joi, 11 august 2022

Altițe & Bibiluri. Marin Preda – 100 de ani de la naștere (I)


Nu e indicat să scutim oamenii de suferințele care-i așteaptă, sînt ale lor, să-i lăsăm să le îndure ca să se facă mai buni.”
(„Jurnal intim”)

Trebuie oare să vină o nenorocire ca să ne simțim atît de apropiați și să avem vie în minte ideea că, înainte de-a fi orice, suntem oameni?”
(„Cărțile deasupra apei” )

Iubirea poate să fie oricum, numai să fie! Poți să arăți ca un chimval răsunător, dar dacă dragoste nu e... spune evanghelistul. E vorba, desigur, de dragostea divină, dar a noastră, cea profană, are oare vreo limită care s-o împiedice să atingă granița divinului? Lăcașul ei nu e tot inima umană?”
(„Cel mai iubit dintre pămînteni”)

Dar iată că o adiere de durere, de părere de rău, de mîhnire izvorăște din inima mea. Te-am făcut să suferi (nu știu unde, cînd și de ce, dar simt că acest lucru s-a întîmplat și mi-e greu să îndur asta acum, singur, cu gîndul la tine, scriindu-ți întîia mea scrisoare de dragoste. (...) Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta și sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău... Totul, aspirațiile tale, somnul tău... Vanitatea și cochetăria ta distilată, neliniștile tale profunde, gîndul tău puțin înghețat, categoric și fără ascunzișuri, atît de temut de către amatorii de compromisuri (...)”
(fragment dintr-o scrisoare către Aurora Cornu*)

* Marea dragoste a lui Marin Preda s-a numit Aurora Cornu (1931–2021). Marin Preda avea 32 de ani în ziua în care a cunoscut-o, la malul mării (foto), și cînd s-a îndrăgostit nebunește de ea. A cerut-o de nevastă a doua zi! Abia peste trei ani (în 1955) aveau să se căsătorească iar patru ani mai tîrziu, prima sa soție îl părăsea pentru a pleca să cutreiere și să cunoască lumea... Nu s-au mai reîntîlnit niciodată.
Peste ani, Aurora avea să mărturisească: Literatura! Singura soție și iubită a lui Marin, care nu l-a trădat niciodată – nedezmințită, fidelă și după moarte, veșnic răsplătitoare. (...). Îl iubesc pe Marin Preda viu, mort și pînă la sfîrșitul vieții mele... (B.-L.S.)

Niciun comentariu:

Muzicoteca de dinamită

Remember Shakti Saturday Night in Bombay (live, 2001) John McLaughlin  (chitară) Zakir Hussain  (tabla) U. Srinivas  (mandolină) Shankar Mah...