Ziua Internațională a Jazzului
miercuri, 30 aprilie 2025
EVENIMENT
marți, 29 aprilie 2025
Planeta giganților
DUKE ELLINGTON
În această zi a anului 1899 se năștea EDWARD KENNEDY «DUKE» ELLINGTON, unul dintre cei mai importanți compozitori, pianiști și șefi de orchestră din istoria jazului, căruia îi plăcea să spună, ori de cîte ori i se ivea prilejul, instrumentul meu este orchestra.
Duke a primit 13 premii Grammy (inclusiv postum) iar în 1969, i s-a decernat «Medalia Prezidențială a Libertății», una dintre cele mai mari distincții civile ale SUA. Este considerat unul dintre pilonii de rezistență ai jazzului american (și nu numai), a cărui influență este lesne detectabilă atît în muzica clasică contemporană, cît și în jazzul modern, în muzica de film și chiar în muzica folk-pop.
sâmbătă, 26 aprilie 2025
Blîndul păstor
vineri, 25 aprilie 2025
Memento
Bibliophilia
Muzicoteca de dinamită
Summertime
luni, 21 aprilie 2025
sâmbătă, 19 aprilie 2025
Muzicoteca (piese pentru Săptămâna Mare)
„O, Glykí Mou éar” (în greacă: «Ω γλυκύ μου έαρ», tradusă adesea ca „O, dulcea mea primăvară” sau „O, dragul meu”) este un imn bizantin tradițional, cîntat în Vinerea Mare în Biserică, în cadrul slujbei ortodoxe cunoscute drept «Prohodul Domnului». Cu alte cuvinte, este un bocet de jale al Fecioarei Maria în momentul în care Iisus a fost așezat mormînt, o tînguire exprimînd profunda durere maternă.
„O, Glykí Mou éar” este unul dintre cele mai emoționante și iubite imnuri ale tradiției ortodoxe elene, un simbol al dragostei materne, al suferinței omenești în fața morții și, deopotrivă, un simbol al speranței în Înviere.
În varianta Vangelis–Irene Papas, piesa transcende granițele religioase, reprezentînd un moment muzical profund în care sacralitatea se contopește cu arta contemporană.Piesa face parte din albumul „Odes” (1979) al regretatului muzician Vangelis, și este rodul unei fericite colaborări cu Irene Papas, actriță și cîntăreață celebră, dorindu-se a fi un omagiu, într-o viziune modernă, adus muzicii tradiționale grecești.
A fost odată, ca niciodată...
joi, 17 aprilie 2025
Poemoteca
Manifest activist către tinerime
![]() |
Scriitoarea Henriette Yvonne Stahl & Ion Vinea |
Cu toate că nu a publicat foarte mult în volum în timpul vieții, Ion Vinea este considerat un scriitor de elită, un veritabil dandy al literaturii române (și nu numai). Deși a fost un autor extrem de activ publicistic, el și-a alcătuit cu dificultate puținele volume de poezie apărute în timpul vieții, în mare parte din cauza contextului politic, cenzurii și îndeosebi a propriei exigențe artistice. Din acest motiv, multe dintre poeziile sale – inclusiv cele avangardiste – au rămas, în timpul vieții sale, răspîndite în reviste precum Contimporanul, Integral, Punct, Unu ș.a, poezia sa fiind valorificată ulterior.
Opera sa a fost reevaluată după 1990, astăzi el fiind considerat unul dintre marii noștri poeți moderniști, numele său fiind asociat, deseori, pe de o parte, simbolismului și suprarealismului (mișcări aflate în imediata vecinătate a avangardismului) dar și realismului magic. Volume reprezentative: Paradisul suspinelor (poeme, cu 5 gravuri, printre care și un portret de Marcel Iancu, 1930), Ora fântânilor (1963), Lunatecii (un roman început în anii ’30, publicat parțial în reviste iar în varianta completă apărut postum, în 1965), Săgeata și arabescul. Articole și pamflete (1984).
miercuri, 16 aprilie 2025
Bibliophilia
Într-o zi de 14 aprilie a anului 1828, NOAH WEBSTER (1758–1843), avocat, pedagog, publicist, lexicograf și reformator lingvistic american (rămas cunoscut pentru crearea primului dicționar american al limbii engleze), și-a însușit drepturile de autor ale primei ediții a dicționarului care-i poartă numele.
Este considerat drept una dintre personalitățile marcante în domeniul dezvoltarii identității culturale și lingvistice a Statelor Unite.Așadar, 1828 este anul în care Webster a publicat «An American Dictionary of the English Language», primul dicționar care a reflectat specificul limbii engleze americane, diferit de cel britanic. Conținea aproximativ 70.000 de cuvinte, dintre care multe nu fuseseră niciodată incluse într-un dicționar pînă atunci.
A fost și un autor de manuale școlare foarte populare, precum Blue-Backed Speller (1798), volum care a fost folosit timp de peste 100 de ani în școlile americane pentru a învățatul limbii engleze. Webster a fost susținătorul acerb al unei identități naționale americane distincte, susținînd o versiune unică a limbii engleze în SUA, aparte de influența britanică.
Dicționarul său a fost ulterior revizuit și publicat sub titulatura «Merriam-Webster Dictionary», care este și azi o autoritate în lexicografia americană.
Noah Webster este considerat „părintele educației americane” și al limbii engleze americane.
marți, 15 aprilie 2025
Bibliophilia
![]() |
Coperta primă |
![]() |
Pagina de gardă |
![]() |
Portret celebru al lui Johnson, Blinking Sam de Sir Joshua Reynolds (1775), tablou expus la The Huntington Library, Art Museum and Botanical Gardens (San Marino, California, SUA) |
Poezie mută, pictura...
luni, 14 aprilie 2025
MUZICOTECA DE DINAMITĂ
Ritchie Blackmore 80!
![]() |
Blackmore’s Night |
După 1997, și-a schimbat sensibil orientarea muzicală, abordînd o un folk-rock de sorginte medievală și renascentistă, înființînd, alături de soția sa, vocalista Candice Night, trupa Blackmore’s Night, piesele rezultate, interpretate și pe instrumente de epocă, fiind o mixtură de sonorități renascentiste, folk-rock și muzică tradițională celtică.
Blackmore este un chitarist posedînd o tehnică rafinată, cu o manieră de interpretare elaborată și expresivă, stilul său fiind influențat de muzica clasică (în special de cea a lui Bach și Beethoven) și, în egală măsură, de blues-ul american.
A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame (în 2016), ca membru al Deep Purple. Este considerat drept unul dintre cei mai valoroși chitariști din istoria rock-ului, celebra revistă muzicală Rolling Stone plasîndu-l pe poziția a 55-a în clasamentul celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor.
PLANETA GIGANȚILOR
Întîlnirile titanilor
duminică, 13 aprilie 2025
Remember
![]() |
(Foto: B.-L.S) |
joi, 10 aprilie 2025
Muzicoteca de dinamită
EVENIMENT EDITORIAL
M-am bucurat de privilegiul să fiu unul dintre cei luați la întrebări în acest volum, cu inteligență, sensibilitate și cu acribie de prietenul RADU IOAN LUPAȘCU, alături de «BLUES SHACKS» (GE), HOREA CRIŞOVAN, JOSEF KAPPL, DAVID LUCA, NUŢU OLTEANU, GABRIEL PETRIC, ILIE STOIAN, TONI VINIL şi RAPHAEL WRESSNIG (AU), fapt care nu are cum să nu mă onoreze, drept pentru care îi mulțumesc din inimă, încă o dată, și pe această cale, dragului meu intervievator, asigurîndu-l de întreaga mea gratitudine.
De asemenea, îi adresez calde mulțumiri, pornite din inimă și prietenului LIVIU ANTONESEI, scriitor de forță, care pe blogul dumisale (aflat la adresa: https://antoneseiliviu.wordpress.com/.../a-aparut.../...) a dedicat un prim semnal apariției volumului.În celelalte șase volume (publicate între 2012 și 2024) ale seriei INTERVIURI ROCK autorul reunește convorbiri cu muzicieni, scriitori, jurnaliști, promotori muzicali și, nu în ultimul rînd, melomani ai genurilor rock, blues, jazz, prog dar și, deopotrivă, ai muzicii clasice. Aceste dialoguri oferă cititorilor o perspectivă inedită asupra vieții intervievaților, evidențiind atît aspecte biografice, cît și profesionale. Fiecare volum din seria INTERVIURI ROCK reprezintă, așadar, cîte o incursiune nepereche și spectaculoasă în universul muzicii, prin intermediul dialogurilor sincere și profunde cu personalități autentice, contribuind astfel la documentarea și promovarea culturii muzicale de valoare.
Și din acest luminiș virtual, adresez felicitări tuturor celor care au contribuit la moșirea acestei apariții editoriale de excepție!
Poemoteca
Cariera ei literară a fost marcată de contextul istoric – inițial ea fiind apropiată de cercurile literare avangardiste, ulterior alăturîndu-se celor progresiste (socialiste și comuniste) din interbelic, drama războiului, apoi instaurarea comunismului în România – acesta influențînd profund direcțiile pe care le-a urmat lirica sa.
Este autoarea a numeroase volume de poezie și tălmăciri din lirica universală (Rainer Maria Rilke, Goethe, Shakespeare, Sándor Petőfi, Verlaine, Pușkin, Robert Browning, Pablo Neruda). Cîteva dintre volumele sale de versuri (Ție-ți vorbesc, America!, 1955, Magnet, 1962, Diamantul, 1965 ) sînt tributare dogmatismului proletcultist și realismului socialist. După depășirea acestei etape a creației sale literare și limpezirea ideologică, ea revine la fiorul poetic genuin și lirismul său inconfundabil, trăsături care au impus-o drept una dintre cele mai autentice și puternice voci ale poeziei românești dintotdeauna, volumele apărute ulterior (Portretul din Fayum –1970, Oricine și ceva – 1972, Noiembrie inocentul – 1981, Fiesta – 1990), confirmînd pe deplin acest lucru.
Poemele sale, reunite în antologia Orologiu cu figuri (1984), au fost traduse în limba franceză (L’Horloge à Jacquemart, 1987) și prefațate de binecunoscutul poet francez Alain Bosquet, membru al Academiei Regale Belgiene. Despre volumele sale au scris nume importante ale criticii noastre literare, precum George Călinescu, Tudor Vianu, Nicolae Manolescu, Ovid S. Crohmălniceanu ori Silvian Iosifescu.
În anul 1989 i se decernează Premiul Internațional Gottfried von Herder.
Ediția cuprinzînd cele peste 1200 de pagini ale memorialisticii sale (Însemnările mele, volumul I, 1927-1944 și volumul II, 1945-1999) a fost îngrijită de reputatul editor, critic și istoric literar Geo Șerban, ea apărînd postum, în 2014, la editura Cartea Românească. Este o realizare editorială remarcabilă pentru contribuția pe care o aduce la istoria literaturii române în general și la plasarea autoarei la locul cuvenit în cadrul acesteia.
La zece ani de la moartea poetei, în anul 2009, editura «Casa Radio» a publicat audio-book-ul Zăbale rupte. Poeme rostite la radio, conținînd 52 de poezii din întreaga sa creație, cu mai multe ilustrații aparținînd unuia dintre fii săi, pictorul Tudor Banuș.
miercuri, 9 aprilie 2025
POEMOTECA
![]() |
Baudelaire la 1855 |
![]() |
Portret de Th. Pallady |
În tot acest timp, Baudelaire a publicat o serie de eseuri critice importante despre Théophile Gautier (1859), Richard Wagner (1861), Victor Hugo şi despre alţi poeţi contemporani (1862), precum şi despre pictorul Eugène Delacroix (1863).
Spirit neliniștit (a avut o relație turbulentă cu actrița mulatră Jeanne Duval, care i-a inspirat mare parte din poezie), permanent aflat în în conflict cu lumea, dar fidel ideii de frumusețe absolută și adept declarat al poeziei ca formă supremă de cunoaștere, Baudelaire a influențat profund prin creația sa mari poeți precum Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Stéphane Mallarmé și, mai tîrziu, pe T. S. Eliot și Paul Valéry.
A murit la doar 46 de ani, după ce, în 1866, suferise un atac cerebral, în urma căruia rămăsese parțial paralizat și afazic.
Bibliophilia
Tsundoku (積ん読) – termen argotic japonez (verb), apărut spre sfîrșitul secolului al XIX-lea (epoca Meiji) care definește plăcerea de a cumpă...

-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...
-
Rendez-vous picto-poetic Nu cred să fi citit vreun alt volum* de poezie în care să abunde numele atîtor artiști. Drept pentru care, l-am și ...