joi, 27 februarie 2025
Poezie mută, pictura...
Goange
miercuri, 26 februarie 2025
Poemoteca
luni, 24 februarie 2025
Remember
duminică, 23 februarie 2025
Muzicoteca de dinamită
Revista Rolling Stone a clasat piesa pe poziția 49 în clasamentul The 500 Greatest Songs of All Time, ea numărîndu-se și printre cele 500 de cîntece din Rock and Roll Hall of Fame.
Solo-ul la chitară din cîntec a fost votat de către cititorii revistei Guitarist (1998) drept cel mai bun solo din toate timpurile, fiind inclus pe poziția a 8-a în Guitar Magazine's Top 100 Guitar Solos.
Poemoteca (De Ziua Națională a Japoniei / Ziua de Naștere a Majestății Sale Împăratul Naruhito)
![]() |
Cucucul și azaleleele Katshushika Hokusai (1760-1849) |
sâmbătă, 22 februarie 2025
Muzicoteca de dinamită
In memoriam
Dumnezeu să te ocrotească!
vineri, 21 februarie 2025
Întîlnirile titanilor
Elton John & Leon Russell
joi, 20 februarie 2025
„Fulgi de zăpadă rătăcitori...” (I)
miercuri, 19 februarie 2025
Muzicoteca de dinamită
Goange (reclama e sufletul comerțului!)
![]() |
(foto: B.-L.S.) |
Memento
![]() |
Brâncuși, un autoportret |
![]() |
Portretul lui Brâncuși (1909) de Amedeo Modigliani |
luni, 17 februarie 2025
duminică, 16 februarie 2025
Musicophilia
sâmbătă, 15 februarie 2025
Bibliophilia (de Ziua Națională a Lecturii)
![]() |
Ulise de James Joyce citit la ...creioane (!) de către regretatul scriitor american David Foster Wallace (1962-2008). |
O carte tipărită reprezintă, pentru mine, mai presus de orice, o stare de spirit. Trupul cărţii, carnea ei (ilustraţiile, coperţile, modul în care este paginată și cum sînt prinse filele între scoarțe şi pînă la cele mai mici motive ornamentale care o decorează) transformă o carte într-un obiect estetic senzorial, în clipele inefabile în care i te abandonezi cu întreaga ta fiinţă. Dimpreună cu textul propriu-zis, cartea tipărită nu este altceva decît o entitate sublimă, splendidă în întregul ei, care se însufleţeşte doar atunci cînd este citită. Pentru că o astfel de carte se însufleţeşte numai atunci cînd este citită. O carte părăsită într-un raft prăfuit de bibliotecă devine un obiect oarecare, neutru şi de prisos.
J. L. Borges spunea la un moment dat, parafrazîndu-l pe americanul Ralph Waldo Emerson, că biblioteca este un cabinet magic în care există multe spirite vrăjite, care se trezesc cînd le chemăm.
Altfel spus, doar atunci cînd cărțile îşi întîlnesc cititorii, se produce resurecţia lor. Altfel, ele mor. Mor şi se transformă în cu totul altfel de obiecte, care odată cu trecerea timpului, indiferent cît sînt de valoroase, intră în desuetudine. Care obiecte, odată cu moartea lor, ar transforma bibliotecile care le găzduiesc în altfel de cimitire, ale cărților uitate...
Pentru a avea viaţă, o carte trebuie iubită, admirată, privită cu ochii cei de carne dar mai ales mîngîiată cu ochii sufletului, adulmecată, luată cu sine şi ţinută cît mai aproape de inimă. Aidoma unei femei. Pentru că între o carte şi o femeie, ambele frumoase, de cele mai multe ori nu există diferenţe semnificative...
Ne stă în putere cu asupra de măsură să ținem în viață cărțile, citindu-le dar mai ales recitindu-le, pentru că numai astfel, ele, la rîndul lor, ne vor da viață. Ceea ce nu-i deloc puțin...
Bref, să citim și să recitim cît mai mult cu putință, oriunde și oricînd, atîta vreme cît cititul nici nu îngrașă și nici nu dăunează grav sănătății...
vineri, 14 februarie 2025
NICOLAE IONIȚĂ – mic portret în aquaforte
Însă lucrarea sa de referință, rămîne, fără doar și poate, albumul „ION LUCA CARAGIALE – UN OMAGIU PLANETAR”, care, în 3 volume însumînd 1.500 de pagini, reunește cea mai mare colecție din lume a unor portrete aparținînd unei singure personalități culturale (peste 1.500 de lucrări realizate de artiști din peste 140 de țări) * A colaborat la realizarea a 200 de cataloage-albume de caricatură în diferite țări şi a ilustrat cîteva zeci de cărţi (în special ale unor confraţi umorişti) * A participat la peste 250 de expoziții și saloane naționale și internaționale de caricatură, primind 24 de premii naționale și 27 de premii internaționale.
miercuri, 12 februarie 2025
Orație la ceas aniversar
A fost discipol și conlucrător apropiat al regretatului istoric și profesor Nicolae Simache. Între anii 1968 și 1998 a fost muzeograf șef la Castelul „Iulia Hasdeu” din Câmpina. A făcut parte din echipele de specialiști și cercetători care au înființat prestigioase entități muzeale, printre care putem aminti Muzeul Ceasului din Ploiești, Muzeul de Istorie și Arheologie al județului Prahova, Muzeul Memorial „B. P. Hasdeu” din Câmpina ș.a.
De asemenea, a îndeplinit și funcția de consilier pentru probleme de cultură, culte şi învăţămînt în cadrul Prefecturii judeţului Prahova, în perioada 1998-2007.
De-a lungul timpului, a publicat articole și studii de specialitate în principalele reviste culturale și de istorie ale țării.
Este, de asemenea, un foarte talentat grafician-portretist, lucrările sale făcînd obiectul unor expoziții tematice.
Este autor al unor valoroase volume de literatură, istorie și istorie literară, cea mai recentă apariție care-i poartă semnătura fiind volumul SOS Castelul Iulia Hasdeu, apărut în anul 2023 la editura bucureșteană Eikon.
Îi dorim să fie sănătos și să se bucure de aceeași inspirație și energie creatoare, alături de toți cei dragi dumisale, asigurîndu-l, (și) pe această cale, de întreaga noastră gratitudine.
Memento
![]() |
Otilia Cazimir (12.II.1894–8.VI.1967) |
marți, 11 februarie 2025
Poemoteca
În 1963, după ce mariajul îi eșuase și cu puțin timp înainte să se sinucidă, sub pseudonimul Victoria Lucas, va publica romanul autobiografic „Clopotul de sticlă”. După ce în 1960 îi apăruse volumul de poeme „Colosul și alte poezii ”, care o va impune drept una dintre importantele poete ale generației sale. Îi apar postum volumele „Ariel” (1965) și „Poeme alese” (în 1981), cel din urmă primind, în 1982, premiul „Pulitzer”.
** din volumul Sylvia Plath –Ariel și alte poeme, editura Univers, colecția Orfeu, București, 1980, traducere din limba engleză de Vasile Nicolescu
duminică, 9 februarie 2025
MUZICOTECA DE DINAMITĂ
Trei albume video și o fotografie
Printre vocile eroilor acestui film, privitorii-ascultători îi vor putea recunoaște și pe unii dintre posesorii lor, precum ar fi celebrul actor Dustin Hofmann, povestitorul fiind nimeni altul decît beatle-ul Ringo Starr!
Trei
Insula se bucură de o poziție geografică nepereche, beneficiind de o climă blîndă și de peisaje pe măsură (cu numeroase cursuri de apă, plaje impresionante și spectaculoase faleze de piatră), lucruri care i-au oferit, dintotdeauna, un excelent potențial turistic. De care n-a dus lipsă niciodată...
O a doua ediție a avut loc în august 1969 (cu Bob Dylan cap de afiș, în prezența a 240.000 de spectatori!) iar o a treia, care a durat trei zile (28–30 august 1970) a reușit să strîngă o cifră record de 640.000 de spectatori, grație prezenței pe scenă a unor nume gigantești, care nu mai au nevoie de nici o prezentare, printre care: Jimi Hendrix, Miles Davis, Emerson, Lake and Palmer, The Who, The Doors, Kris Kristofferson, Supertramp, Chicago, Family, Cactus, Sly and the Family Stone, Free, Joni Mitchell, Ten Years After, Mungo Jerry, John Sebastian, The Moody Blues, Leonard Cohen, Pentangle, Donovan și, nu în ultimul rînd, Jethro Tull. De altfel, mai multe piese din aceste recitaluri au făcut și obiectul unui dublu album (LP): The Isle of Wight Festival 1970.
Dincolo de problemele sale tehnice și organizatorice, inerente unei manifestări de-o asemenea amploare, acest uriaș concert în aer liber s-a bucurat de un succes enorm, el rămînînd în istoria muzicilor numite, cu un termen generic, pop-rock, drept unul dintre momentele de referință ale genului.
Înainte să devină unul dintre titanii jazzului dintotdeauna, Louis a fost căruțas, lăptar, vînzător ambulant și lustragiu. La vîrsta de șapte ani descoperă muzica, care va deveni marea pasiune a vieții sale, începînd să cînte pe la colțuri de stradă împreună cu tot felul de trupe improvizate, neavînd posibilitatea să-și cumpere o trompetă și nici să folosească vreun alt instrument de suflat, care să fie pe placul inimii sale...
* Lucille Wilson a fost a patra soție artistului, cea care avea să-i ofere confortul și echilibrul pînă la sfîrșitul vieții sale.
POEMOTECA
Baudelaire la 1855 « În această carte atroce («Les Fleurs du mal», n.m – B.-L.S.) mi-am pus toată inima, toată tandrețea, toată religia ...

-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...
-
Rendez-vous picto-poetic Nu cred să fi citit vreun alt volum* de poezie în care să abunde numele atîtor artiști. Drept pentru care, l-am și ...