cruci. Şi uite aşa, ecranul a devenit pe loc un uriaş ocular de microscop, în spatele căruia au început defileze tot felul de forme de viaţă, care de care mai zbanghii şi mai zărghite. Aşadar...

ANTENA 1. L-am ratat de puţin pe Adrian Copilu’ Minune, care tocmai îşi încheiase guiţăturile manelistico-romulane, după el evoluînd vocal o copilă, în background dansînd din buric o cadînă costumată atît de sumar încît brusc m-am fost simţit părtaş la un moment „artistic” deviant, nanistico-pedofil, adresat unor spectatori cu retard mintal sever. 
La ANTENA 3, antren 100%. Paranghelie live în Piaţa Constituţiei (organizată pe mulţi bani publici de Primăria Capitalei), garnisită cu un spici prin telefon al premarelui gheneral Oprescu, care ura nu-ş’ ce bucureştenilor cu prilejul Anului Nou. Ceva cu împliniri şi realizări măreţe. N-am avut răbdare şi am glisat uşor spre B1, exact la 12, nu înainte de a sorbi o lacrimă de şampanie şi de a-mi săruta conviva, urmărind apoi cîteva minute jocul de artificii de afară. 
La B1, „Vanghelion”-ul era în toi, pentru ale plebei nevoi. Bîlci total. Pîn’ să schimb canalu’, am reuşit doar să-i aud pe cei doi prezentatori ambuscaţi, chinuiţi de talente ascunse, care răgeau ca măgaru’ Mitropoliei, pe voci egale, live, din off: „Fecioara Maria / Naşte pe Mesia”(!!!). Am mai apucat să ne lăsăm timpanele agresate cu „acutele” lui Alex Velea - cum care AV, ăla de cîntă cu „celebrul” Smiley [da, da, da, ăla de la „Vocea României” şi de la „Românii are (sic!) talent(e)”], nu mai puţin celebrul şlagăr „Cai verzi pe pereţi” cu, aşezaţi-vă, rogu-vă, să nu vă ia cu leşin de la lingurică, 12.021.486 (luni, 28.01 a.c.) de accesări pe Youtube, aşa, să moară duşmanii lui – care clănţănea un fel de manea hip-hopistică.
Am dat pe OTV. Aici, manele pe bune, bazate, nene, nu corcituri „eftene”, cu (re)numitul Romica (sau Romică, nu ştiu cu preciziune, deşi sexul caricaturii părea a fi bărbătesc, deci cu „ă”) Duet. Scuze, da’ nu mai (re)ţin minte dacă manelistu’ se producea singur sau dimpreună cu Claudiu Duet şi nici dacă „pesa” era celebra „Nimic nu e la infinit”, pen’ căci din ghiers nu reieşea dacă e vorba despre (+) sau (–) infinit. De aici pînă la PRO Tv, un pas mic pentru telecomandă: Victor Slav (în chiloţi şi cu bocanci) simula o căţeleală cu Bianca Drăguşanu. Încă o încercare. Ultima. 
Pe RTV. Asta aşa, pour la bonne bouche, că tot văzusem anunţurile care mă „gîdilaseră” cu prezentările unor transmisii directe ale sindrofiilor - de acasă sau de aiurea - ale unor „potentaţi” ai zilei, care nu mai au nevoie de prezentare: Paula Iacob („Iacobelion”), Gigi Becali („Becalion”), Cătălin Botezatu („Botelion”), Mitică Dragomir („Miticălion”). Mi-au fost suficiente cîteva cadre cu tot circul din casa octogenarei avocate, care după ce a hîrîit cîteva romanţe de of, dor şi inimă albastră cu o cupă de şampanie în mînă, a tras la iuţeală un danţ în favor de lume cu tataie Marius Marinescu, zis „Bideu”…
A fost deja prea mult pentru o singură seară. Cum trecuseră deja aproape două ceasuri peste miezul nopţii, astenizaţi de cele văzute, ne-am retras spre o binemeritată odihnă, cu gîndul la şedinţa de detoxifiere de a doua zi: Concertul de Anul Nou de la Viena. 

Haihui printre cuvinte


* Există lucruri pe care le putem face şi altele care par prea dificile. Puţin cîte puţin, totul devine prea dificil. La asta se rezumă viaţa.
* Adolescenţa nu este doar o perioadă importantă a vieţii, ci şi singura perioadă cînd putem vorbi despre viaţă în sensul complet al cuvîntului.
* Raportîndu-ne la celălalt, luăm cunoștință de noi înșine. Ceea ce face insuportabil raportul cu celălalt.
* De îndată ce codul genetic va fi descifrat integral, omul va fi în măsură să-şi controleze propria evoluţie biologică. Atunci sexualitatea va apărea limpede aşa cum este: o funcţie inutilă, periculoasă şi regresivă.
* Istoria umană, din secolul al XV-lea pînă în secolul al XX-lea, se poate caracteriza, în esenţă, ca fiind istoria unei disoluţii şi a unei dezagregări progresive.
* Oamenii trăiesc unii lîngă alții, ca vacile. E de înțeles dacă ajung, din cînd în cînd, să mai împartă o sticlă de alcool.
* Ceea ce înţelegi, ştii. Și ceea ce ştii, nu uiţi.
* Nu vă fie teamă de fericire. Nu există.
Michel Houellebecq
Les particules élémentaires


miercuri, 27 februarie 2019

Din ciclul „Forme de viaţă” (I)


Gigi, părerologul din Pipera
Cînd am aflat io prima oară la orele de biologie (sau „cunoștinţe despre natură” cum se mai numea disciplina asta pe la începutul anilor ’70) – eram, cred, în primele clase de gimnaziu – că pe lume există și alte vietăţi sau forme de viaţă cum pretenţios le numea profesoara, care nu se văd cu ochiul liber, am devenit brusc interesat, dezlipindu-mă cu greu de microscopul din laboratorul în care mă chioram ore-n șir, urmărind fascinat acele creaturi de basm din lamelele pe care le vîram, una după alta, sub ocular. Așa am luat io contact cu lumea protozoarelor (amoeba proteus, numuliţii și foraminiferele, sporozoarele dar mai cu seamă „vedeta” incontestabilă, celebra euglenă verde), nevenindu-mi a crede atunci că unele ne ajută la trăit (cum ar bacteriile, bunăoară) iar altele ne amărăsc viaţa în asemenea hal, făcîndu-ne să regretăm sincer clipa în care am venit pe lume (virușii, de pildă). Bref, tot atunci am înţeles io c-o poţi mierli mult mai uşor și mai igienic din cauza unui puchinos de virus, decît să fii strivit de-un elefant. Vorba aia: mici, mici, da’ voinici!
Din clipa în care l-am văzut io prima oară și întîiași dată pe Gigi Becali, cu mulţi ani în urmă, gîndul m-a dus direct la acele microscopice protozoare, altfel spus, „primele animale”. Și tot acolo mă duce, invariabil, ori de cîte ori îl văd sau îl aud, relativ cu frecvență mare, pe acest protozoar biped, despre care n-am scris niciodată nimic şi, jur cu mîna pe inimă. că rîndurile de faţă vor fi și ultimile pe care le voi comite despre această creatură nepereche. Pentru că e clar că „omul” ăsta e tot o formă de viaţă unicelulară, însă una infinit mai pernicioasă decît un angelic virus ori fro graţioasă bacterie. Toxic pentru sănătatea spaţiului public românesc în ansamblu, promovat la rang de părerolog șef vizavi de orice „arde” la ordinea zilei de o mass-media tabloidizată – a cărui creaţie integrală este – aflată în goană de „senzaţional” ieftin și ţinut în braţe, la vreme, de-un PNL abulic, transformat într-o trambulină care a aruncat mîrlanul drept în Parlament, de la tribuna căruia, mugetul jungliformului ipochimen a cutremurat deseori pereţii: Sînt cel mai puternic parlamentar! Sigur că sînteţi cel mai tare, don’ Jiji, dar exclusiv în puțina dvs 
minte adăpostită în acea evaginație pe care o purtați pe umeri doar ca să nu vă plouă-n gît, ba chiar dur ca osul de meduză, atîta vreme cît aţi fost paraşutat într-unul dintre cele mai slabe Parlamente pe care le-a cunoscut istoria noastră. Orice posesor de logică simplă își poate da uşor seama că omu-i un nerod şi-un dilimac, fără toată ţigla pe casă şi fără să-i asculte inepţiile. E suficient să-l vadă cum umblă: cambrat în costume scumpe, care i se potrivesc perfect, la fel de bine precum șaua pe vacă...
Cică, odată, ar fi intrat într-un club de fițe, învîrtindu-se pe acolo precum un coi într-o căldare, cu mîinile adînc înfipte-n buzunarele pantalonilor. O duducă tîmpă îl zărește și-l atacă scurt: Dansaţi, dom’ Becali? Individul își umflă foalele, bagă pieptul la înaintare, îi aruncă o privire mijită și-i răspunde mîrîit: Nu, fă, zdreanţo, așa merg ieu!!! 

Q.e.d.
© Bogdan Stoicescu

marți, 26 februarie 2019

Biblioteca lui Lagerfeld

A fost, timp de 36  de ani, director de creație al casei de modă Chanel, prin mîinile sale trecînd și creațiile altor case de modă importante, 
precum Fendi sau Chloé
În luna ianuarie 2019, celebrul designer a lipsit de la cîteva evenimente importante, printre care și o prezentare de modă Chanel. Fapt care le-a dat de gîndit multora, nimeni nebănuind însă că Lagerfeld se confrunta cu probleme grave de sănătate. 
O lună mai tîrziu, pe data de 19 februarie, Karl Lagerfeld a murit.
 Avea 85 de ani. 



Înfățișarea sa a devenit, în scurt timp, un adevărat brand, lesne recognoscibil: designerul purta aproape întotdeauna haine negre sau închise la culoare – de cele mai multe ori cu o maletă simplă, sobră, clasică, în mîini - avînd părul alb prins în coadă și pudrat permanent, ochii fiindu-i ascunși sub nelipsiții săi ochelari cu lentile închise la culoare și mănuși din piele, perforate și tăiate. 
Rareori a fost văzut și fotografiat fără ochelarii săi. 
Îi plăcea să spună: 
Îmi doresc să văd, nu să fiu văzut!

Lagerfeld a fost un om extrem de inteligent, un mare și rafinat colecționar de cărți, un personaj straniu, enigmatic, excentric, un tip cu un umor subtil, rece, neînțeles de mulți. Nu s-a ferit niciodată să facă declarații șocante, ironice, ba chiar acide, sarcasmul său inconfundabil fiind una dintre calitățile pentru care a fost admirat și, în egală măsură, detestat de foarte mulți, de-a lungul întregii sale vieți.

În ceea ce privește locuința sa, aceasta era una extrem de personală, cu o arhitectură futuristă, precum ținuta stăpînului ei. Lagerfeld a deținut o impresionantă  colecție de carți, pe care a aranjat-o într-un mod extrem de original. 

El a montat rafturi din podea pînă în tavan, pe care le-a umplut cu cărți, biblioteca sa (care număra peste 60.000!),  fiind una atipică, volumele fiind aranjate, nu ca de obicei, pe verticală, ci în majoritatea lor, pe orizontală, lucru care face ca titlurile acestora să fie mult mai vizibile!

Pentru a ajunge la cărțile de sus, el a imaginat o pasarelă, la care ajungea pe o scară tip cochilie de melc...


Herr KL s-a declarat întotdeauna ca fiind dependent de cărți, biblioteca sa, folosită de multe ori și ca studio foto pentru modelele și creațiile Chanel, invitîndu-te, parcă, să-i „vezi” mintea...
Am fost victima fericită a cărților
repeta ori de cîte ori avea prilejul unul dintre cei mai mari creatori de modă ai ai tuturor timpurilor... 


Suntem foarte aproape, d-aia nu ne vedeţi!


Despre cu totul alte cestiuni arzătoare la ordinea zilei voiam a scrie săptămîna asta. Dar planurile mi-au fost dejucate de articolul unui amic, domnul M.G. M. (și fost coleg de de gazetă, pe vremea cînd trudeam cot la cot și umăr la umăr, la apariția ei săptămînală), Unde sunteţi? Domnia sa, în finalul textului cu pricina, ridică la fileu persuasiv, oamenilor de ispravă ai acestei ţări, întrebarea devenită titlu: «unde sunteţi?» Ei bine, nu voi slaloma „periculos” printre răspunsuri generale la temă, teoretizînd. Au făcut-o alţii înaintea mea cu infinit mai multă aplicaţie (şi acribie)... Voi încerca a răspunde puţin mai altfel, printr-o povestioară...


De ani buni, părinții lui au urmărit, îndeaproape, cu toată atenţia şi grija, devenirea acestui băiuţel, care este şi el unul dintre oamenii tineri, ca mulţi, mulţi alţii din generaţia lui, inteligenţi, competenţi, cinstiţi, oneşti, amabili, educaţi, eficienţi, muc şi sfîrc, cum perfect îi caracterizează prietenul meu, dl M.G.M., în articolul dumisale, pe tinerii din generația sa. Aşadar...
Era la grădiniţă, pe la vreo cinci-şase ani, cînd un prieten apropiat al familiei lui, profesor de chitară clasică, a descoperit, absolut întîmplător, că ăl mic are „ureche” muzicală. Sesizaseră și ai lui acest lucru dar părerea avizată a unui muzician a fost salutară! Le-a recomandat părinților să-l înscrie în clasa întîia, la liceul de muzică din oraşul natal. Zis şi făcut. Însă înainte de asta, princhidelul a fost întrebat dacă i-ar plăcea să cînte la un instrument și dacă da, care ar fi acela. A răspuns fără să ezite: „La vioară!” Părinţii s-au conformat, cumpărîndu-i-o. Habar n-avea el ce-o să „pătimească” din pricina violinei ăsteia! 
Pe la şapte ani, a dat primul examen din multele prin care avea să treacă în viaţa lui, devenind „student la litere”, boboc în clasa întîia, la liceul amintit. Dimineţile la şcoală, după amiezele acasă, studiind la vioară singur sau supravegheeat de profesoara lui. Timpul acordat instrumentului creştea direct proporţional cu progresele făcute: 4-6 ore zilnic! După cîţiva ani de muncă susţinută au început să apară şi primele rezultate: premii la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale. Concerte şi recitaluri, acasă sau pe te miri unde. Timp de copilărit? Extrem de puţin spre deloc. În schimb, muncă de sclav la galere. De dimineaţa pînă seara, pentru că tinerelul nu neglija deloc celelalte materii de la şcoală. După o vreme, mai în joacă, mai în serios, a început să compună, pe măsura trecerii timpului apetenţa sa devenind o preocupare extrem de serioasă. A terminat gimnaziul ca şef de promoţie, intrînd primul la examenul de admitere în clasa a IX-a la acelaşi liceu, perioadă în care a început și pregătirea în particular cu şeful (de atunci) catedrei de vioară de la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti. Navetă, cel puţin o dată pe săptămînă: pe ploaie, pe vînt, pe ninsoare, pe ger sau caniculă. Din clasa a X-a, la recomandarea maestrului său, s-a mutat cu „arme şi bagaje” la prestigiosul liceu de muzică Dinu Lipatti din capitală, devenind intern, cu program cazon, cu pedagog ziua şi paznic noaptea, cu „profesori pedanţi şi examene grele”, vorba poetului, departe de familie. Timp liber? Aducătorului, bună recompensă... Studiu asiduu, audiţii, ore la școală etc. Doi ani la rînd, lucru aspru în Germania, de „relaxare”, în vacanţele de vară, cu o bursă, într-o orchestră internaţională de tineret... 
A terminat liceul între primii trei şi tot între primii trei a intrat şi la Academie, la clasa de vioară a maestrului său... Cursuri, repetiţii, audiţii, recitaluri, concursuri, olimpiade... Mii şi mii de ore de travaliu abnorm, greu de cuantificat... Cîntări „pe bani” (puţini, foarte puţini, că arta autentică în România „se dă eften” sau moca) în diferite locuri, cu diferite ocazii... Satisfacţii din ce în ce mai puţine (în ciuda disticţiilor şi premiilor obţinute), dezamăgiri tot mai multe şi din toate direcţiile... 
Două evenimente tragice i-au marcat cruda existenţă: la terminarea gimnaziului i-a murit profesoara iar la terminarea facultăţii, asistentul său – un excepţional violonist – s-a sinucis... 
Şi-a susţinut licenţa într-un alt oraş din ţară pentru că la Bucureşti, „maestrul” său (șeful catedrei) le-a dat de înţeles (lui şi colegilor săi de grupă) că trebuie să fie „atenţi” cu „comisia”. „Atenţia” înseamna, aţi ghicit, bani. Mulţi... N-ar fi dat șpagă nici dacă ar fi avut de unde... 
Fotografiile lui Vlad sînt realizate de artistul fotograf Valentin Craina.
Împreună cu prietena lui (colegă de clasă în liceu), violonistă şi ea (şefă de promoţie la Universitatea de Muzică din Braşov), sprijiniţi nemijlocit de familii, au reușit să plece trei luni în Lumea Nouă, printr-un program studenţesc, într-un sejur salutar, desfășurat sub genericul „muncim şi călătorim”. Ţară în care au înţeles, pe viu, printre multe alte lucruri fundamentale, ce înseamnă să fii respectat şi apreciat la adevărata ta valoare, pentru ceea ești și ceea ce faci. Au revenit acasă doar pentru a-şi termina școala şi a-şi primi diplomele de tineri şomeri cu studii academice și unde norocul le-a „surîs”: după un an au cîştigat loteria vizelor. Pînă să emigreze, băiuţelul a mai compus și muzica pentru trei filme artistice. A fost răsplătit, însă cu banii obţinuţi n-ar fi putut să petreacă, singur, o seară la „Casino Victoria”... 

Unde sunt acești tineri acum? Ei bine, prieten drag, o să răspund eu la întrebarea dumitale: la Cambridge (lîngă Boston), statul Massachussets (SUA), unde trăiesc și muncesc (pe bani adevăraţi), de aproape șapte ani, unde-şi vor continua studiile și unde și-au (re)început o altă viaţă (una firească), luată de la zero, alături de alţi tineri (români și nu numai) asemenea lor, veniţi aici pentru că, deocamdată, ţările lor n-au nevoie de ei. 


Răspunsul meu (amar) e doar unul dintre multele posibile.
Nu ştiu însă dacă el va fi şi unul mulţumitor. Mi-ar plăcea să cred că da.
Bogdan Stoicescu
p.s. Băiuţelul din această povestioară este fiul meu, Vlad-Mihai!

p.s. 2 Două din cele trei filme a căror muzică a fost compusă și interpretată de Vlad

O zi bună


Umilință



luni, 25 februarie 2019

Filmoteca de dinamită

Nicu Covaci

Haihui printre imagini...

În așteptarea primăverii... 
(Iedera, februarie, 23)








Fotografii de © B.-L.S.

Un gentleman la Moscova (III)


Contele s-a întors şi s-a privit în oglindă. Poate că s-a uitat la el însuşi pentru prima dată după ani întregi. Multă vreme crezuse că un domn trebuie să se uite în oglindă cu un sentiment de neîncredere. Căci, pe vremea aceea fiind mai degrabă unelte pentru cunoaşterea de sine, oglinzile parcă erau mai mult unelte pentru amăgirea de sine. De câte ori nu urmărise cu privirea câte o frumuseţe tinerică întorcându-se la treizeci de grade în faţa oglinzii să se asigure că se vede cum e cel mai bine? (Ca şi cum toată lumea avea s-o vadă numai din unghiul acela!) De câte ori nu observase o mare doamnă etalând o pălărie groaznic de demodată, dar care la ea părea au courant, căci oglinda ei era înrămată tot ca altădată? Contele era mândru că poartă o haină bine croită. Era însă şi mai mândru că ştie că prezenţa unui gentleman o anunţă cel mai bine alura lui, comentariile lui, manierele lui. Nu doar croiala hainei.
Da, se gândea, lumea chiar se învârteşte. De fapt, se învârteşte în jurul axei sale, aşa cum se învârteşte în jurul soarelui. Şi galaxia se învârteşte, o roată într-o roată mai mare, scoţând un zgomot cu totul altfel decât cel pe care-l scoate ciocănelul dintr-un ceas. Şi poate că, atunci când se aude sunetul acela celest, oglinda îşi va atinge scopul ei mai adevărat - să-i dezvăluie omului nu cine îşi închipuie el că e, ci omul care a devenit.
Contele şi-a reluat locul pe scaun.
- Un bărbierit simplu, i-a zis frizerului. Un bărbierit simplu, prietene.”
Amor Towels

Gîndul de azi

(foto: B.- L.S.)
Numai după ce vom fi învățat să ascultăm copacii, vom realiza, cu graba copilărească şi conciziunea gîndurilor noastre, ce bucurie incomparabilă ne va cuprinde.”
Hermann Hesse

Memento

IOAN 
Nume ce provine din ebraicul Iohanan (יוחנן), este o prescurtare a lui Yahôhānān, adică Dumnezeu S-a milostivit (Yahwe este îndurător) și care a fost transliterat, din greacă, Ioannes (Ιωάννης). Cel mai important om de pe Pămînt dintre cei născuți din femei (Matei 11, 11; Luca 7, 28), purtător al acestui nume, a fost, fără doar și poate, Îngerul Pustiei, Yohanan ben Zahariya – Ioan fiul lui Zaharia, ultimul proroc al Vechiului Testament, Înainte mergător și Botezător al Domnului nostru Iisus Hristos, singura persoană care avea să atingă cu palma mîinii drepte creștetul Fiului lui Dumnezeu și care, între toți sfinții, este prăznuit de cele ma imulte ori de Biserica Ortodoxă: Nașterea sa (24 iunie), Tăierea capului (29 august), Soborul său (7 ianuarie), Întîia și a doua aflare a capului său (24 februarie), A treia aflare a capului său (25 mai) și Zămislirea sa (23 septembrie).
Despre Ioan Botezătorul, avva Sofian Boghiu a spus cîndva: ...este ființa de legătură dintre profeți și Apostoli, marele pustnic și marele celib și, totodată, primul martir din lumea creștină: el moare pentru sfințenia vieții de familie.
O, Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule al lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduința și proorocie îngerească, te-ai și născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
În 24 februarie, credincioșii creștini-ortodocși au pomenit Întîia și a doua aflare a cinstitului cap al Proorocului Înainte mergător și Botezător al Domnului Iisus Hristos.

Haihui printre imagini

Dali
(fotografie de © Jordi Spocias, 1979)




Clin d'oeil


A fi tu norcocos este o condiție necesară, dar nu suficientă: trebuie neapărat ca toți ceilalți să nu fie...

Paraponu' zilii

Nu, nu sînt un fan al sărbătorilor de ieșire din iarnă și intrare în primăvară – nu mă omor după Ziua Sfîntului Valentin, importată din State, nici după 8 Martie, lansată de stînga comunizantă mondială. Dragobetele a fost redescoperit acum cîțiva ani, ca un fel de contrapondere neaoșă la Valentinul de import. 
O zi a dragostei mi se pare o contradicție în termeni. Dacă dragostea nu e mereu, nu e deloc. 
Singura zi la care țin – și asta de mic – este 1 Martie, Ziua Mărțișorului, cu Babele sale de după…

Liviu Antonesei

vineri, 22 februarie 2019

Haihui printre imagini (...și sunete)


Graham Nash (ex- The Hollies, ex-Crosby, Stills & Nash) depunîndu-și sărutul tandru pe piciorul delicat al Robertei Joan Anderson, a.k.a. Joni Mitchell!


Joni 

Nash 

La lumina plăpîndă a candelei


Apoftegme
Suprema valorificare a timpului este condiţionată de înţelegerea fiecarei zile ca stînd la uşa vieţii de dincolo. 
Nimeni vieţuind în păcate să nu deznădăjduiască de sine, ştiind că plugăria schimbă soiurile plantelor, iar îngrijirea sufletului prin virtute poate birui boli de tot felul. 
Fericit este cel care a văzut un înger, dar de o sută de ori mai fericit este cel care s-a văzut pe sine. 
Precum apa strîmtorată ţîşneşte spre înălţime, aşa de multe ori şi sufletul strîmtorat de primejdii urcă spre Dumnezeu prin pocăinţă şi se mîntuieşte. 
Dumnezeu este iubire, iar acela care încearcă să-L definească este un orb care încearcă să măsoare nisipul de pe fundul mării. 
Cel care spune că Îl iubeşte pe Domnul, dar în acelaşi timp urăşte pe fratele său, este asemenea celui care-şi închipuie în somn că aleargă. 
Pomenirea numelui lui Iisus să se lipească de răsuflarea ta şi vei cunoaşte folosul liniştirii. 
De iubeşti blîndeţea, rămâi în pace. Şi de te vei învrednici de pace, te vei bucura în toată vremea. Caută înţelepciunea şi nu aurul. Îmbracă-te în smerenie şi nu în mătase. Caută să dobîndeşti pacea şi nu împărăţia. 
Iubirea pricinuieşte minunile. Iubirea este adîncul, abisul luminării. Iubirea este statornicia îngerilor.
Sf. Cuvios Ioan Scărarul
(„Scara Raiului”)

Eu forma o caut în tot ceea ce creez!...

Constantin Brâncuși

(19 februarie 1876, Hobița – 16 martie 1957, Paris)

* Eu mă aflu acum foarte aproape de Dumnezeu: şi nu îmi mai trebuie decît să întind o mînă spre El, ca să îl pipăi!... Îl voi aştepta pe bunul Dumnezeu în Atelierul meu…

* Am făcut materia să spună ceea ce nu se poate rosti.
* Eu nu sunt nici suprarealist, nici baroc, nici cubist;
 şi nici altceva de soiul acesta; eu, cu noul meu, vin din ceva care este foarte vechi...
* Deviza mea (de artă şi de viaţă) a fost: totul sau nimic.
Sărbătorim discret, așa cum se întîmplă de obicei, la noi, la români, cu marile noastre spirite tuteleare, 143 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor, așa cum pe bună dreptate îl numea – ținînd cont, poate, și de faptul că în limba egipteană vorbită în timpul faraonilor, „sculptor” chiar asta însemna, „creator” – scriitorul și criticul de artă francez Jean Cassou, pe genialul artist român – revendicat de francezi, imediat după moartea sa din 1957, sub numele de Brancusi (cu accent pe prima silabă!) – adică tocmai pe acela căruia îi plăcea să spună despre sine, clar și răspicat: Eu nu mai sînt al acestei lumi: sînt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup – mă aflu printre lucrurile esenţiale!... 
(B.-L.S.)
Cîteva dintre „zicerile” lui Brâncuși*
În timpul copilăriei – am dormit în pat.
În timpul adolescenţei – am aşteptat la uşă.
În timpul maturităţii – am zburat înspre ceruri…”
Dumnezeirea este pretutindeni; şi cînd uiţi cu desăvîrşire de tine însuţi, şi cînd te simţi umil, şi cînd te dăruieşti. Divinitatea rămîne în opera ta; ea este magică... Ei bine, o doamnă de la New York, care a simţit într-adevăr acest lucru, a plîns şi a îngenuncheat în faţa uneia dintre Măiestrele mele.”

Eu nu am căutat, în toată viaţa mea, decît esenţa zborului! Zborul – ce fericire!...”
Ce defineşte, oare, civilizaţia noastră? Viteza! Oamenii cuceresc timpul şi spaţiul, accelerînd fără de încetare mijloacele de a le străbate. Viteza nu este altceva decît măsura timpului de care ai nevoie ca să poţi parcurge o distanţă... Şi, uneori, este vorba de distanţa care ne separă de moarte... Opera de artă trebuie să exprime tocmai ceea ce nu se supune morţii, însă trebuie să o facă printr-o asemenea formă, care să rămînă şi o mărturie asupra epocii în care trăieşte artistul.”
Eu nu creez Păsări – ci zboruri.”

Există în toate lucrurile o măsură, un adevăr ultim.”
Coloana infinirii va fi una dintre minunile lumii...”

Du-te! îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mîinilor deschise. Apoi, înălţîndu-ţi ochii, priveşte-o – şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului...”
O sculptură nu se sfîrşeşte niciodată în postamentul său, ci se continuă în cer, în piedestal – şi în pămînt.”
Acum, la bătrâneţe, văd că, în fond, Masa tăcerii este o altă, o nouă Cina cea de taină... Linia Mesei tăcerii... vă sugerează curbura închisă a cercului, care adună, uneşte şi apropie...”
Prefer să creez aceste sculpturi şi să greşesc; decît să nu greșesc şi să recreez pe Venus din Milo - căci Venus din Milo a mai fost creată odată şi este, vai, insuportabil de bătrînă.”
Oamenii se iau pe ei înşişi chiar prea în serios. Ei vor mai întotdeauna să fie cineva!... Însă această glorie îşi bate joc de noi, atunci cînd ne tot ţinem după ea, iar de îndată ce îi întoarcem spatele, ea este cea care... aleargă în urma noastră.”


* din „ Aforismele şi textele lui Brâncuşi”, volum îngrijit de Constantin Zărnescu, editura CARTIMPEX Cluj, 1998

Memento

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...