miercuri, 12 martie 2025

Memento

În această zi, în 1999, își încheia existența pămînteană Sir YEHUDI MENUHIN (n. 1916), celebru violonist, dirijor și pedagog anglo-american de origine evreiască (descendent al unei familii de emigranți ruși), muzician de geniu care a avut una dintre cele mai lungi și prodigioase cariere muzicale dintre artiștii secolului al XX-lea.

Yehudi Menuhin și George Enescu, 
așezați pe treptele «Vilei Luminiș» de la Sinaia

În vara anului 1927, tînărul violonist Yehudi Menuhin, în vîrstă de doar 11 ani, venea în România, la «Vila Luminiș» (locuința din Sinaia a lui George Enescu), pentru a lua de la acesta primele lecții de vioară. Va pleca, apoi, la Paris pentru a studia vioara cu același George Enescu (după care va continua cu violonistul și pianistul american Louis Persinger și violonistul și compozitorul german Adolf Busch), ulterior, între cei doi mari muzicieni statornicindu-se o prietenie profundă (în ciuda diferenței de vîrstă de 35 de ani!), care a durat până la moartea compozitorului român (4 mai 1955).


A fost pasionat de jazz și muzicile tradiționale orientale, genuri pe care le-a promovat întreaga sa carieră, printre alții evoluînd alături de muzicieni celebri precum violonistul francez de jazz manouche Stephane Grappelli ori de nu mai puțin valorosul muzician și sitarist indian Robendra Shankar, cunoscut cu numele de scenă, Ravi Shankar.
Au rămas celebre, însă, variantele sale interpretative pe care le-a dat concertelor pentru vioară de L. v. Beethoven, J. Brahms, F. Mendelssohn-Bartholdy și J. Sibelius.
Una dintre cele mai faimoase înregistrări ale sale este interpretarea Concertului pentru vioară în re major de L. V. Beethoven, alături de celebrul șef de orchestră german Wilhelm Furtwängler dirijînd Filarmonica din Berlin, în anul 1953.


Enescu in my heart...Enescu în inima mea...
(fragment dintr-un film documentar)

George Enescu & Yehudi Menuhin
J. S. Bach – Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră, partea I

Stephane Grappelli & Yehudi Menuhin
Jalousie

Ravi Shankar & Yehudi Menuhin

Niciun comentariu:

POEMOTECA

  Baudelaire la 1855 « În această carte atroce («Les Fleurs du mal», n.m – B.-L.S.) mi-am pus toată inima, toată tandrețea, toată religia ...