luni, 27 iunie 2022

Bibliophilia

Marta Minujin (n. 1943) este o binecunoscută artistă conceptuală argentiniană, reprezentantă marcantă a artei pop contemporane.
Două impresionante lucrări monumentale, în spații deschise, aparținînd artistei au fost dedicate cărții, scopul principal fiind acela de a atrage atenția asupra repercursiunilor nefaste ale cenzurării unor opere literare de-a lungul timpului.


Prima dintre aceste lucrări, realizată din aproximativ 100.000 de volume, intitulată „Partenonul Cărților”, a fost o replică arhitecturală care a reprodus la scara 1:1 (30 de metri lățime, 70 lungime și 10 înălțime) celebrul Partenon de pe Acropole. Lucrarea a fost ridicată la Kassel (Germania), într-un loc simbolic în care, în timpul celui de-al doilea război mondial, naziștii au ars peste 2000 de volume pe care le considerau împotriva spiritului german. 


Lucrarea a fost realizată și cu sprijinul unei numeroase echipe de studenți voluntari de la Universitatea din Kassel, ea făcînd parte integrantă din festivalul „Documenta 14”. A fost o lucrare interactivă, care a permis publicului vizitator să interacționeze, fiecare putînd adăuga cărți personale la structura concepută special acestui scop.



O a doua lucrare, intitulată „Turnul Babel al Cărților”, o construcție cu șase etaje, înaltă de 25 de metri și alcătuită din 30.000 de volume, a fost plasată în plin centrul capitalei Buenos Aires. Cîteva mii dintre cărțile necesare acoperirii structurii metalice au fost donate de cinci ambasade, printre miile de opusuri venind, practic, din toată lumea, aflîndu-se volume din Franța, Statele Unite sau Azerbaidjan. Ideea acestei lucrări a fost de a reuni toate popoarele lumii prin intermediul cărților, a mărturisit artista. După demontarea lucrării, volumele componente au fost donate marii biblioteci multilingve din Buenos Aires, al cărei nume, nu întîmplător, este „Biblioteca Babel”.

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)