marți, 29 noiembrie 2022
Planeta giganților
luni, 28 noiembrie 2022
Memento
Întîlnirile titanilor (o titanidă și-un titan)
Memento
„Cea mai atrăgătoare femeie urîtă din cîte s-au afirmat în literatura română.” Al. Ștefănescu |
joi, 24 noiembrie 2022
Eveniment
miercuri, 23 noiembrie 2022
Poemoteca
© Tudor Jebeleanu, octombrie 1999 |
Pe Madi, deseori, poate în special pe ea, o «ascult».
Adică mă întreb, în minte şi în inimă, ce ar fi făcut, ce ar fi spus, cum ar fi reacţionat într-o împrejurare sau alta.”
marți, 22 noiembrie 2022
Întîlnirile titanilor (o titanidă și doi titani)
Ingrid Bergman & Yves Montand & Anthony Perkins |
Eveniment
Este autor al cîtorva bloguri personale și colaborator (cu articole și interviuri) la «Syntopic», o platformă publicistică al cărei scop este promovarea performanței intelectuale prin încurajarea lecturii sistematice și dezbaterii de idei.
În anul 2020 a primit „Medalia Regală pentru Loialitate”, distincție acordată de casa Regală a României, iar în anul 2021 a fost membru fondator al „Asociației Tineretului Regalist”.
Este membru asociat al Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta” din Iași.
Pînă acum a publicat volumele: La școală cu regele Mihai. Povestea clasei palatine. (editura Corint, 2016) și O viață... Tudor Vișan-Miu în dialog cu Dinu Zamfirescu (editura Corint, 2019), ambele făcînd parte din colecția «Istorie cu blazon».
vineri, 18 noiembrie 2022
Memento
„Abia cînd am băgat de seamă că își ținea umerii aduși în față, într-o mișcare nefirească, am înțeles că își apăra sînii, de o privire, de o atingere, îi disimula instinctiv și atunci am asemuit-o cu o walkirie, care nu s-ar da pe mîna unui bărbat decît învinsă în luptă, cu scutul străpuns și cu spada ruptă.”
„Un cîine se ataşează la fel de puternic de un om bătrîn ca de unul tînăr; nimeni nu dezaprobă. Uneori se întîmplă la fel cu o fată; asemenea dragoste se socoteşte iresponsabilă.”
„Dacă vei fi tristă şi te vei socoti nefericită, ţine seama că până azi nu s-au născocit instrumente de măsurat nefericirea. Oamenii pot să se iubească, dar n-au cum să se înţeleagă. Nu fuge nimeni de bine, dacă nu-i un rău în el, adică o năzuinţă spre alt bine.”
„Ce-i cu ochii tăi? Parcă ard! O să fie o zi când ai să te uiţi aşa în ochii altui bărbat?”
„Ştia ce înseamnă dragostea şi primise cu braţele deschise, cu inima aprinsă, şi bucuria ei, şi suferinţa. Avea şi mângâieri, şi lacrimi pentru omul iubit. Putea să îi suporte nepăsarea, răutatea, cruzimea; inima îi batea înainte. Îl ştia, şi îl dorea, în toată fiinţa, oricând, oriunde. Nimic nu i se părea mai potrivit cu rostul ei în lume, decât să îi dea lui tot, fără să păstreze nimic pentru sine. Nu se ferea de obrazul nebărbierit, nu scâncea sub gesturile brutale, se lasă chinuită, cu mijlocul frânt, cu şalele zdrobite, îmbătată de freamătul lui care îi prefacea făptura în mii de fărâme, împrăştiindu-le în spaţiu, ca pe stele.”
În fotografii: Radu Tudoran alături de Ussy. Eram cunoscută ca «Ussy, fata lui Streinu», iar mai târziu, măritată cu Radu - în acte Nicolae Bogza - am devenit Maria Elena Bogza şi, ca persoană publică, eram cunoscută ca Ussy, nevasta lui Tudoran. «Ileana» mi-a spus marea mea profesoară, Aura Buzescu şi, din primul an de facultate, apoi ca angajată a Teatrului Naţional şi până acum mi-am păstrat această identitate căreia, după 1989, uneori îi restitui şi numele tatălui meu (Nicolae Iordache - n.m. B.-L.S.), Ileana Iordache-Streinu.
miercuri, 16 noiembrie 2022
Raftul cărților
O carte scrisă la două mîini...
luni, 14 noiembrie 2022
Eveniment
Joi, 17 noiembrie, ora 17.00, în sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploiești va avea loc lansarea volumului «Ultima trăncăneală» purtînd semnătura binecunoscutului scriitor ploieștean Ioan Groșescu, apărut anul acesta, în excelente condiții grafice, la editura «Charmides» din Bistrița, volum dedicat memoriei scriitorului Mircea Iorgulescu, de care pe autor l-a legat o statornică prietenie, de-o viață.
Invitatul special al lui Ioan Groșescu și, implicit, al Bibliotecii „Nicolae Iorga”, este reputatul critic și istoric literar Alexandru Cistelecan, acela care, de altfel, semnează și prefața volumului.Alexandru Cistelecan (n. 2.XII.1951) este absolvent al Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj (secția româno-italiană) și doctor în filologie. Este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanți și influenți critici literari contemporani, totodată fiind acreditat drept unul dintre cei mai avizați și rafinați critici de poezie din țară. A deținut rubrici permanente de critică de poezie în revistele „Familia” și „Vatra”. În prezent, colaborează cu studii și cronici literare în revistele „Cuvîntul”, „Luceafărul” și „Poezia”. A fost profesor de literatură română contemporană la universitățile din Brașov și Târgu-Mureș.
Este, printre altele, autor al volumelor „Poezie și livresc” (Cartea Românească, București, 1987); „Celălalt Pillat” (editura Fundației Culturale Române, București, 2000); „Top ten” (Dacia, Cluj, 2000); „Mircea Ivănescu. Micromonografie” (editura Aula, Brașov, 2003), „Diacritice” (editura Curtea Veche, București, 2007), „Zece femei” (editura Cartier, 2015). Este autorul mai multor articole din Dicționarul Scriitorilor Români (coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu) și al unor traduceri din limba italiană.
„Dincolo de filmul unei agonii și de zbaterile din zilele ei, dialogul acesta e și filmul unei prietenii plină de devoțiune. Afecțiunea e reciprocă, dar profitînd de faptul că bolile sale (duce și el un sac plin) sînt mai suportabile, Ioan Groșescu își asumă un rol patern: sfaturi, îndemnuri, încurajări, consolări, tot ce poate fi găsit în arsenalul unei prietenii sînt puse spontan în act. Și peste toate, compasiunea. E o carte exemplară de suferință; dar și de prietenie exemplară.”
Goange
vineri, 11 noiembrie 2022
Planeta giganților
M-am născut la Montreal pe 21 septembrie 1934. Numărul pașaportului meu este 5-017560. Am ochii căprui. Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine. (L. C.) |
Cohen & Marianne Ihlen |
Raftul cărților
În fața tragediei lumii a treia, în fața materialismului, a pornografiei, a drogului, în fața tuturor elementelor descompunerii demonice (...), femeia este cea care, după ce a spus dimpreună cu Sfînta Fecioară fiat, este menită să spună astăzi nu, să-l oprească pe bărbatul aflat pe marginea prăpastiei, să-i arate adevărata lui chemare...”*
Muzicoteca
Creme, văpseluri, sulimanuri…
„Becali ăsta e un primitiv, nu este un om, e un cretin profund, cum poţi să faci politică cu un om ca ăsta?” Neagu Djuvara |
Un cuvînt tăios folosit cu abilitate şi mai ales cu har, nu lezează...
Un cuvînt tăios e aidoma unui bisturiu în mîna unui chirurg de mare clasă... Tămăduieşte.
Bref, cuvintele sînt nişte ustensile redutabile. Ele devin „arme de ucidere în masă”, greu sau imposibil de controlat, doar atunci cînd încap pe mîinile unor troglodiți, precum cel de mai sus.
Exemplele sînt cu duiumul și la tot pasul. E suficient să-i ascultăm pe unii dintre grangurii zilei, pe „vedetele” pretutindenare ori să-i citim pe mulți dintre cei ce se încăpăținează să-și spună jurnalişti…
miercuri, 9 noiembrie 2022
Goange
Bibliophilia
marți, 8 noiembrie 2022
Poemoteca
«Jacques Prévert et le chat» par Giacomo Pozzi Bellini (Paris, 1960) (sursa: „Littérature et poésie”) |
PRESQUE
Poezie mută, pictura… (de ziua Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil)
luni, 7 noiembrie 2022
Poemoteca
Altițe & bibiluri
Memento
Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) Belgrad, 1982 Mor de ridicol ce sînt, fǎcǎtor de cuvinte și sfînt Și pentru cǎ trebuie...
-
Călin Angelescu (2.03.1957 – 19.09.2002) Dor f Ea ascultǎ Bach, ea ascultǎ Bach în dimineaţa albǎ printre fotografii chiar în mijlocul trist...
-
Sînt un om care crede că viaţa există pentru a ajunge la o carte. Ion Stratan „Sub barba patriarhă şi-adâncile-i plete a căror aură lăsa să ...