miercuri, 20 ianuarie 2021

Raftul cărților

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii* 

Acum 70.000 de ani, Homo sapiens era încă un animal neînsemnat care își vedea de treburile lui într-un colț al Africii. În următoarele milenii s-a transformat în stăpînul întregii planete și teroarea ecosistemului. Azi e pe punctul de a deveni zeu, gata să dobîndească nu doar tinerețea veșnică, ci și capacitățile divine de a crea și a distruge. (...) Dar am scăzut noi cantitatea de suferință din lume? (...)
Suntem mai puternici decât oricând înainte, dar nu prea știm ce să facem cu această putere. Încă și mai rău, oamenii par să fie și mai iresponsabili ca oricând. Ajunși prin forțe proprii zei, cărora nu le țin companie decât legile fizicii, nu trebuie să răspundem în fața nimănui. În consecință, facem prăpăd printre celelalte animale și în ecosistemul înconjurător, fără să căută altceva decât propriul nostru confort și divertisment și totuși neaflând niciodată mulțumirea.
Există ceva mai periculos decât niște zei nemulțumiți și iresponsabili care nu știu ce vor?
Yuval Noah Harari** 
(„Epilog”) 

* Editura „Polirom”, 2017. 
** Profesor de istorie universală (specialist în istorie militară medievală) în cadrul departamentului de istorie al Universității Ebraice din Ierusalim, doctor în istorie al Universității Oxford, scriitor și publicist, Yuval Noah Harari (n. 1976, Israel), este o personalitate incontestabilă dar și controversată, care în scrierile sale prezintă noi viziuni, extrem de originale, asupra lumii. În anul 2011 îi apare în limba ebraică volumul „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, care devine un bestseller internațional, după apariția variantei în limba engleză din 2014, pînă în clipa de față ea fiind tradusă în peste 40 de limbi. A mai publicat „21 de lecții pentru secolul XXI”, cea mai recentă carte a sa fiind „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” (2015), volume care alături de „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”au fost traduse și în limba română.
În anul 2012 a primit premiul „Polonsky” pentru creativitate și originalitate în științele umaniste.
Întrebările pe care și le pune autorul în scrierile sale sînt intim legate de trecutul și evoluția speciei umane iar răspunsurile pe care el le oferă fiind reflectarea nemijlocită a subiectelor abordate, precum revoluția cognitivă și cea agrară, revoluția tehnologică și a limbajului dar și cea științifică și a structurilor sociale. Volumele sale pun deseori în discuție supraviețuirea speciei umane în viitor sub puternica presiune a inteligenței artificiale.

Niciun comentariu:

Planeta giganților

Waters. Roger Waters. Wish you were here (versiune acustică, 2022)