duminică, 12 noiembrie 2023

Eveniment

Lansare de carte:

«A fi religios și a fi creștin. 
O perspectivă duhovnicească»*


Autorul volumului pe care avem plăcerea și privilegiul de a-l prezenta publicului ploieștean joi, 16 noiembrie 2023, ora 18.00 în sala «Nichita Stănescu» a Bibliotecii «Nicolae Iorga» este jurnalistul Florin Manole.
Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Florin Manole a susținut de ani buni și continuă s-o facă, o intensă activitate publicistică, concretizată în articole și eseuri cu o tematică preponderent filosofico-teologică în varii periodice românești și din străinătate, precum „Idei în dialog”, „Literatorul”, „Asymetria” și „Alternanțe” (Germania) sau „Cuvântul” (Franța). Este prezent cu texte în antologia Cenaclului „I. L. Caragiale” din Ploiești, precum și în diferite publicații online. Actualmente coordonează apariția valoroasei publicații de cultură, arte și spiritualitate, «24PHarte» (on-line). Este vicepreședintele Asociației Culturale «24PHarte» și al Cenaclului „I. L. Caragiale” din Ploiești, entități inițiatoare și organizatoare, printre altele, a «Taberei Internaționale de Sculptură și Artă Monumentală Contemporană», cu o periodicitate anuală, demers ce are drept obiectiv înființarea «Muzeului de Artă Contemporană în Aer Liber» la Ploiești.

Volumul, așa cum precizează părintele profesor Constantin Necula în prefața sa, «Gânduri la gândul de a fi», este o (…) ripostă, destinsă și distinsă, la toată graba flecarilor de a ucide cuvintele despre Dumnezeu, înmiind vorbele despre religie, religios, sacralitatea fără Dumnezeu. El dovedește – a câta oară oare de la Sfântul Nicolae Cabasila – că mirenii pot regândi o serie de conținuturi pentru a spori acuitatea mărturisirii în Hristos a Bisericii celei ce cugetă. (…) Florin Manole ne oferă o alternativă la vindecarea de sincretismul religios al vremii prin liniștită re-încreștinare. Iar Ioan Buduca conchide (în postfața «Cum ne raportăm la fapte») dumiritor: Impulsul polemic din care se hrănește textul lui Florin Manole cere refacerea pierdutului discernământ originar al creștinului, care era dramatic conștient că este responsabil de realități trupești polar diferite: trupul de carne, marcat de Păcat, și trupul duhovnicesc al Înviatului, liber de Păcat și arvună, cum spune Pavel, a Învierii noastre generale la capătul timpurilor.
Despre autor și cartea sa își vor face cunoscute gîndurile criticii literari Christian Crăciun și Ioan Buduca, poetul și eseistul Florin Dochia și jurnalistul Leonidas Chifu. Invitați speciali vor fi preoții Bogdan-Costin Georgescu și Radu Ivan iar moderator, Bogdan-Lucian Stoicescu, redactor-șef al revistei Gazeta Cărților”.
Gazdă va fi doamna Mihaela Radu, manager al Bibliotecii «Nicolae Iorga» din Ploiești.
Merită amintite cîteva titluri de capitole ale lucrării care, în mod cert, vor suscita un real interes din partea cititorilor: Întruparea sacrului, sfârșitul religiei, A fi religios nu înseamnă a fi creștin, Nebunia creștinătății, Cateheza versus ora de religie.
Iată doar cîteva argumente care anunță o seară întremătoare, care cu siguranță va oferi celor prezenți o reală stare de trezvie și care se va încheia cu o sesiune de autografe oferite de autor.
Invitația pe care v-o adresăm de a participa la acest eveniment vine de la sine!

* Apărut la editura Universitară, București, 2022, 122 p.

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...