luni, 20 iunie 2022

Bibliophilia


La biblioteca «Grünerlokka» din capitala norvegiană Oslo, deținătoare a unui extrem de bogat și de valoros fond de carte, periodice și entități audio-video pe diferite suporturi, publicul care vine să citească și să se informeze, se poate și relaxa în cel mai plăcut mod cu putință, practicînd grădinăritul în spații special amenajate în exterior dar și arta culinară, într-o «bucătărie» destinată special acestui scop, în care utilizatorii pot mînca împreună, o dată pe lună, într-o sală de mari dimensiuni, reconfigurabilă, destinată, în mod curent, organizării unor varii evenimente culturale. Barul aferent acestui spațiu adăpostește, la interior, un frigider, perfect mascat cu cărți iar tejgheaua acestuia este folosită ca birou în timpul activităților curente ori festivităților culturale. 





De asemenea, disimulat în pereți, se găsește un mic atelier superutilat și o foarte cochetă chicinetă, folosită, atunci cînd se impune, de voluntarii sau de membrii asociațiilor culturale participante la evenimente.



Toate proiectele inițiate de personalul bibliotecii – sprijinit în demersurile sale de membri unor asociații non-guvernamentale și de reprezentanți ai utilizatorilor din localitate – sînt concepute la o mare masă ovală, numită a „convivialității”. Aici s-a semnat, printre altele, protocolul de colaborare cu organizația internațională „Crucea Roșie”, eveniment care a fost numit, cu un termen generic, „Cafeaua norvegiană”.




Toate spațiile destinate utilizatorilor au fost reconfigurate în anul 2019 de un reputat arhitect și designer norvegian (Aat Vos), care a creat, astfel, o simbioză perfectă între biblioteca propriu-zisă (înțesată de plante exotice decorative) – care, fapt inedit, este și depozitara unei bănci impresionante de semințe de plante – și mica grădină amenajată în spațiile din exterior.












Biblioteca s-a angajat într-un proiect susținut privind protejarea mediului înconjurător, materializat în acțiuni precum ar fi reciclarea și prelungirea vieții obiectelor de folosință îndelungată.






Gîndită ca un spațiu alternativ de petrecere a timpului liber de către comunitate, biblioteca funcționează, într-adevăr, astfel, ea fiind plasată într-un cartier cu o populație extrem de eterogenă. Marea piață din fața bibliotecii, altă dată locul desfășurării unor conflicte contondente între găștile de cartier din vecinătate și al afacerilor lor dubioase, a devenit, în cîțiva ani, prin influența exercitată de prezența instituției, spațiul propice desfășurării unor întîmplări culturale de excepție, desfășurate într-o ambianță extrem de empatică, la care participă, în mod constant, alături de familiile din zonă, numeroși alți locuitori și vizitatori ai capitalei norvegiene.



Sloganul instituției este cuvîntul «Încredere», fapt inedit, materializat prin aceea că biblioteca este deschisă pentru utilizatori și după ce personalul și-a încheiat programul de activitate zilnic. Ca fapt divers, în urma celor peste 1000 de manifestări organizate în anii din urmă (dintre care numeroase concerte susținute de tinerii din cartier), s-a constatat lipsa a doar două microfoane, în schimb apărînd mai multe cabluri!

Î
ntrebați cu ce gînd părăsesc biblioteca, majoritatea utilizatorilor chestionați au răspuns că pleacă stăpîniți de gîndul de-a reveni cît mai degrabă...

Niciun comentariu:

Orație de Anul Nou

Anul nou sǎ vǎ gǎseascǎ Petrecînd cu mulţumire! Bine sǎ vǎ dǎruiascǎ Și deplinǎ fericire! Un tînǎr poet* daco-român (* Caragiale, «1906»)