luni, 15 septembrie 2014

Haihui printre cuvinte (31)


De ce (să) nu citim

(Sursa foto: esquire.ro)
În timp, m-am convins că există și oameni citiți de o calitate jalnică și admirabili. E o crasă banalitate, pe care însă, avînd o anumită formație, o descoperi cu greu. Uneori, niciodată. Lectura nu-ți dă nimic de-a gata. Nu e o certitudine. E o promisiune. O șansă. (…) Citim (…) ca să ne facem locul în care să putem locui. Dar s-ar putea să ne trezim că în casa astfel construită nu mai putem găsi drumul de la pat la ușă. Sau că avem atîta loc în ea, că bate vîntul.(…)  Altceva mă preocupă mai mult decît relele întrebuințări ale cărților. Pentru asta, e un antidot.  Să înveți să citești. Nu-i ușor, dar e posibil. Și școala ar avea de ce interveni aici.
Ce mă îngrijorează pe mine , în schimb, este mai puțin faptul că cititul ar avea inerenți, cît ideea, tot mai larg răspîndită, că ar fi devenit, în vremea din urmă, o activitate revolută, menită unui veritabil cimitir al dinozaurilor.” 
Liviu Papadima 

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită (remember the old times...)

Tull. Jethro Tull. Live at Tampa Stadium (1976) Îi ascultam de ceva timp, nu cu mult înainte de 1976-1977 (epoca de cînd datează concertele ...