vineri, 4 aprilie 2025

MUZICOTECA DE DINAMITĂ


Aș vrea să-l întreb pe Isus de ce George Bush a crezut ca el l-a ghidat în război. 
Garry Moore


Unul dintre chitariștii tare dragi inimii mele a venit pe lume în această zi a anului 1952.
Despre irlandezul Gary Moore (pe numele său întreg Robert William Gary Moore), e vorba în propoziție. Chitarist rafinat, vocalist sensibil și compozitor inteligent și extrem de inspirat, el este lesne recognoscibil prin stilul său versatil, în care a fuzionat în mod fericit blues-ul, rock-ul și hard rock-ul. A fost influențat de mari chitariști precum Peter Green, Eric Clapton sau Jimi Hendrix. A devenit cunoscut ca membru al grupului irlandez Skid Row, unde a evoluat alături de Phil Lynott, cu care a colaborat ulterior în celebra Thin Lizzy. După ce a părăsit acest grup, a continuat o carieră solistică de succes, muzica sa alternînd între rock-ul hard și blues-ul tradițional. A colaborat cu nume mari, precum B.B. King, Albert King, Jack Bruce și Greg Lake
Este considerat unul dintre cei mai expresivi chitariști ai generației sale, avînd un ton inconfundabil și un simț melodic excepțional. Chitara sa, o «Les Paul Standard» din 1959, care a aparținut ințial lui Peter Green, a devenit legendară datorită sonorității sale nepereche în mîinile lui. Prin muzica și mai ales prin stilul său interpretativ, Moore a influențat numeroși muzicieni, iar piesele sale au devenit adevărate standarde în repertoriul chitariștilor de blues-rock. 
A murit în anul 2011 în urma unui atac de cord.
Printre albumele notabile pe care le-a editat, pot aminti: Run for Cover (1985, un material muzical orientat spre hard rock, cu hituri cum ar fi Out in the Fields, realizat împreună cu Phil Lynott),Wild Frontier (1987, un album influențat de muzica celtică, cu piese precum Over the Hills and Far Away), Still Got the Blues [1990, un album esențial pentru revenirea sa la blues, cu piese ca Still Got the Blues (For You), Oh, Pretty Woman și Parisienne Walkways] și Blues for Greeny (1995, un tribut adus unuia dintre mentorii săi, Peter Green).

The Messiah Will Come Again



Gary Moore & The Chieftains
Over The Hills & Far Away
(1987)

joi, 3 aprilie 2025

Remember

GRIGORAȘ DINICU

Cine ascultă vioara lui Grigoraş aude şi vede în acelaşi timp muzica.
Alexandru Vlahuţă

Se împlinesc azi 136 de ani de la nașterea (în 1889) lui GRIGORAȘ DINICU, violonist de o fabuloasă virtuozitate și compozitor de origine romă. A fost discipolul celebrului pedagog și violonist maghiar Carl Flesch și absolvent al clasei de vioară și de compoziție a Conservatorului din București. 
A fost prim solist al Orchestrei simfonice a Ministerului Instrucțiunii Publice. A condus mai multe tarafuri cu care a cîntat prin diferite localuri din țară și din București, inclusiv în celebrul Gambrinus al lui I. L. Caragiale, în care interpreta, deopotrivă, piese din repertoriul clasic (Franz Schubert, Johannes Brahms, Antonin Dvořák etc.), dar și din cel de café-concert sau popular. 

Regina Elisabeta a României (așezată la pian),
George Enescu (în picioare) și Grigoraș Dinicu.

La o serată muzicală organizată în luna august a anului 1895, la Castelul Peleș, alături de Regina Elisabeta au fost prezenți tînărul George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor, pedagog, cel mai important muzician român al tuturor timpurilor –, solistul concertului (atunci în vîrstă de doar 14 ani) și Grigoraș Dinicu, unul dintre colaboratorii constanți ai suveranei. 
A concertat în multe țări europene unde a cunoscut și colaborat cu mari personalități muzicale ale vremii. În anul 1935, la împlinirea a 25 de ani de activitate concertistică, Dinicu urcă pe scena Ateneului Român, unde, sub bagheta dirijorului George Georgescu, interpretează, ca solist, Concertul în sol minor de Max Bruch și, împreună cu Alexandru Teodorescu, prim-violonist al Filarmonicii, Dublul Concert în re minor de Johann Sebastian Bach. 

Taraful lui Grigoraș Dinicu în 1935
La Expoziția Mondială din New York (1939), taraful său o acompaniază magistral pe Maria Tănase. Cîntă la restaurantul „Modern” din Sărindar, unde era ascultat cu regularitate, printre alții, de celebrul dirijor Ionel Perlea șide George Enescu. Celebrul violonist franco-italian Stéphane Grappelli, unul dintre fondatorii jazz-ului manouche, a fost un mare admirator al lui Dinicu și al stilului său profund original în care interpreta muzica lăutărească.

Jascha Haifetz interpretează Hora Staccato
(la pian Emanuel Bay)


Dinicu s-a făcut cunoscut prin celebra sa piesă Hora Staccato dar și prin alte compoziții precum Hora mărțișorului, Ceasornicul, Căruța poștei și Hora spiccato (cunoscută și sub denumirea Hora Furtuna). Hora Staccato l-a marcat profund pe celebrul violonist american Jascha Haifetz (1901–1987), care a editat și multiplicat partitura pentru a oferi posibilitatea și altor violoniști de a o interpreta. Există și o înregistrare de arhivă din anul 1950 cu piesa adaptată, intitulată Hora Dinicu - Heifetz, interpretată de Yascha Heifetz, acompaniat la pian de Emanuel Bay. Haifetz a afirmat că Grigoraș Dinicu este cel mai mare violonist pe care el l-a ascultat vreodată.
Ceva mai tîrziu, pe la sfîrșitul anilor 1980, regretatul muzician japonez Isao Tomita (1932-2016) a realizat o splendidă variantă a Horei stacatto, pe care a interpretat-o exclusiv la sintetizatoare electronice de sunet și pe care a inserat-o pe albumul său Kosmos, din 1978.

Grigoraș Dinicu
Hora Staccato


Isao Tomita

Grigoraș Dinicu s-a stins din viață în 1949 iar la înmormîntarea sa, Orchestra „Barbu Lăutaru”, condusă de Ionel Budișteanu, a interpretat Hora staccato.

miercuri, 2 aprilie 2025

Memento

Gainsbourg în 1982

În această zi a anului 1928 se năștea SERGE GAINSBOURG (pseudonimul lui Lucien Ginsburg, m. 1991), cîntareț, compozitor, actor și regizor francez cu origini ruso-evreiești. 
În copilărie, Serge a studiat pictura și muzica, în cele din urmă el dedicîndu-se muzicii, începînd ca pianist în baruri și cluburi de noapte. 
La sfîrșitul anilor ’50 s-a lansat ca interpret și compozitor de muzică ușoară, în piesele sale îmbinînd stiluri diverse, de la jazz și pop, la reggae, electronică, chanson française și rock’n’roll. Printre cele mai cunoscute melodii din această perioadă se numără Le Poinçonneur des Lilas (1958), La Javanaise (1963), Initials B.B. (1968, inspirată de legătura amoroasă avută cu celebra actriță Brigitte Bardot). 
În 1969, a lansat piesa Je t’aime… moi non plus, un duet ultra-senzual cu vocalista britanică Jane Birkin (cu care a avut o fiică, Charlotte Gainsbourg, devenită actriță și cîntăreață), care a fost considerat, prin conținutul mult prea explicit al versurilor, scandalos pentru acea vreme, fiind interzis în mai multe țări. 
Stilul său provocator, versurile sarcastice și comportamentul său rebel și nonconformist, l-au transformat rapid într-o vedetă controversată, conferindu-i, în același timp și statutul de artist cult, extrem de influent în muzica franceză și nu numai. 
Albumul Histoire de Melody Nelson (1971) este considerat o capodoperă a muzicii pop franceze. 
În anii ’80 a experimentat genurile reggae (Aux armes et cætera, 1979) și electronic.

Je T'Aime... Moi Non Plus


Histoire de Melody Nelson 
(1971, full album)

marți, 1 aprilie 2025

MUZICOTECA


Muzica este suficientă pentru o viață,
dar o viață nu este suficientă pentru muzică.

Nu știu dacă am reușit să reconciliez eternul conflict dintre activitatea mea artistică și conștiința mea artistică. Nu am reușit niciodată să mă decid care este adevărata mea vocație: compozitor, pianist sau dirijor. Sînt momente în care mă gândesc că ar trebui să fiu doar compozitor, iar alteori cred că sînt doar pianist. Conform unui vechi proverb rusesc: «alergând după trei iepuri». Pot să spun că am prins doar pe unul dintre ei?...”

Serghei Rahmaninov

Pe întîi aprilie 1873 (așa cum este confirmată oficial data sa de naștere în Name Authority File, registrul aflat la Biblioteca Congresului din Washington D.C.) se năștea Serghei Rahmaninov, celebru compozitor și pianist american de origine rusă. Dar dincolo de orice, el va rămîne în istoria muzicii drept unul dintre cei mai de vază reprezentanți ai școlii clasice ruse și unul dintre cei mai rafinați virtuozi ai generației sale.

Compozitorul alături de fiicele sale Tatiana și Irina

A compus muzică de cameră (romanțe, lieduri, cvartete de coarde), religioasă (Liturghia Sf. Ioan, vigilii), pentru pian (fantezii, suite, momente muzicale, variațiuni, preludii, studii, sonate), vocală (romanțe, cîntece rusești), concertantă (concerte pentru pian și orchestră), orchestrală (poeme simfonice, capricii, simfonii, dansuri simfonice), opere (Cavalerul avar, Francesca da Rimini). Printre cele mai cunoscute opusuri ale sale se numără Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 (cea mai cîntată lucrare a sa, parte integrantă a coloanei sonore a peliculei Brief encounter/Scurtă întîlnire din 1945) și Preludiul în do diez minor. Lucrările sale nu sînt numeroase dar datorită excepționalelor lor calități au intrat rapid în circuitul interpretativ mondial, devenind adevărate standarde ale muzicii clasice. 

Împreună cu nepoata sa Sophia, în 1927

Despre geniul său interpretativ, unul dintre cei mai mari pianiști ai istoriei muzicii, Arthur Rubinstein, spunea, pe bună dreptate: Eram mereu sub vraja sunetului său magnific și incomparabil, care făcea să dispară neliniștea pe care mi-o provocau degetele sale mișcîndu-se prea repede și rubato-urile sale exagerate. Avea întotdeauna un farmec irezistibil, nu foarte diferit de cel al lui Kreisler.
Rahmaninov este unanim considerat drept unul dintre cei mai cunoscuți și influenți pianiști și compozitori ai secolului al XX-lea.
Ultimile acorduri ale existenței pămîntene ale marelui muzician s-au stins în ziua de 28 martie 1943, el fiind înhumat în cimitirul Kensico din New York.

Serghei Rahmaninov interpretează 
cele patru concerte pentru pian și orchestră
și Rapsodia pe o temă de Paganini.


Alte opusuri:

· Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră
· Concertul nr.3 pentru pian și orchestră
· Rapsodia pe o temă de Paganini op.43
· Simfonia nr.2 op.27 în mi minor
· Insula morților op.29
· Clopotele op.35
· Vecerniile op.37
· Vocaliză op.34 nr.14
· Sonata pentru violoncel și pian op.19 în sol minor
· 10 preludii op.23 pentru pian

MUZICOTECA DE DINAMITĂ

A ș vrea să-l întreb pe Isus de ce George Bush a crezut ca el l-a ghidat în război.   Garry Moore Unul dintre chitariștii tare dragi inimii ...