Evángelos Odysséas Papathanassíou (n. 29. III.1943), cunoscut îndeobște sub pseudonimul său artistic VANGELIS, a fost un muzician grec, unul dintre cei mai mari compozitori și interpreți de muzică electronică (progresivă, programatică și semi-simfonică) din toate timpurile.
A fost membru al trupei de art-rock psihedelic Aphrodite’s Child, alături de Demis Roussos, ulterior, el alegîndu-și o carieră solo și colaborînd frecvent, printre alții, cu Jon Anderson (vocea grupului Yes), într-un proiect numit
Jon & Vangelis, alături de acesta lansînd albume și piese celebre, precum I'll Find My Way Home ori State of Independence (de pe albumul The Friends of Mr. Cairo din 1981). A realizat coloane sonore pentru filme artistice și documentare, muzică de teatru și pentru evenimente științifice (inclusiv pentru NASA, albumul Mythodea. Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey, fiind o mărturie fără echivoc), pentru evenimente sportive și artistice.
![]() |
Jon & Vangelis |
Printre albumele sale de excepție pot fi amintite Chariots of Fire (1981– care conține muzica filmului omonim, pentru care a cîștigat un premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală), Blade Runner (1982– coloana sonoră a filmului SF regizat de Ridley Scott, considerată una dintre cele mai influente pelicule din istoria cinematografiei), 1492: Conquest of Paradise (1992 – coloana sonoră a filmului artistic omonim, despre descoperirea Americii de către Columb), Alexander (2004 – coloana sonoră a filmului biografic despre viața lui Alexandru cel Mare, regizat de Oliver Stone).
Pe de altă parte, prestațiile sale live au fost relativ rare. Spre deosebire de alți artiști din sfera muzicii electronice, Vangelis nu a avut turnee extinse sau apariții frecvente pe scenă. Cu toate acestea, deși a susținut cîteva concerte de excepție, în care și-a interpretat propriile compoziții, folosindu-se de sintetizatoare și de computere dar și de mari ansambluri orchestrale acustice și de soliști celebri, a preferat să creeze muzică în studio, unde avea control deplin asupra sunetului și compoziției. Considera că muzica electronică este dificil de reprodus cu acuratețe într-un spațiu deschis, motiv pentru care a evitat pe cît a fost cu putință turneele și spectacolele publice. Cu toate acestea, pot fi amintite concerte remarcabile precum cel de la Royal Albert Hall (1979, Londra) sau grandiosul spectacol de sunet și lumină, „The Mythodea. Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey” (2001), care a avut drept loc de desfășurare Templul lui Zeus din Atena, el evoluînd atunci alături de o impresionantă orchestră simfonică, de un cor și de soliști de operă celebri (Jessye Norman și Kathleen Battle).
A încetat din viață în anul 2022, în urma unor complicații survenite după îmbolnăvirea cu coronavirus.
Mythodea. Music for the NASA Mission: 2001 Mars Odyssey
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu