luni, 18 ianuarie 2021

Memento

Sursa foto: BBC.com
Pe 16 ianuarie a încetat din viață în spitalul penitenciarului din Stockton (California, USA), Harvey Phillip Spector (aka Phil Spector, n. 26.XII.1939), actor și muzician, considerat unul dintre cei mai importanți producători muzicali ai istoriei muzicii rock. A editat, printre multe alele, albumele unor celebrități precum Ike & Tina Turner, The Rolling Stones, John Lennon („Imagine”), George Harrison („The Concert for Bangladesh”), The Beatles („Let It Be”) sau pe cele ale trupei punk Ramones.
În 1989, a fost inclus în „Rock and Roll Hall of Fame”.
Este creatorul acelui „wall of sound” /„zid de sunet”, un procedeu de captare simultană a sunetelor de diferite înălțimi, emise de număr crescut de instrumente (cu corzi, de suflat, de percuție, cu clape etc.), care a revoluționat tehnica înregistrării muzicale, prin creșterea fidelității și dinamicii ei, pe care el a descris-o drept „o apropiere wagneriană de rock & roll”.
Moartea sa, survenită în urma unor complicații ca urmare a contractării virusului Covid în decembrie trecut, s-a petrecut în timp ce-și ispășea o pedeapsă de 19 de ani, primită în urma recunoașterii implicării sale directe în asasinarea actriței Lana Clarkson, petrecută în anul 2003, în reședința sa din California.


Un comentariu:

Unknown spunea...

Dumnezeu să-l odihnească...

Planeta giganților

Waters. Roger Waters. Wish you were here (versiune acustică, 2022)