În cursul zilei de ieri, a încetat din viață MARIO VARGAS LLOSA (n. 1936), scriitor peruvian de prestigiu mondial, considerat unul dintre cei mai importanți romancieri și eseiști ai literaturii latino-americane.
S-a făcut cunoscut pentru operele sale complexe, care explorează teme precum puterea, corupția, identitatea și violența politică, dar și legate de aspecte ale vieții sociale și individuale, avînd un stil scriitoricesc complex, în care fuzionează realismul dur cu tehnici narative inovatoare (precum fluxul conștiinței și povestirea din mai multe perspective).
A devenit faimos în timpul așa-numitului „Boom Latino-American” din anii ’60, alături de scriitori celebri precum Gabriel García Márquez, Julio Cortázar și Carlos Fuentes.
Printre cele mai cunoscute romane ale sale pot fi amintite Conversație la Catedrală (1969, o analiză profundă a dictaturii lui Manuel Odría în Peru), Războiul sfîrșitului lumii (1981, inspirat dintr-un eveniment real din Brazilia secolului al XIX-lea, romanul tratează tema fanatismului religios și conflictele sociale generate de acesta) și Mătușa Julia și condeierul (1977, un roman semi-autobiografic, scris într-o tonalitate ludică). Este laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură (2010), cu motivația: pentru cartografierea structurilor puterii și imaginile sale incisive despre rezistență, revoltă și înfrîngere individuală.
A fost ales membru al Academiei Franceze în 2021. Opera acestui autor francofil (care a trăit o bună parte a vieții sale la Paris), a fost tradusă în peste treizeci de limbi, el fiind primul scriitor străin care a fost inclus, în timpul vieţii sale (în anul 2016), în prestigioasa colecţie Pléiade.
Este unanim considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai timpurilor noastre, care în scrisul său a abordat și comentat teme și evenimente politice și sociale majore ale lumii contemporane. A fost o voce critică puternică față de regimurile dictatoriale și a abuzurilor de putere, fiind, în același timp, un fervent susținător al democrației și al libertății de exprimare.
Geniul său intelectual şi vasta sa operă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei sale, prietenilor săi şi lumii literare. Odihneşte-te în pace, ilustru peruan al tuturor timpurilor, a fost mesajul transmis de președinta Peru, Dina Boluarte.
N.B. Pe prima traducere (realizată de Mihai Cantuniari) apărută în limba română (în 1986) a capodoperei «La Guerra del fin del mondo», fiul meu, Vlad, a reușit, mult mai tîrziu (el fiind născut în 1987), rara performanță de a obține un autograf din partea maestrului. Așa cum a reușit și dragul nostru prieten Mihai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu