![]() |
Nichita alături de tatăl său, Nicolae Stănescu, în anul 1955 |
luni, 31 martie 2025
POEMOTECA
Altițe & bibiluri
sâmbătă, 29 martie 2025
Muzicoteca de dinamită
![]() |
Jon & Vangelis |
vineri, 28 martie 2025
Altițe & Bibiluri
Altițe & Bibiluri
joi, 27 martie 2025
TEXTE CU ELICE
![]() |
Ludwig Wittgenstein Greeting Card ( 4,95 USD) felicitare (față/verso) |
Poemoteca
![]() |
Ioan Es. Pop (1958-2024) |
stăm acolo, la green hours,
am trecut ani de zile ferindu-mă de acești pensionari
marți, 25 martie 2025
Poezie mută, pictura...
Poemoteca
luni, 24 martie 2025
Bibliophilia
„Cred că scriu din nevoia de dialog. Dacă aveam talent de poet ori de romancier, aș fi dialogat cu divinitatea sau cu lumea. Divinitatea pare să mă fi hărăzit critic, iar lumea pare să fi fost de acord cu acest destin. Mi-a rămas să dialoghez cu cărțile și cu inșii fictivi din paginile lor. Cîteodată, mai rar și indirect, cu autorii cărților.(...) Hotărât lucru, nu sunt un scriitor. Am scris atâta critică la viața mea, încât tot ce ating acum, la bătrânețe, se transformă în critică. E un blestem. Și nici măcar nu pot fi sigur că am darul regelui Midas care prefăcea în aur tot ce atingea. Fie și bronzul lui Horațiu. Fac și eu ce pot. Adică, scriu. Și, totuși, de ce?”*
(1939-2024)
* «Viață și cărți. Amintirile unui cititor de cursă lungă», Paralela 45, 2009)
Memento
duminică, 23 martie 2025
Bibliophilia
Ori cu niște construcții descoperite pe Lună, care au o formă incertă. Sunt locuințe ori sunt doar niște stânci?
Poemoteca
«Eu sînt cărțile mele…»
![]() |
Nino Stratan văzut de artistul Thein Tun Oo din Myanmar (desen aflat în colecția graficianului Nicolae Ioniță) |
joi, 20 martie 2025
Memento
În această zi, acum 110 ani, se năștea SVIATOSLAV RICHTER, pianist ucrainean, discipol, la Conservatorul din Moscova, al legendarului pedagog și pianist ucraineano-german, Heinrich Gustav Neuhaus (1888–1964).
marți, 18 martie 2025
EVENIMENT EDITORIAL
Poezie mută, pictura…
vineri, 14 martie 2025
Memento
Alexandru Paleologu
„«Res publica» înseamnă «treburile publice». Așa-zisele forme de guvernămînt republicane, prin care a trecut și trece România (după acel nenorocit eveniment întîmplat la 30 decembrie 1947), s-au ocupat și continuă să se ocupe de cu totul alte lucruri, lăsînd de izbeliște treburile publice. În timp ce monarhia românească s-a îngrijit de aceste treburi publice zidind, republicile năpîrlite de după ea au năruit și continuă s-o facă (...)”
![]() |
Al. Paleologu (în stînga), Constantin Noica (la mijloc) și Emil Cioran. |
![]() |
De la stînga: Andrei Pleșu, Constantin Noica și Alex. Paleologu |
Acum 106 ani, în această zi, se năștea ALEXANDRU PALEOLOGU, eseist, critic și istoric literar, publicist, fost secretar literar al Teatrului „C. Nottara” și cercetător la «Institutul de Istoria Artei» al Academiei Române.
A activat în diplomație («ambasador al golanilor» la Paris) și a făcut politică de sorginte liberală (membru și apoi senator al Partidului Alianței Civice și, ulterior, al PNL), fiind un susținător convins al monarhiei.
A fost un spirit eminamente liber, un gînditor nonconformist, un subtil observator al vieții cetății, un om deschis pentru dialog, un erudit apărător al valorilor clasice, dar și, deopotrivă, un sensibil și un lucid analist al modernității.
Era recunoscut pentru ținuta sa vestimentară elegantă, aristocratică, pentru rafinamentul intelectual, umorul fin și capacitatea de a spune adevăruri incomode (cu cinism și mai ales cu ironie), fiind un acerb susținător al valorilor culturale autentice, dublat de un apărător al tradițiilor aristocratice.
În anul 2000 a primit «Premiul de Excelență în Cultura Română», acordat de «Fundația Națională pentru Știintă și Arte» și grupul de presă „Curentul”, sub patronajul Președintelui României.
A încetat din viață în 2 septembrie 2005.
Opera (selectiv): Bunul-simț ca paradox (1972), Ipoteze de lucru. Studii și eseuri literare (1980), Sfidarea memoriei (convorbiri cu Stelian Tănase, 1995), Politețea ca armă. Convorbiri și articole mai mult sau mai puțin politice (2000), Amicus Plato sau... Despărțirea de Noica (2006).
joi, 13 martie 2025
Poezie mută, pictura...
miercuri, 12 martie 2025
Memento
![]() |
Yehudi Menuhin și George Enescu, așezați pe treptele «Vilei Luminiș» de la Sinaia |
POEMOTECA
Baudelaire la 1855 « În această carte atroce («Les Fleurs du mal», n.m – B.-L.S.) mi-am pus toată inima, toată tandrețea, toată religia ...

-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...
-
Rendez-vous picto-poetic Nu cred să fi citit vreun alt volum* de poezie în care să abunde numele atîtor artiști. Drept pentru care, l-am și ...